• Turkhane Logo

Hukukçu-yazar Gültekin Avcı gardiyanlar tarafından darp edildi

İran istihbaratı bağlantılı Selam Tevhid örgütü ile ilgili yazıları nedeniyle verilen müebbet hapis cezası Yargıtay'da bozulduğu için tahliye edilmesi gereken eski savcı ve yazar Gültekin Avcı tutuklu bulunduğu cezaevinde gardiyanlar tarafından darp edildi. Avcı'nın ağır sağlık sorunları olduğu belirtiliyor.

10:50 23 Ekim 2023 Pazartesi
Hukukçu-yazar Gültekin Avcı gardiyanlar tarafından darp edildi
İran istihbaratı bağlantılı Selam Tevhid örgütü ile ilgili yazıları nedeniyle verilen müebbet hapis cezası Yargıtay'da bozulduğu için tahliye edilmesi gereken eski savcı ve yazar Gültekin Avcı tutuklu bulunduğu cezaevinde gardiyanlar tarafından darp edildi. Avcı'nın ağır sağlık sorunları olduğu belirtiliyor.





Kronos’tan Sevinç Özarslan’ın haberine göre, kapatılan Bugün gazetesinde yayınlanan yazıları nedeniyle 2 müebbet ve 15 yıl hapis cezası verilen ancak cezası geçtiğimiz ağustos ayında Yargıtay tarafından bozulan eski savcı ve yazar Gültekin Avcı’nın, koğuşa sayım için gelen gardiyanlar tarafından darp edildiği öğrenildi.



“YATAĞINDAN TEKMELEYEREK KALDIRDILAR”



7 yıl 10 aydır hapiste bulunan Avcı’nın bir aile yakını yaptığı açıklamada, “Gültekin bey, 24 ya da 25 Eylül sabahı koğuşunda aldığı ilaç nedeniyle uyanamadığı için darp edildiğini söyledi. Aslında yatağından doğrulduğunda sayım için kabul ediyorlarmış ama bir gardiyan etmemiş, tekmelemiş ve diğerleri tutup aşağıya götürmüşler.” dedi.



Aile yakını, “Gültekin Avcı savcılık yıllarından beri, ta 2003’ten bu yana Zanax kullanıyor. Her zaman değil ama kendini kötü hissettiğinde rahatlamak için alıyordu. 2017’de Silivri Cezaevinde 9 ay kaldığı dönemde bu ilacı talep ettiğinde vermişlerdi. Şu an tutuklu bulunduğu İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevinde vermediler. Zanax yerine kendilerinin istediği başka bir ilacı ya da uyku ilacı verdikleri için, bir de gece geç saatlere kadar kitap okuduğu için o sabah uyanamamış.” diye konuştu.



“SIK SIK BAYILMALARI DEVAM EDİYOR”



Avcı’nın son üç aydır sık sık bayıldığını, koğuşta düştüğü için yüzünün, gözünün morardığını ve kanadığını söyleyen aile yakını şöyle devam etti:



“Cezaevinin verdiği ilaçlar Gültekin beye iyi gelmedi ama bugüne kadar idare etti. 8 yılın sonunda vücudu artık daha fazla tepki veriyor, 3 aydır sık sık bayılmaya başlamış. Cezaevi yönetiminden tekrar Zanax için talepte bulundu. Bir de baston istedi; dengemi koruyayım, darbe almayayım diye. İkisini de vermediler, talepleri reddedildi. O da cezaevi yönetimine, savcısına dilekçeler yazmaya başladı, ‘Burada canıma kast ediliyor, yıllardır kullandığım ilacım verilmiyor, en basit bir baston istiyorum, o dahi verilmiyor’ diye. Üç ay sonunda, daha 15-20 gün oldu bastonu verdiler.



“YÜZÜ GÖZÜ KAN İÇİNDE KALDI”



Kronos’un edindiği bilgilere göre Avcı, daha önce de koğuşta düştüğü için ciddi biçimde yaralandı. Bu nedenle çocuğunun ve annesinin görüşe getirilmesini istemedi. Aile görüşüne geldiklerinde fotoğraf çektirmek istedi ama sırf yüzündeki yaralanmalar görülmesin diye talebi kabul edilmedi. Baston talebi ancak konu sosyal medyada gündeme gelince yerine getirildi. Avcı’nın düşmeye bağlı yaraları iyileşti ancak bayılmaları devam ediyor.



YARGITAY CEZAYI BOZDU, YENİDEN YARGILANIYOR



İran istihbaratı kontrolünde olduğu belirtilen Selam Tevhid terör örgütüyle ilgili yazıları nedeniyle 2 müebbet ve 15 yıl ceza verilen Gültekin Avcı, ilk olarak 18 Eylül 2015’te tutuklandı. 9 Haziran 2016’da yapılan ilk duruşmadan sonra tahliye edilen Avcı hakkında, 15 Temmuz’dan sonra 1 Ağustos 2016’da tekrar yakalama kararı çıkartıldı ve 25 Eylül 2016’da ikinci kez tutuklandı.



13 Eylül 2019’da tekrar tahliye edilmesi sonrasında Ahmet Zeki Üçok,  Yenişafak gazetesi ve Hürriyet gazetesi Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan tarafından hedef gösterilen ve tekrar tutuklanan Avcı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 16 Aralık 2020’de müebbet hapis cezasına çarptırıldı.



Cezası Yargıtay tarafından geçtiğimiz ağustos ayında, ‘yönetici vasfı olmadığı” gerekçesiyle bozulan ve yeniden yargılanmaya başlayan Gültekin Avcı’nın ilk mahkemesi 4 Ekim 2023’te görüldü, ikinci duruşması ise 29 Kasım 2023’te yapılacak.



“YASAYA GÖRE MÜVEKKİLİMİN TAHLİYE EDİLMESİ GEREKİYOR” 



Yasaya göre müvekkilinin tahliye edilmesi gerektiğini belirten avukat Fikret Duran, “Bildiğiniz gibi Gültekin Avcı hakkında verilen mahkumiyet kararı Yargıtay tarafından bozulduktan sonra yargılamalar yeniden başladı. Gültekin Avcı hükümlü iken yeniden kovuşturma aşamasına geçilmiş oldu. Yani hükümlü statüsünden yeniden tutuklu statüsüne geçti. CMK 102. Maddesi çok açık; tutukluluk süresinde tutukluluğun en fazla 7 yıl olabileceğini belirtiyor. Yasal olarak en üst tutuklu kalma süresi 7 yıldır. Daha uzun bir tutukluluk, yasanın açık ihlalidir. Gültekin Avcı’nın Eylül 2015 tarihinde tutuklandığını düşündüğümüzde 7 yıl 1 aydır tutuklu olduğunu görüyoruz. Yani Avcı, bu gün itibariyle fazladan 1 ay cezaevinde tutulmaktadır ve tahliye edilmesi yasanın amir hükmüdür. Hal böyle iken tahliye etmeyerek tutukluluğunun devamına karar veren hakimlerin sorumlulukları bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 10:50 23.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı