• Turkhane Logo

HÜDAPAR bastırdı yargı bıraktı: Selefi lideri Halis Bayancuk tahliye edildi

22:25 10 Temmuz 2023 Pazartesi
HÜDAPAR bastırdı yargı bıraktı: Selefi lideri Halis Bayancuk tahliye edildi





Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme suçundan yargılanan selefi Tevhid Cemaati’nin lideri Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk serbest bırakıldı. Basına yansıyan haberlere göre, tahliyede AKP’nin seçim ortağı HÜDAPAR’ın baskısı var.



Ebu Hanzala kod adlı selefi Tevhid Cemaati’nin lideri Halis Bayancuk, “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.



Bayancuk, aynı suçlamalardan çok defa tutuklanıp serbest bırakıldı. Serbest kalması sık sık basında gündem olan Halis Bayancuk’un hüküm giydiği dosya, Yargıtay’da 28 Aralık 2022 tarihinde görülen duruşmada bozuldu.



Son duruşmada mahkeme, Bayancuk’un yargılandığı üç dosyayı birleştirme kararı aldı. Ebu Hanzala bugün görülen duruşmada bir kez daha tahliye edildi.



Bu kararda o dönem AKP’ listelerinden seçime girme kararı alan, Hizbullah’ın siyasi kanadı HÜDAPAR’ın etkisi olduğu iddia edildi. Bayancuk’un babası Hacı Bayancuk, Hizbullahçı ve HÜDAPAR’lı olmasıyla biliniyor.



Bayancuk’un babası Hacı Bayancuk, 1992’de Hizbullah’ın askeri kanat sorumluluğunu yaptı. HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcoğlu, terör örgütü Hizbullah’ın Şura üyesi olan ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Hacı Bayancuk’un avukatlığını yaptı.



Gerçek Gündem’de yer alan haberde HÜDAPAR, Bayancuk’un tahliyesi için AKP’ye baskı yapıldığı iddia edildi.



Yine Gerçek Gündem’e konuşan başka bir kaynak da, “HÜDAPAR, Yargıtay ile çok görüşmeler yaptı öncesinde. AKP’ye destekleri ile beraber bu dosyayı ve buna benzer dosyaları önlerine koydular. Ben Ebu Hanzala’nın anlaşma yaptığını düşünüyorum. Bazı sert söylemler içeren konuşmaların hepsini internetten sildiler, kaldırdılar” ifadelerini kulandı.



HÜDAPAR VE EBU HANZALA’NIN ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VAR?



Ebu Hanzala’nın babası Hacı Bayancuk, 1992’de Hizbullah’ın askeri kanat sorumluluğunu yaptı. HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcoğlu, terör örgütü Hizbullah’ın Şura üyesi olan ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Hacı Bayancuk’un avukatlığını yapmıştı.



HALİS BAYANCUK KİMDİR?



Çeşitli zamanlarda El-Kaide ve IŞİD soruşturmalarında göz altına alınması ve ardından serbest bırakılmasıyla ve IŞİD’in “Türkiye emiri” olduğu iddiasıyla gündeme gelmiştir.[1] 2017 yılında son kez tutuklanmış, yargılandığı davanın Şubat 2021’de açıklanan kararıyla “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Son güncelleme: 22:25 10.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı