• Turkhane Logo

Hollandalılar genel seçimler için sandık başında

Hollanda'da genel seçimde oy verme işlemi başladı. Genel seçimde 1126 aday ve 26 parti, 150 sandalye için yarışıyor.

13:08 22 Kasım 2023 Çarşamba
Hollandalılar genel seçimler için sandık başında
Hollanda'da genel seçimde oy verme işlemi başladı. Genel seçimde 1126 aday ve 26 parti, 150 sandalye için yarışıyor.

Yerel saatle 07.30da (TSİ 09.30) başlayan oy verme işlemi 21.00e (TSİ 23.00) kadar sürecek.
Seçimde 1126 aday ve 26 parti, 150 sandalye için yarışıyor. 42 Türk kökenli adayın da katıldığı seçimlerde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşması öngörülmüyor.
Seçimin ilk sonuçlarının, gece geç saatlerde açıklanması bekleniyor.
Hollanda medyası, oy verme işlemi bittikten sonra sandık çıkış anketlerini yayımlamaya başlayacak. Resmi sonuçlar ise seçimlerin yapıldığı tarihten en erken 8 gün sonra açıklanacak.
Sonuçların resmiyet kazanmasının ardından hükümet kurma görüşmeleri başlayacak. En fazla milletvekili çıkaran partinin diğer partilere hükümet kurma teklifi götüreceği sürecin, günler, haftalar hatta aylar sürebileceği belirtiliyor. Ülkede daha önce hükümet 2021deki seçimin ardından 229 günde kurulmuş, bu süreç 2017’de 225 gün, 1977de 208 gün, 2012de ise 54 gün almıştı.
Son yıllarda sürekli koalisyon hükümetleriyle yönetilen ülkede, bir partinin hükümet kurabilmesi için parlamentodaki 150 milletvekilinden en az 76sının desteğini alması gerekiyor.
İslam düşmanı ve aşırı sağcı Wilders’in partisi yükselişteSon anketlere göre, geçici hükümetin Adalet ve Güvenlik Bakanı Dilan Yeşilgöz-Zegerius liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisinin (VVD), oyları bir önceki seçimlere göre gerilemesine rağmen 29 sandalye kazanarak ilk sırada yer alması bekleniyor.
İslam karşıtı ve aşırı sağcı Geert Wildersin liderliğindeki Özgürlük Partisinin (PVV) ise 2021deki seçimde kazandığı 17 sandalyeyi 20nin üzerine çıkarabileceği belirtiliyor.
Anketlerde PVVyi seçimlere ittifak kurup ortak giren İşçi Partisi (PvdA) ve Yeşil Sol (Groen Links), 24 sandalye ile izliyor.
Mevcut hükümette koalisyon partisi olan Hristiyan Demokratlar Birliğinden (CDA) ayrılarak yeni parti kuran Pieter Omtzigtin lideri olduğu Yeni Sosyal Sözleşme Partisinin (NSC) de 20 civarında sandalyeyle meclise girmesi bekleniyor.
Koalisyon partilerinden CDAnın 4, Demokratlar 66’nın (D66) 11 ve Hristiyan Birlik Partisinin (CU) ise 4 sandalye kazanacağı görülüyor.
Koalisyonda bulunan partilerin ankete göre hükümeti kurabilmek için yeterli olan toplam 76 sandalye sayısına ulaşamadığı gözleniyor.
Hollandada ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadele eden Denk Partisi yükselişteSeçime, Hollanda’da Temsilciler Meclisine girdiği 2017’den bu yana ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadele eden ve Filistin’in haklarını savunan Denk Partisi de katılıyor.
Mecliste 3 sandalyeyle temsil edilen, üyelerinin çoğunluğu Türk ve göçmenlerden oluşan Denk Partisi, bu seçimde 46 adayla yarışıyor.
Denk Partisinde 26 Türk kökenli aday bulunuyor. Anketlere göre oylarını artırması beklenen Denk Partisinin 4 sandalye kazanma ihtimali bulunuyor.
Yeşilgöz-Zegerius, İslam düşmanı ve aşırı sağcı Wilders ile koalisyona açıkAilesi Türkiyeden Hollandaya göç eden, geçici hükümetin Adalet ve Güvenlik Bakanı Yeşilgöz-Zegerius, İslam karşıtı ve aşırı sağcı Wilders liderliğindeki PVV ile koalisyona kapıları açık bırakıyor.
Hollandanın geçici hükümetinin Başbakanı Mark Ruttenin liderliğinden sonra VVDnin başına geçen Yeşilgöz-Zegerius, 2018de VVD partisinden milletvekili olduğu dönemde, Hollanda Parlamentosunun, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanıyan tasarısını desteklemişti. Öte yandan Yeşilgöz-Zegerius, ülkede hukuk eğitimi olmayan ilk adalet bakanı olarak tarihe geçmişti.
Hollandada VVD, CDA, D66 ve CUden oluşan koalisyon hükümeti, göçmen politikalarındaki anlaşmazlık nedeniyle 7 Temmuz 2023de istifa etmişti.

Son güncelleme: 13:08 22.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı