• Turkhane Logo

Hollanda Parlementosu'nda Ermeni "Soykırım" yasa tasarısı oylanacak

Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasının ardından Hollanda'da gündeme gelen Ermeni 'Soykırım' tasarısının bugün parlamentoda oylanacağı belirtildi.

11:58 22 Şubat 2018 Perşembe
Hollanda Parlementosu'nda Ermeni
Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasının ardından Hollanda'da gündeme gelen Ermeni 'Soykırım' tasarısının bugün parlamentoda oylanacağı belirtildi.

Hollandada son dönemde gerilen siyasi ilişkiler daha da kötüye gidiyor. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Ermeni Soykırım yasa tasarısının bugün Hollanda parlementosunda oylamaya açılacağı öğrenildi.

Deutsche Welle Türkçede yer alan habere göre, Hollandada koalisyonun küçük ortağı Hristiyan Birlik (CU) partisi tarafından parlamentonun alt kanadına (Tweede Kamer) sunulan iki önergenin bugün milletvekilleri tarafından oylanacağı belirtildi.

AFPye konuşan Hristiyan Birlik partili milletvekili Joel Voordewindin verdiği bilgiye göre, önergelerden ilki, parlamentonun Ermeni soykırımından bahsederken hiçbir belirsizliğe yer bırakmamasını teklif ediyor.


Diğer önerge ise hükümetin ilki önümüzdeki 24 Nisan olmak üzere, her yıl beş yılda bir Erivandaki Ermeni soykırımını anma etkinliklerine temsilci göndermesini talep ediyor.

Hollandalı vekil Voordewind, önergelere koalisyonu oluşturan dört partinin de destek verdiğini belirtti.

Hollanda basınında geçen hafta yayımlanan ve Türk medyasında da yer verilen haberlerde, söz konusu önergelerin Hollanda parlamentosunun alt kanadı Tweede Kamerde onaylandığı iddia edilmişti. Ancak daha sonra bu haberlerin asılsız olduğu ortaya çıkmıştı.

Türkiye beklentisini iletti

Hollanda medyasındaki haberler ve parlamentodaki önerge hazırlıkları nedeniyle Hollandanın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Erik Weststrate, geçen hafta Türkiye Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

Konuyla ilgili bilgilendirme yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiyenin bağımsız bir Ortak Tarih Komisyonu kurulması teklifine Hollandanın da destek vermesini önererek, Hollandanın ülkemizle ilişkilerini normalleştirme iradesi bulunup bulunmadığının da bir göstergesi olacak bu konu hakkındaki görüşlerimiz ve beklentilerimiz Bakanlığımıza davet edilen Hollandanın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarına da iletilmiştir demişti.

Dünya genelinde şu ana kadar Almanya dâhil, 20yi aşkın ülkenin parlamentosu 1915 olaylarını açıkça soykırım olarak tanıyan yasa ya da karar çıkardı.

Resmi hükümet politikasını etkilemez

Leiden Üniversitesinden Türkolog Erik-jan Zurcher, AFPye yaptığı açıklamada, Hollanda hükümetinin bu konudaki resmi politikası yıllarca, Ermeni soykırımından bahsetmek yerine, Ermeni soykırımı sorunu demek oldu ifadesini kullandı. Dolayısıyla Hollanda hükümeti bunun, üzerinde hâlen daha tarihsel tartışmalar yapılan bir konu olduğuna işaret ediyor diyen Zurcher, bu nedenle söz konusu önerge parlamentoda onaylasa dahi hükümetin resmi politikası olma ihtimalini zayıf gördüğünü dile getirdi.

Zurcher, Hollanda hükümetinin mevcut politikasını sürdüreceğini ve bunun Ankara ile Erivan arasında çözülecek bir konu olarak kalması gerektiğini söylemeye devam edeceğini düşünüyorum diye ekledi. Zurcher, Hollanda hükümetinin soykırım ifadesini resmen kabul etmesi hâlinde ise bunun Hollanda ve Türkiye arasında derin bir diplomatik krize yol açacağını söyledi.

İlişkiler uzun süredir gergin

Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler, Mart 2017de Hollandada yapılan genel seçimler öncesinde bu ülkede 16 Nisan referandumu mitinglerine katılmak isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kayaya izin verilmemesi nedeniyle bozulmuştu.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Şubat ayı başında yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmeleştirilmesi için yürütülen görüşmelerden sonuç alınamadığını ve Ankara büyükelçisini resmi olarak geri çektiğini duyurmuştu. Hollandanın Ankara Büyükelçisinin Mart 2017den beri Türkiyede bulunmadığını hatırlatan bakanlık, Türkiyeden yeni bir büyükelçinin de kabul edilmeyeceğini bildirmişti.
(Deutsche Welle Türkçe)

 

Son güncelleme: 11:58 22.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı