• Turkhane Logo

Hâkim-savcı sınavında ‘mülakat’ tartışması: '15 Temmuz sürecinde kadrolaştılar'

Hâkim ve savcı adaylarından birçoğunun yazılı sınavda derece yapmasına rağmen mülakatta elenmesiyle ortaya atılan, ‘mülakatlar üzerinden kadrolaşma’ iddiaları son dönemde en çok tartışılan konular arasında yer aldı.

11:15 05 Eylül 2019 Perşembe
Hâkim-savcı sınavında ‘mülakat’ tartışması: '15 Temmuz sürecinde kadrolaştılar'
Hâkim ve savcı adaylarından birçoğunun yazılı sınavda derece yapmasına rağmen mülakatta elenmesiyle ortaya atılan, ‘mülakatlar üzerinden kadrolaşma’ iddiaları son dönemde en çok tartışılan konular arasında yer aldı.



15 Temmuz darbe girişiminin ardından ihraçlardan doğan boşluklar, Adalet Bakanlığı tarafından yeniden hakim-savcı alımıyla doldurulmuş ama bu süreçte mülakata katılabilmek için yazılı sınavdan alınması gereken 70 puan barajı kaldırılmıştı. Böylece sınava giren herkesin mülakata katılmasının önü açıldı.

Yaklaşık iki yıl süren uygulamanın ardından geçtiğimiz şubat ayında yazılı sınav için 70 puan barajı yeniden geldi. Şimdi Yeni Yargı Reformu ile hukuk alanındaki mesleklere giriş için daha geniş bir sınav yapılması, tartışmalı mülakat sisteminin de devam etmesi bekleniyor.


Baro yöneticileri mülakat sisteminin çeşitli önlemler alınarak devam etmesini savunurken, 15 Temmuz sürecinde hakim-savcı sınavlarından yüksek not alan ama mülakatta elenen avukatlar kaldırılması gerektiğini savundu.

Duvardan Müzeyyen Yücenin haberine göre, Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan ise mülakat sisteminin içeriğinin genişletilmesi gerektiğine dikkat çekti ve şöyle dedi:

“Mülakatların video kaydına alınması gerekiyor. Bu da olağan bir itirazda kişiye haklılığını ispat edebilme koşulları sunulması lazım. Mülakat heyetlerinin genişletilerek bu heyetlerde Türkiye Barolar Birliği’nden seçilen bir üyenin de olması mülakatlara olan güveni artıracaktır. Bu şekilde belli oranda çözülebileceğini düşünüyorum”

Hâkim-savcı mülakatları üzerinden tartışılan ‘kadrolaşma’ iddiaları için 15 Temmuz sürecinde yaşananlara bakmak gerektiğini belirten Sağkan, bu süreçte yargıya çok ciddi zararların verildiğini savundu. 15 Temmuz’un ardından görevden alınan binlerce hakim-savcı boşluğunun liyakat ve başarıdan uzak bir değerlendirme ile doldurulduğunu iddia eden Sağkan, “Ocak 2017 yılında KHK ile yazılı sınavdaki 70 barajını kaldırdılar. Bu süreçte Tamamen mülakat ile hâkim savcı alımı gerçekleştirildi. Yeterli sayıda hâkim-savcı alındıktan sonra 2018 yılında 70 barajını geri getirdiler. Bunun ne anlama geldiği çok açık: Biz istediğimiz kişileri almak istiyoruz ama o kişiler 70 barajını aşamayabilir. Bu yüzden biz bunu kaldırıyoruz demektir” ifadelerine yer verdi

Ankara Barosu avukatlarından Nükhet Gökçe, hâkim ve savcılık mesleklerine girişteki mülakat sistemini üç kez deneyimlemiş bir avukat. Türkiye’de yargı bağımsızlığının temelden çürük olduğunu savunan Gökçe, adli yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanı Külliyesi’nde yapılmasının bunun en büyük örneği olduğunu söyledi.

2015-2016 ve 2017 yıllarında adli ve idari yargı olmak üzere 5 ayrı sınava girdiğini hatırlatan Gökçe, yazılı sınavda 2016’da 5 bin 889 kişi arasından 93.82 puanla 3’üncü, 2017’de ise 4 bin 285 kişi arasından 90.68 puanla 14’üncü olduğunu söyledi.

Gökçe, “Hepsinde mülakatta elendim. Mülakat salonuna 5 ve 7’şer kişilik gruplar halinde girdik. Kişi başına düşen süre 40 saniyeydi. Bu sürede nasıl karar verebilirsiniz” dedi.

Türkiye’de hukuk sisteminin çöktüğüne, yargıya güvenin gittikçe azaldığına dikkat çeken avukat Gökçe, bu sebeple 2018’de yapılan hâkimlik-savcılık yazılı sınavına girmediğini söyledi. 2017 yılında 14. olmasına rağmen mülakatta elenmesi üzerine açtığı davanın reddedildiğini anlatan Gökçe, itirazlarına karşın olumlu sonuç beklemediğini söyledi. 

İzmir’de yaşayan avukat Oğuzhan Mete de mülakat sisteminden mağdur olan avukatlardan biri. İlk olarak 24 Haziran 2016 yılında sınava giren Mete, 18 bin 754 aday arasından 98.56 puanla birinci oldu. Mete, 1 dakika süren mülakatta ise elendi. Bunun üzerine 3 Haziran 2017’de bir kez daha sınava giren Oğuzhan Mete, bin 439 aday arasından 96.40 puanla yine birinci oldu; mülakatta yine elendi. 2018 yılındaki sınava girip bu kez 17 bin 935 kişi arasından bin 728. olan Mete, yine elendi.

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden derece ile mezun olan Antalya Barosu avukatlarından Mahpare Tanın ise, 2016 yılında girdiği sınavda 18 bin 753 kişi arasından 127’nci, 2017 yılında girdiği sınavda 10 bin 430 kişi arasından 205’inci, son olarak 2018 yılında girdiği sınavda ise 17 bin 935 kişi arasından 2 bin 629’uncu olduğunu söyledi. Bir dönem sınavın baraj puanının 70 olduğunu ancak sınava kısa bir süre kala çıkarılan KHK ile baraj puanın kaldırıldığını hatırlatan Tanın, “Bir gecede sınavdan 50 alan kişiler mülakatta kazandı. Benim gibi sınavda 90 puana yakın alan meslektaşlarım mülakatta elendi. O dönemde mülakat sınavına 5 ve 7’şerli gruplar halinde giriyorduk. Kişi başına 30 saniye gibi bir zaman düşüyor. Şimdi soruyorum sınavdan 90 puan alan bir adayı elemedeki nedenleri nedir. Bizim haklarımız ne olacak. Yargı reformu diyorlar. Şeffaf bir şekilde seçilmesi gereken hâkim ve savcıların objektif seçilmediği bir ülkede yargı reformu ne anlam ifade eder” ifadelerine yer verdi.

Son güncelleme: 11:15 05.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı