• Turkhane Logo

Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarı davasında eski eşin ‘gizli’ ifadeleri ortaya çıktı

17:25 15 Haziran 2023 Perşembe
Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarı davasında eski eşin ‘gizli’ ifadeleri ortaya çıktı





Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızını 6 yaşında dini nikahla evlendirmesiyle yaşanan çocuk istismarı davasında sanıkların gizli ifadeleri ortaya çıktı. H.K.G.’nin evlendirildiği Kadir İstekli, dosyaya giren ve istismarı itiraf eden ses kayıtlarını kabul etmedi.



İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.K.G.’nin “dini nikâh” adı altında Kadir İstekli tarafından 6 yaşında yıllarca cinsel istismara uğramasına ilişkin davada sanık ifadeleri ortaya çıktı.



Tutuklu eski eş Kadir İstekli, H.K.G.’yi ailesinin nüfusa 2 yıl küçük yazdığını iddia etti, bunu 28 Şubat sürecine bağladı. İtiraflarda bulunduğu ses kaydını kabul etmeyen ve buna ilişkin soruları yanıtlamaktan kaçınan İstekli, mağdur ile küçük yaşta olan “samimi” fotoğraflarının ise “hatıra olsun diye” ağabeyinin ısrarı üzerine çekildiğini savundu. Mahkeme Başkanı ise bunun üzerine “Her ders verdiğin çocukla bu kadar samimi fotoğraf çektiriyor musun?” diye sordu.



DW Türkçe’den Alican Uludağ, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren ve duruşmaları kapalı yapılan H.K.G. davasında sanıkların verdiği ifadelerin ayrıntılarına ulaştı.



Kadir İstekli, 27 Şubat’ta yapılan duruşmada yaptığı savunmada; suçlamalar için “kurgulanmış komplo, iftira” dedi, iddiaları kabul etmedi. İstekli, suçlamalar karşısında “Kesinlikle 2004 yılında ne H.K.G. ile evlendim ne nikâhımız kıyıldı ne de cinsel ilişki gibi bir şey geçti aramızda” iddiasında bulundu. Daha sonra sanık İstekli’nin çapraz sorgusuna geçildi.



6 YAŞINDAKİ GELİNLİKLİ FOTOĞRAFLAR



H.K.G’nin 2004 yılında 6 yaşındaki gelinlikli fotoğraflarının sorulması üzerine İstekli, “Fotoğrafları çektirmeye kesinlikle ben götürmedim. Bu fotoğrafları evlendikten sonra gördüm” dedi. Bu sırada araya giren Yusuf Ziya Gümüşel, “Annesi ben çektirdim diyor” ifadesini kullandı. Mahkeme başkanı ise Gümüşel’i “Tamam, annesi söyler o zaman” diyerek uyardı. İstekli, “İddia edildiği gibi 2004’te bir nikâh, evlilik yoktur. Olsaydı bu evliliğin hatırası olarak sakladığımız resimleri olurdu. Nikâh olsaydı, benim de üzerimde damatlık olmalı ve gelinlikli fotoğrafta birlikte çekilmemiz gerekirdi. 2004 yılıyla ilgili söylediği her şey bir kurgudan ibarettir” iddiasında bulundu.



H.K.G.’Yİ SUÇLADI 



H.K.G’nin psikolojik rahatsızlık yaşadığını iddia eden İstekli, “Evet, eski eşim psikologlar tarafından yaşadığı hayattan nefret ettirilmiş, bu şekilde yaşadığı eski hayatı beğenmediği için bana ve cemaatlere karşı komplonun bir kurbanı seçilmiştir” dedi.



İstekli, 2012’de H.K.G. ile “dini nikâh” yaparak evlendiğini, bu tarihte yaşının 14 değil, 16 olduğunu, eski eşinin iki yıl küçük yazıldığını öne sürdü.



SES KAYITLARINI KABUL ETMEDİ 



H.K.G., Kadir İstekli ile olan konuşmalarını ses kaydını almış ve delil olarak savcılığa sunmuştu. Bu kayıtlarda İstekli’nin cinsel istismarı itiraf ettiği anlaşılıyordu. Bu kayıtlara ilişkin alınan bilirkişi raporunda da seslerin Kadir İstekli’ye ait olduğu bir kez daha ispatlandı. Buna ilişkin sorular üzerine “Bu kayıtları kabul etmiyorum, ben değilim” diyen İstekli, bu nedenle kayıtlarla ilgili sorulara yanıt vermekten kaçındı.

Son güncelleme: 17:25 15.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı