• Turkhane Logo

Her ikisi de Biden'ın davetini kabul etmedi...

ABD'deki en önemli toplantılardan biri için Ukrayna First Lady'si ve Rus muhalif Navalni'nin eşini davet eden Biden, her ikisi tarafından da geri çevrildi. Bu durum Kiev'in Navalni'ye olan düşmanlığının altını çiziyor. Navalni'nin daha önce Kırım hakkındaki sözleri Ukraynalıları hala kızdırıyor

16:01 07 Mart 2024 Perşembe
Her ikisi de Biden'ın davetini kabul etmedi...
ABD'deki en önemli toplantılardan biri için Ukrayna First Lady'si ve Rus muhalif Navalni'nin eşini davet eden Biden, her ikisi tarafından da geri çevrildi. Bu durum Kiev'in Navalni'ye olan düşmanlığının altını çiziyor. Navalni'nin daha önce Kırım hakkındaki sözleri Ukraynalıları hala kızdırıyor

Ukraynanın First Ladysi Olena Zelenska, ABD Başkanı Joe Bidenın toplantısına ölen Rus muhalif Aleksey Navalninin eşi Yulia Navalnaya ile birlikte katılma davetini geri çevirerek Kievin Navalniye olan düşmanlığının altını çizdi. Kremline karşı direnişin küresel sembolleri olarak görülen 46 yaşındaki Olena Zelenska ve 47 yaşındaki Yulia Navalnayanın ABD Kongre Binasındaki etkinlikte ABD First Ladysi Jill Bidenın yanında oturmaları planlanıyordu. Washington Posta konuşan Biden yönetiminden bazı yetkililer Navalnayanın etkinliğe gelmesinin merhum eşinin daha önce Kırımla ilgili yaptığı yorumlar nedeniyle Ukraynalılar için rahatsızlık yarattığını belirtti.
Navalninin Ukraynalıları kızdıran sözleriDaha önce Ukrayna toprağı olan Kırımın 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından Aleksey Navalni, bölgenin yasa dışı bir şekilde ele geçirilmiş olmasına rağmen gelecekte Rusyanın kontrolü altında kalmasının kesin olduğunu söylemişti. Babası Ukraynalı olan Navalni Kendimizi kandırmayalım. Ukraynalıların da kendilerini kandırmamalarını tavsiye ediyorum dedi. Rusyanın lideri olduğu zaman Kırımı Ukraynaya geri verip vermeyeceğine dair sorulan soruya ise Kırım bir jambonlu sandviç ya da alıp geri verebileceğiniz bir şey mi? Ben öyle sanmıyorum diye cevap verdi. Daha sonraki açıklamalarında bu benzetmenin yersiz olduğunu kabul etti.
Zamanla Kırım tutumu kısmen değiştiNavalninin görüşleri zaman içinde değişti. 2018 yılında başkanlık yarışındayken Kırımın gelecekteki statüsü konusunda uluslararası alanda tanınan bir referandum yapılması gerektiğini öne sürdü. Ancak bu sorunun nesiller boyunca başarılı bir şekilde çözülmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Sözleri Ukraynalıları yatıştırmaya yetmediRusyanın Şubat 2024te Ukraynaya başlattığı geniş çaplı işgalin ardından hapishaneden gönderdiği mesajda Navalni, Ukraynanın yasal topraklarının 1991de Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra Kırım da dahil olmak üzere sınırları içinde kalan tüm alanlardan oluştuğunu söyledi. Ancak sözleri Ukraynadaki yaygın düşmanlığın üstesinden gelmek için çok geç kaldı.
Ukrayna istihbaratı doğal nedenlerle öldüğünü söylediNavalninin müttefikleri ve Batılı liderler 16 Şubatta Kuzey Kutbundaki hapishanede hayatını kaybeden Rus muhalifin ölümünden Putini sorumlu tuttu. Ancak Ukraynanın askeri istihbaratı GURun başkanı Kyrylo Budanov, Navalninin pıhtı atması sonucu doğal nedenlerle öldüğünü söyleyerek Rus yetkililerin açıklamalarını teyit etti. Budanovun çok uzaklardaki Rus hapishanesindeki ölüme dair bu kadar kesin bilgiyi nasıl edildiği belirsizliğini koruyor. Navalninin yolsuzlukla mücadele örgütü FBKnın başkanı Maria Pevchikh, Budanovu dezenformasyon yaymakla suçladı ve Yalan söylüyor dedi.
Zelenska ve Navalnayanın gerekçeleriBeyaz Saray ve Zelenskanın ofisi, First Ladynin ABD siyasi takviminin en önemli toplantısına katılmamasının gerekçesinin program çakışması olduğunu açıkladı. Zelenskanın ofisinden yapılan açıklamada Kievdeki bir yetimhanede çocuklarla buluşmak üzere randevusu olduğu belirtildi.
Navalnaya da yorgunluğunu gerekçe göstererek daveti kabul etmeme kararı aldı. ABDli bir yetkili, Beyaz Sarayın Navalnayanın katılmaktan vazgeçtiği konusunda Kievi bilgilendirmediğini söyledi. Navalnayanın sözcüsü Kira Yarmysh Yulianın eşi iki hafta önce öldü. Bunca zamandır seyahat ediyor. Bugün evde olduğu ilk gün. Her insan gibi onun da iyileşmek için zamana ihtiyacı var dedi.
ABD seçimleri detayıKievin Zelenskayı Washingtona gönderme konusundaki isteksizliğinin ABDde kasım ayında gerçekleşecek olan seçimlerdeki Cumhuriyetçileri kızdırmama arzundan kaynaklandığı da düşünülüyor. Donald Trumpın Cumhuriyetçi Parti adaylığını garantilemesine kesin gözüyle bakılıyor ve bazı anketler Bidenı yeneceğini gösteriyor. ABDnin Ukraynaya yönelik 60 milyar dolarlık askeri yardım paketi, bazı Cumhuriyetçilerin itirazları nedeniyle Washingtonda bekletiliyor.
Zelenskiynin yorumu Kremlinin ilhak nedeniZelenskiy savaş konusunda sarsıcı görünen yorumlar da yapmıştı. 2014 yılında, Kremlinin Kırımı ilhak etmesinden kısa bir süre sonra, Rusların ve Ukraynalıların tek bir halk olduğunu söyledi ki bu ifade daha sonra Putin tarafından işgal gerekçesinin bir parçası olarak kullanılacaktı. Ukrayna medya kuruluşu Segodnyaya göre Zelenskiy, Prensip olarak Rus halkına karşı olamayız, çünkü biz tek bir halkız dedi. Ukraynanın savaş öncesi nüfusunun yaklaşık yarısı olan 20 milyon kişinin Rusyada akrabaları bulunuyor.

Son güncelleme: 16:01 07.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı