• Turkhane Logo

HDP’nin kapatılma davasında belirleyici olacak son AYM üyesi AKP eski il başkanı Kenan Yaşar oldu

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’ye açtığı açtığı kapatma davasına ilişkin önemli bir gelişme yaşandı.

09:44 20 Ocak 2022 Perşembe
HDP’nin kapatılma davasında belirleyici olacak son AYM üyesi AKP eski il başkanı Kenan Yaşar oldu
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’ye açtığı açtığı kapatma davasına ilişkin önemli bir gelişme yaşandı.



Emekli ayrılan AYM üyesi Celal Mümtaz Akıncı’nın yerine TBMM Genel Kurulda yapılan oylama ile daha önce AKP’den milletvekili aday adayı olan ve il başkanlığı görevi de yürüten Kenan Yaşar seçildi. AYM önümüzdeki günlerde HDP’nin kapatılmasına ilişkin davayı görüşecek.

Yetkin Report’taki Murat Yetkin’inin haberine göre, dava şu anda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın esas hakkındaki görüşüne karşı HDP’nin savunma vermesi aşamasında. Sonra Anayasa Mahkemesi (AYM) Raportörü raporunu heyete sunacak ve sözlü yargılama başlayacak.




AYM daha önce, Mart 2021’de dava dosyasını eksik bularak oy birliğiyle geri çevirmişti.2020 Haziran’da göreve gelen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, MHP’nin şiddetli itirazları altında dosyayı yeniden hazırladı ve kapatma davası dosyasını yeniden AYM’ye gönderdi.

Bu nedenle gözler şimdi kapatma için 15 üyenin 10’unun onayı gereken AYM yargıçlarının alacağı karara çevrildi.

TBMM GENEL KURUL YENİ ÜYE SEÇİMİ İÇİN TOPLANDI

Bu gelişmeler yaşanırken AYM’de yeni üye seçimi de tamamlanmış oldu.

Yaş haddinden emekli olacak AYM üyesi Celal Mümtaz Akıncı’nın yerine üye seçecek TBMM’ye serbest avukatlar arasından üç aday bildirilmesi için seçim yapılmıştı.

Türkiye Barolar Birliğinde (TBB) gerçekleştirilen ve 82 baro başkanının oy kullandığı seçim sonucunda 27 aday adayı arasından TBMM’ye bildirilecek adaylar Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar, Diyarbakır Barosu Üyesi Zülal Erdoğan Bilal ve Erzurum Barosu Başkanı Talat Göğebakan oldu.

AKP ESKİ İL BAŞKANI SEÇİLDİ

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan seçimde bu üç aday arasından yeni Anayasa Mahkemesi üyesi Kenan yaşar oldu. Ankara Barosu Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Kenan Yaşar’ın ilginç bir siyasi geçmişi var. 26 yıldır Çorum’da avukatlık yapan Yaşar,son iki dönemdir baro başkanlığı görevini sürdürüyor.

Daha önce AKP’den milletvekili aday adayı olan Yaşar, AKP’nin il başkanlığı görevini yürütmüştü.

Son güncelleme: 09:44 20.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı