• Turkhane Logo

​HDP'li Erdoğmuş: Cami görevlileri yakında cemaat bulamayacak

HDP milletvekili Erdoğmuş, camilerde okunan hutbeler konusunda uyarıda bulundu. Diyanet tarafından hazırlanan hutbelere sadece bölgede değil, batıda da tepki gösterildiğini söyledi.

14:30 06 Şubat 2018 Salı
​HDP'li Erdoğmuş: Cami görevlileri yakında cemaat bulamayacak
HDP milletvekili Erdoğmuş, camilerde okunan hutbeler konusunda uyarıda bulundu. Diyanet tarafından hazırlanan hutbelere sadece bölgede değil, batıda da tepki gösterildiğini söyledi.

Türkiyenin Afrine yönelik harekat başlatmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, tüm camilerde Fetih Suresi okutulacağını açıklamıştı. Erbaş’ın açıklamalarının ardından Diyanet tarafından belirlenen hutbenin camilerde okutulması tepkilere neden oldu. 27 Ocak’ta Diyarbakır’da camilerde okutulan hutbe cemaatin tepkisine neden oldu. Bazıları namaz kılmadan camileri terk etti. Camiyi terk edenler daha sonra polis tarafından gözaltına alındı.
 
NUSAYBİN’DE 5 KİŞİ 7 GÜNDÜR GÖZALTINDA
 
Gözaltların yaşandığı bir başka il Mardin. Mardin’in Nusaybin ilçesinde de Cuma hutbesinin okunmasının ardından yapılan ihbarla 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, “Örgüt propagandası yapmak, cuma namazını protesto etmek ve provokasyon yapmakla” suçlanıyor. Bir kişinin ifadesi üzerine gözaltına alınan 5 kişi, 7 gündür emniyette tutuluyor. Emniyette ifadeleri alınan 5 kişiye, “Cuma günü nerede bulunuyordunuz? Cuma namazı kılmak için Devrim Mahallesinde bulunan Melle Masum Bayar Camiinde bulundunuz mu? Kimlerle gittiniz?” sorusu yöneltildi. Ancak gözaltına olanlar o gün Cuma namazına bile gitmediklerini belirterek, suçlamaları kabul etmedi.
 
“İFADE ÜZERİNE GÖZALTINA ALINDILAR”
 
7 gündür gözaltına olanların yakınlarının verdiği bilgilere göre, Cuma günü camiyi terk etmekle suçlanan 5 kişi, camiye bile gitmemiş. “O gün camide olmamalarına rağmen neden gözaltına alındılar” sorusuna, şu cevabı verdi: “Bir ihbarcının ifadesi üzerine gözaltına alındılar. Ortada bir olay yok. İhbarcı oluşturularak gözaltılar yapıldı.  Bu ayrıca inanç özgürlüğüne aykırı olduğu gibi, imamın ve diyanet işlerinin yaptığı anayasanın laiklik ilkesine de aykırıdır. Bu durum sadece belli bir düşünceye sahip insanların camilere gitmesine enden olacak. Bu göz altılardan sonra Nusaybin’de cuma namazlarına katılım nerdeyse yarıya düşmüştür.”
 
CAMİİ CEMAATİ AZALIYOR
 
Cuma hutbelerinden dolayı yapılan gözaltılar, cemaatin tepkisi ve Diyanet tarafından belirlenen hutbelerin siyasi içerikli bulunması bölgenin başka illerinde de soruna neden oluyor. Bu illerden biri de Bingöl. AKP’nin yoğun destek aldığı illerden biri olan Bingöl’de, camilerde sıkıntı yaşanıyor. Camilerde verilen vaazların siyasi içerikli olduğu görüşü kentte hakim. Camilerde tepkiler dile getirilmiyor ancak cemaat yavaş yavaş camiden uzaklaşıyor. Haklarında soruşturma açılır kaygısından dolayı kimse konuşmak istemiyor. Merkezde bulunan birçok camiide cemaat sayısı yarı yarıya düşmüş durumda.
 
“CAMİ GÖREVLİLERİ BASKI ALTINDA”
 
Kendisi de eski müftü olan HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, camilerde yaşanan bu durumu Artı Gerçek’e değerlendirdi. Camilerde yaşanan bu sorunun siyasi iktidarın politikasından kaynaklı olduğunu ifade eden Erdoğmuş, “Allah’ın dini kendilerininmiş gibi, ona el uzatarak, Allah’ın dini üzerinden siyaset yürüten, maalesef kendi krizlerini de onun üzerinden çözmek isteyen egemenler var. Bu yanlışa düşülmemesi konusunda kendilerini uyarıyoruz. Cami görevlileri açısından bakınca, bende o camiadan gelen biri olarak, onların büyük bir baskı altına olduğunu söyleyebilirim” dedi.
 
“SADECE BÖLGEDE DEĞİL, TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE BENZER SORUNLAR VAR”
 
Bölgede bulunan birçok camide halkın camilere gitmediği konusunda değinen Erdoğmuş, bunun sadece bölge ile sınırlı olmadığını belirterek şunları söyledi: “Cami görevlilerin bundan alacakları derseler var. Eğer kendi cemaatini bu noktaya getirecek kadar büyük bir açmazın ve gerçekten çelişkinin içerisindelerse çıkıp kendilerini gözden geçirmeleri gerekiyor. Bakın, ben bir önceki Cuma Antalya’daydım. Antalya’da da benzer sıkıntılar yaşanmıştı. Bizzat orada ki arkadaşlar bize aktardılar. Bu sadece belli bir yöreye, belli bir bölgeye münhasır bir olay değildir. Genel anlamda camilerin İslam’ın o evrensel özelliklerinin adresi olan camilerin millileştirilmesi, iktidarın siyasetinin adeta merkezine dönüştürülmesi ciddi anlamda bugün alarm veriyor. Eğer cami görevlileri kendilerini gözden geçirmezler ise, yakında cemaat bulamayacaklar yakında.”

Son güncelleme: 14:30 06.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı