• Turkhane Logo

HDP’li Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine saldıranlara ceza yağdı

13 Eylül 2017’de Ankara’da hayatını kaybeden tutuklu Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan ırkçı saldırıyla ilgili saldırganlar hakkında açılan davanın karar duruşması Gölbaşı 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

08:29 06 Mart 2019 Çarşamba
HDP’li Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine saldıranlara ceza yağdı
13 Eylül 2017’de Ankara’da hayatını kaybeden tutuklu Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan ırkçı saldırıyla ilgili saldırganlar hakkında açılan davanın karar duruşması Gölbaşı 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yönelik saldırıya ilişkin açılan davada 16 sanık hakkında hakaret ve “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellemesi” suçlarından 10 ay 15 günden 4 yıl 8 aya varan cezalar verildi.

/
Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Aysel Tuğluk da özel izinle jandarma eşliğinde cenaze törenine katılmıştı.


16 sanık hakkında kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar hakkında 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına muhalefet suçunun sabit olmadığı kararını vererek, sanıkların bu suçtan ayrı ayrı beraatına karar verdi.

Mahkeme heyeti, sanıklar Erdinç Alp, İbrahim Demir, İbrahim Şimşek, Mehmet Ersin Alp, Recep Rahmi Karadayı ve Yasin Alp hakkında “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellemesi suçu” bakımından ayrı ayrı 1 yıl 2 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi.

Mahkeme sanıkların eylemi birden fazla kişi ile birlikte gerçekleştirdiği gerekçesiyle cezayı arttırarak, her birine ayrı ayrı 2 yıl 4’er ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Sanıklar Necmi Bilgen, Onur Demir, Orhan Karakaya, Selçuk Arslan ve Uğur Demir hakkında, “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellemesi suçu” işledikleri gerekçesiyle ayrı ayrı 2 yıl 20’şer ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verildi.

Sanık Necat Alp hakkında ise “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellemesi suçu” bakımından 4 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme sanıklar Barış Şimşek, Cemil Özdemir ve Murat Alp “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellemesi suçu” bakımından ayrı ayrı 4 yıl 8’er ay hapis cezası verdi.

“Hakaret” suçundan da ayrıca Murat Alp’e 10 ay 15 gün hapis cezası, Barış Şimşek’e de 1 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Sanık Osman Karakaya’ya da hakaretten 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Necmi Bilgen, Onur Demir, Orhan Karakaya, Selçuk Arslan ve Uğur Demir hakkında “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellemesi suçu” bakımından ayrı ayrı 2 yıl 20’şer ay hapis cezası verildi.


Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesi, saldırılar nedeniyle mezardan çıkartıldı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

28 Aralık 2016’da “Silahlı terör örgütünü yönetmek” suçlamasıyla tutuklan Aysel Tuğluk, cezaevindeyken annesi Hatun Tuğluk’u kaybetti. 13 Eylül 2017’de Ankara’da yaşayan aile Hatun Tuğluk’un cenazesi defnedilmek üzere İncek Mezarlığı’na götürdü.

Aysel Tuğluk’un annesinin vefat etmesi üzerine sosyal medyada çıkan haber üzerine mezarlıkta toplanan 9-10 kişilik bir grup, “Burada şehit cenazesi var, buraya terörist cenazesi gömdürmeyiz. Burası Ermeni Mezarlığı değil” diyerek küfürler etti.

Cenazeye katılanlara yönelik saldırıda bulunan grup, haber verdikleri taraftarlarının traktör ve kamyonlarla çok sayıda kişi daha mezarlığa gelmesiyle tansiyon yükseldi.

Kalabalık grubun yatışmaması ve güvenlik güçlerinin yeterli tedbir almaması üzerine mezardan çıkarılan Hatun Tuğluk’un cenazesi, yeniden Cemevi’ne götürüldü. Ardından cenaze Tunceli’ye defnedilmek üzere gönderildi.

Son güncelleme: 08:29 06.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı