• Turkhane Logo

Hayattan koparan karar: Hakime 6 yıl sonra soruşturma

Oğlunu öldürmeye teşebbüs eden baba için mahkeme 'çocuğu ile kişisel ilişki kurabilir' kararı verdi. Baba Türkoğlu bir gün sonra oğlunu öldürdü. Kararı veren hakime 6 yıl sonra soruşturma açıldı.

10:00 24 Mart 2023 Cuma
Hayattan koparan karar: Hakime 6 yıl sonra soruşturma
Oğlunu öldürmeye teşebbüs eden baba için mahkeme 'çocuğu ile kişisel ilişki kurabilir' kararı verdi. Baba Türkoğlu bir gün sonra oğlunu öldürdü. Kararı veren hakime 6 yıl sonra soruşturma açıldı.





İstanbul’da 2017’de babası tarafından 12 yerinden bıçaklanarak öldürülen 10 yaşındaki çocuğun ailesinin hukuk mücadelesinde somut bir adım atıldı. Oğlu Yiğitcan Türkoğlu’nu öldürme girişiminde bulunması üzerine gözaltına alınan Nezir Türkoğlu’na, tüm şikayetlere rağmen oğluyla görüşme izni veren dönemin İstanbul 5’inci Aile hâkimi N.A. hakkında aradan 6 yıl geçtikten sonra soruşturma izni verildi. 



Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre, Neriman Deniz, 2017’de Nezir Türkoğlu’nun kendisine uyguladığı psikolojik ve fiziksel şiddeti gerekçe göstererek boşanma davası açtı. 10 yaşındaki çocukları Yiğitcan Türkoğlu anneye verildi. Anne ve oğluna yönelik tehdit ve şiddetti devam eden Nezir Türkoğlu defalarca şikâyet edildi. Ancak bir türlü engellenemeyen Nezir Türkoğlu son olarak oğlunu evine götürdü ve iddiaya göre doğal gazı açarak öldürme girişiminde bulundu. Oğlunu tehdit ettiği anları da anneyi görüntülü arayarak gösterdi. 



Şikayet üzerine eve giden polisler çocuğu kurtarıp Nezir Türkoğlu’nu gözaltına aldı. Öldürme girişimi polis tutanaklarına da girdi. Nezir Türkoğlu’na bir ay uzaklaştırma kararı verildi. Bir ayın dolmasının ardından Nezir Türkoğlu oğlunu görmek için mahkemeye başvurdu. Dönemin İstanbul 5’inci Aile Hâkimi N.A, yaşananlara ve annenin şikayetlerine rağmen babaya çocuğunu görme izni verdi. 



Nezir Türkoğlu, gezdirmek bahanesiyle 4 Kasım 2017’de aldığı Yiğitcan Türkoğlu’nu bir gün sonra 12 yerinden bıçaklayarak öldürdü. Türkoğlu, daha sonra anneye “Oğlunu öldürdüm, şimdi gel al” mesajı gönderdi. Evden çıkan Nezir Türkoğlu komşularına da “Çocuğu öldürdüm, annesine haber verin” dedi.



Cezasına indirim yapıldı



İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Nezir Türkoğlu, 2018’de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, ayrıca öldürmeye teşebbüsten 35 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Türkoğlu’na iyi hal indirimi uygulanmadı. Böylece Nezir Türkoğlu’na toplam 71 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Ancak istinaf mahkemesi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onarken dört ayrı suçtan verilen toplam 35 yıl 9 ay hapis cezasında ise indirime giderek 10 yıl 9 aya düşürdü.



Hakim hakkında suç duyurusu



Ailenin avukatı Esin Yeşilırmak, baba Nezir Türkoğlu’na oğlunu görme izni veren İstanbul 5’inci Aile eski hâkimi N.A. hakkında ‘görevi kötüye kullanmaktan’ Hakimler ve Savcılar Kurulu’na başvurdu. Başvuru dilekçesinde, “20 Ekim 2017 tarihli çocukla kişisel ilişki kurulması talebinin kabulü kararı neticesinde müvekkilin oğlunun öldürülmesine sebebiyet verme şeklinde görevi kötüye kullanma suçundan soruşturma yürütülmesi ve kamu davası açılmasına karar verilmesi” istendi.



Fezleke düzenlendi



Hâkimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesi, 4 Ağustos 2022 tarihinde yapılan başvuruyu kabul ederek N.A. hakkında soruşturma izni verdi. Açılan soruşturma sonrasında düzenlenen fezleke Hakimler ve Savcılar Kurulu İkinci Daireye gönderildi.



Süreç nasıl başladı?



Davayı Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına takip eden avukat Esin Yeşilırmak, şu bilgileri verdi:



“Biz Yiğitcan’ın ölümü sonrası annesi ile görüştük. Anne Neriman Hanım, ‘Benim oğlum iki kere öldürülmek istendi tüm şikayetler yapılmış olmasına rağmen hakim, çocuğun baba ile görüşmesine karar verdi. Bu ihmalin peşine düşün’ demişti. Biz de bunun için mücadele ettik. Önce Nezir Türkoğlu’nun yargılamasında mahkemeden ve savcıdan bu kararı veren hakim hakkında suç duyurusunda bulunmasını istedik. Ancak mahkeme suç duyurusunda bulunmayınca Neriman Deniz adına şikayette bulunduk. HSK öncelikle ‘soruşturmaya yer yoktur’ kararı verdi. Bu karara itiraz ettik. Dosya yeniden incelendi ve HSK’nin Yargıtay’da görülen tazminat dosyasına bildirimi ile hakim hakkında soruşturma izni verildiğini öğrendik. Bundan sonraki süreçte kovuşturma izni verilerek hakimin yargılanmasını ve Yiğitcan ile bu şekilde öldürülen tüm çocuklar için emsal bir karar verilmesini bekliyoruz.”



Nezir Türkoğlu’nun ceza aldığı davanın duruşmalarında daha önce de oğlunu iki kez öldürmekle tehdit ettiği iddiası anlatılmıştı. Nezir Türkoğlu savunmasında Boğaz Köprüsü’nden geçerken oğlunun fotoğrafını çekip annesine gönderdiğini doğrularken “Şaka olarak intihar etmek istediğimizi söyledim” demişti. 



Cinayetten bir iki hafta kadar önce de Neriman Türkoğlu’nu arayarak yanındaki Yiğitcan Türkoğlu’nu öldüreceğini söylediği belirtilen Nezir Türkoğlu, telefon açtığını doğrulamış, tehdit iddiasını yalanlamıştı. 



Duruşma savcısının, “Eşin Neriman Türkoğlu’na gönderdiğin mesajlarda oğlunu ve eşini tehdit ettiğin ibareler var. Eşine, ‘seni eski eşim gibi yaparım. Yüzüne kezzap atarım’ gibi ibareler içeren mesajlar atmışsın’ demesi üzerine, Türkoğlu, “Kurban Bayramı’nın ikinci günü eşime bu şekilde mesajlar gönderdiğim doğrudur. Bunları alkollüyken gönderdim. Eski eşime yönelik kezzap atma gibi bir olayla suçlandım. 14 gün hapis yattım ancak bu suçtan aklandım. Hırsızlıktan da sabıkam olduğu doğrudur” demişti.

Son güncelleme: 10:00 24.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı