• Turkhane Logo

Hastaneler hasta kabul etmiyor ambulanslar vakalara yetişemiyor

Artan yoğunluk nedeniyle hastanelerin hasta kabul etmediğine dikkat çeken 112 acil servis çalışanları, ayrıca vakalara yetişilemediği için ölen hastaların olduğunun da altını çizdi.

11:18 10 Aralık 2020 Perşembe
Hastaneler hasta kabul etmiyor ambulanslar vakalara yetişemiyor
Artan yoğunluk nedeniyle hastanelerin hasta kabul etmediğine dikkat çeken 112 acil servis çalışanları, ayrıca vakalara yetişilemediği için ölen hastaların olduğunun da altını çizdi.



Trabzon ve Hatay’da hastanelerin önünde koronavirüs hastalarını taşıyan ambulansların sıraya girdiği görüntüler gündem oldu. Acil servis ambulanslarının hem Kovid-19 hastaları hem de onların dışında kalan hastalar ile kaza ya da kalp krizi geçirenlere yetişemediği öne sürüldü.

YARALILAR YOĞUNLUK NEDENİYLE ÖLÜYOR


BirGün’den İsmail Arı’ya konuşan İstanbul 112 Komuta Kontrol Merkezi’nde çalışan bir sağlıkçı, ambulansların hasta ve yaralılara yetişemediğini söyledi. İstanbul’da biri trafik kazası diğeri de kalp krizi geçiren iki kişinin yoğunluktan geç kalınması nedeniyle hayatını kaybettiğini öne süren sağlık çalışanı, “Bu olayların ardından 112 içerisinde de filyasyon ekipleri kuruldu. İstanbul’un Anadolu Yakası’nda 30 araç tahsis edildi ve ekipler kuruldu. 112’yi arayan, durumu ağır olmayan Kovid-19 hastalarına bu ekipler yönlendirilmeye başlandı” dedi.

6 VAKALAR 3.5 KAT ARTTI

İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka 112 Komuta Kontrol Merkezi çalışanı ise hastanelerin önündeki ambulans yoğunluğuna ilişkin, “Ambulansta görevli sağlıkçılar vakaya ulaştıktan sonra merkezi arar. Merkez de onları uygun hastaneye yönlendirir. Geçen pazar günü 6 saatte tam 200 çağrıyı yanıtladım. Salgından önce bu rakam ortalama 60 civarındaydı” dedi. 112 çalışanı, sahada görev yapanların “aileme virüs bulaştırır mıyım?” endişesi yaşadıklarının altını çizdi.

HASTANELER “CİHAZ YOK” GEREKÇESİYLE HASTA KABUL ETMİYOR

Ankara’da çalışan bir ambulans şoförü ise, “Hastanelerde çok fazla hasta yoğunluğu var. Kırmızı oda denilen alanlar dolu. Ankara’da da ambulanslar yetersiz kaldığı için 112 bünyesinde filyasyon ekibi kuruldu. Durumu ağır olmayan ve evde tedavi gören Kovid-19 hastalarının hastaneye götürülmesi için 15 araç tahsis edildi. Bu uygulamadan sonra da biz biraz daha rahatladık ama vaka sayıları da düşmüyor, artmaya devam ediyor. Özellikle Ankara’da, hastaneye kendi imkanı ile giden hastaları hastaneler kolay kolay geri gönderemiyor ama biz ambulansla götürdüğümüzde ‘boş cihazım yok’ diye hastayı kabul etmiyorlar” dedi.

Son güncelleme: 11:18 10.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı