• Turkhane Logo

Hastalığı nedeniyle tahliye edilen öğretmen yine tutuklandı: Suçlama dershanede çalışmak

22:25 07 Ağustos 2023 Pazartesi
Hastalığı nedeniyle tahliye edilen öğretmen yine tutuklandı: Suçlama dershanede çalışmak





Hastalığı nedeniyle tahliye edilen ülseratif kolit hastası Emre Turan, 31 Temmuz 2023’te Marmaris’te yeniden tutuklandı. Turan’ın dosyası Yargıtay’da bekliyor.



Kapatılan bir dershanede çalıştığı için 6 yıl 10 ay hapis cezası verilen ve Denizli T Tipi Cezaevinde üç ay hapis yattıktan sonra hastalığı nedeniyle tahliye edilen ülseratif kolit hastası Emre Turan, 31 Temmuz 2023’te Marmaris’te tekrar tutuklandı. Savcılık, hastalığının kansere dönüşme riski bulunan ve özel bakıma ihtiyaç duyan Turan’ın eşinin tahliye dilekçelerine yanıt vermiyor.



CEZAEVİNDE 3 AYDA 25 KİLO VERDİ



Manisa Celal Bayar Üniversitesi sınıf öğretmenliği bölümünden mezun olan Emre Turan, bir dershanede girip çalışmaya başladı. Önce çalıştığı iş yeri kapatıldı. Daha sonra kendisine yöneltilen asılsız suçlamalarla 6 yıl 10 ay hapis cezası verilerek Denizli T Tipi Cezaevi’ne konuldu. Emre Turan, ülseratif kolit rahatsızlığı nedeniyle cezaevinde 3 ayda 25 kilo verdiği için 9 Nisan 2020’de tahliye edildi. Eşi de Buket Turan da benzer suçlamalar nedeniyle 5 yıl hapis yattı. 2 küçük çocukları bulunan çift, bu süreçte çok zorluklar çekti.



EŞİ TAHLİYESİ İÇİN HER GÜN DİLEKÇE VERİYOR



Dosyası Yargıtay’da olan öğretmen Emre Turan, 31 Temmuz 2023’te Marmaris’te yeniden tutuklandı. Rahatsızlığı nedeniyle cezaevinde çok zor şartlarda hayatta kalma mücadelesi veriyor. Eşi Buket Turan, seslerini duyurabilmek için büyük bir mücadeleye başladı. Bir taraftan her gün savcılığa giderek dilekçe verirken diğer taraftan sosyal medya dahil bulunduğu her ortamda sesinin duyurmaya çalışıyor.



BAĞIRSAKLARI İLTİHAPLI, ÖZEL BESLENMESİ GEREKİYOR



Buket Turan, “Eşimin hastalığı ülseratif kolit kronik bir hastalık. Bağırsakları tamamen iltihaplı, kanlı ishal oluyor. İlk tutuklandığında 25 kilo verdi. Eşimin orada sağlıklı bir yaşam sürmesi çok zor. Bu hastalığın atak dönemleri oluyor. O dönemlerde çok ciddi bir şekilde tuvalet ihtiyacı oluyor, özel beslenmesi gerekiyor. Günde 2 ilacı 6 kere kullanıyor, bir ilaç özel bölgeden yapılıyor. Çok sancılı ve ağrılı bir süreç geçiriyor. Bu hastalık kansere evrilebiliyor. O yüzden çok endişeliyiz” dedi.



BİR SONRAKİ AŞAMA KANSER



Eşinin hastalığının bir sonraki evresinin 3. derece kanser olduğunu belirten Buket Aydın, “Sağlığına kavuşabilmesi ve bir nebze ağrılarının giderilmesi için lavman yapılması gerekiyor. Lavman uygulamasından sonrada 45 dakika aynı pozisyonda kalması gerekiyor. Cezaevi şartlarında bunun yapılması imkansız. Eşimin infazının ertelenmesini istiyorum. Çünkü bu hastalığın en büyük nedenlerinden biri de stresten kaynaklanıyor olması” diye konuştu.
Geçen hafta salı günü eşiyle kapalı görüş yaptıklarını ifade eden Turan, eşine o gün daha ilaçlarının verilmediğini, şu an ise verilip verilmediğini bilmediklerini de söyledi.




AİLE ZOR DURUMDA



İki çocuk sahibi olan Turan ailesi, babalarının ikinci kez hapse girmesiyle maddi ve manevi zorluklar yaşamaya başladı. 10 ve 1,5 yaşındaki çocuklar, babanın hapse girmesi nedeniyle psikolojileri bozuldu. Buket Turan, “Ben tutukluyken hep çocuklar babalarıyla birlikte kaldılar. Küçük oğlum da hissediyor, ev terliğinin üzerine yatıyor, salona girip ağlamaları oluyor” dedi. Bir yandan yaşadıkları maddi problemleri de aşmaya çalışan Buket Aydın, çocukları küçük olduğu için çalışma imkânı olmadığını belirtti. Buket Turan’ın tek isteği, yetkililerin yasalarının gereğini yapması, hasta tutuklu eşinin tahliyesi ve tedavisin tam teşekküllü bir hastanede yapılması.



YASA NE DİYOR?



5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’un 16’ncı maddesi kapsamında ağır hastalığı veya engel durumu bulunan hükümlü ve tutukluların ceza tehiri işlemleri, 105/A maddesi kapsamında maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen ve koşullu salıverilmesine üç yıl veya daha az süre kalan hükümlüler ile aynı Kanunun Geçici 6’ncı maddesi kapsamında maruz kaldığı ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyen altmışbeş yaşını bitirmiş hükümlülerin denetimli serbestliğe ayrılma işlemleri, hükümlülerin talepleri üzerine veya re’sen başlatılmaktadır. Daha önceden işlemleri tamamlanan ancak cezalarının tehiri uygun görülmeyenlerin durumları sürekli gözlemlenmekte, hastalığının ilerlemesi ve sağlık durumunun bozulması durumunda da re’sen yeniden tehir işlemleri başlatılmaktadır.

Son güncelleme: 22:25 07.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı