• Turkhane Logo

'Harekat' protestolarına polisten sert müdahale: Diyarbakır'da ev baskınları

Suriye'de başlatılan askeri harekatı protesto etmek amacıyla düzenlenen gösteriler polis tarafından engellendi. Cizre'de polis sert müdahalede bulundu.

16:23 14 Ekim 2019 Pazartesi
'Harekat' protestolarına polisten sert müdahale: Diyarbakır'da ev baskınları
Suriye'de başlatılan askeri harekatı protesto etmek amacıyla düzenlenen gösteriler polis tarafından engellendi. Cizre'de polis sert müdahalede bulundu.



Diyarbakırda ise HDP İl binası önüne barikat kuran polis, HDPlileri binaya hapsetti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü’nün, Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik savaşa ilişkin İl Binası önünde açıklama yapmak istedi. Açıklamanın yapılacağı saat 11.30’dan önce polis, parti binasının önünü kapatarak kimsenin dışarı çıkmasına izin vermedi. Valiliğin yasak kararını gerekçe gösteren polis, dışarı çıkıp açıklama yapmak isteyen gruba biber gazı ve coplarla müdahale etti.

HDP binası önünde oturma eylemi yaptırılan bazı ailelerin de binaya yönelik taşlı saldırıda bulundu. Milletvekillerin bina önünde, partililerin ise bina içinde bekleyişleri sürüyor.


  HDP Diyarbakır İl Örgütünün önünde açıklama yapmak isteyen HDPlilere polis barikatı. Emniyet güçleri HDPlileri binaya hapsetmiş durumda.pic.twitter.com/2ISb4clSVc — Ahval (@ahval_tr) October 14, 2019

Şırnakın Cizre ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü tarafından yapılmak istenilen açıklamaya müdahale edildi. Sabahın erken saatlerinde çok sayıda zırhlı araçla parti binası önünü ablukaya alan sivil ve özel hareket polisi, parti binası girişini kapattı.

Buna rağmen, aralarında HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, belediye eşbaşkanları ve çok sayıda yurttaş parti binasında toplandı. Partililer, binaları önünde açıklama yapmak istedi. Ancak polisler, Valilik tarafından eylem ve etkinliklere getirilen yasak kararı gerekçesiyle açıklamaya izin vermeyeceklerini belirtti. 

Açıklama yapmakta ısrarlı olan partililer görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine parti binası önüne çıkmaya başladı. Bu sırada polisler çıkışları engelleyerek, aralarında çok sayıda HDPli yöneticinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

Ses çıkarma eyleminin yapıldığı parti binası önündeki gergin bekleyiş sürüyor. HDPli İmir, dışarıda oturma eylemi başlattı. Polisler HDPli İmirin etrafını ablukaya almış durumda.

Diyarbakır’da ayrıca sabah birçok adrese düzenlenen baskınlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Diyarbakır’ın merkez Kayapınar, Bağlar, Yenişehir ve Sur ilçelerinde bugün sabah saatlerinde polislerce birçok eve baskın düzenlendi. Kapıları kırılarak girilen evlerdeki eşyalar yapılan aramalarda dağıtıldı.

Aramaların ardından Mazlum Kardaş, Berivan Abiş ve Cotkar Amara Yürek’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Evine baskın yapılan Sergen Sucunun ise evde bulunamadığı öğrenildi. Hangi gerekçeyle gözaltına alındıkları konusunda henüz bilgi edinilemeyen isimlerin İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldükleri öğrenildi.

Gözaltına alınanlar arasında bulunun Cotkar Amara Yürek (17), 7 yaşından bu yana 12’nci kez gözaltına alındı. Yürek, en son geçtiğimiz 13 Nisan’da evine düzenlenen baskında darp edilerek gözaltına alınmıştı. 

Torununa yapılanlara karşı kolonya dökerek kendini yakma girişiminde bulunan Nazime Yürek, torununu götüren zırhlı polis aracını Emniyet binasına kadar takip etmişti.

Son güncelleme: 16:23 14.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı