• Turkhane Logo

Hapiste doğum yaptı, bebeği 18 aylık olunca tekrar tutuklandı: Şimdi de denetimli serbestlik verilmiyor

Hapiste doğum yaptıktan sonra Yargıtay kararıyla cezası ertelenen ancak bebeği 18 aylık olunca tekrar tutuklanan eski kreş çalışanı Hatice Şahnaz'ın da 22 Mart tarihinde kazandığı denetimli serbestlik hakkı hukuksuz bir şekilde elinden alındı.

15:00 10 Nisan 2023 Pazartesi
Hapiste doğum yaptı, bebeği 18 aylık olunca tekrar tutuklandı: Şimdi de denetimli serbestlik verilmiyor
Hapiste doğum yaptıktan sonra Yargıtay kararıyla cezası ertelenen ancak bebeği 18 aylık olunca tekrar tutuklanan eski kreş çalışanı Hatice Şahnaz'ın da 22 Mart tarihinde kazandığı denetimli serbestlik hakkı hukuksuz bir şekilde elinden alındı.





Hapiste doğum yaptıktan sonra Yargıtay kararıyla cezası ertelenen ancak bebeği 18 aylık olunca tekrar tutuklanan eski kreş çalışanı Hatice Şahnaz’ın da 22 Mart tarihinde kazandığı denetimli serbestlik hakkı hukuksuz bir şekilde elinden alındı.



Sevinç Özarslan’ın haberine göre, Hatice-Hüseyin Şahnaz ve 24 Mayıs 2019’da cezaevinde dünyaya gelen kızları Safiye, 3,5 yıldır Antalya L Tipi Cezaevinde tutuklu.



Bursa’da kapatılan bir eğitimin kurumunda çalıştığı için Gülen cemaatine yönelik soruşturmalar kapsamında tutuklanan, hamileliğinin 9 ayını hapiste geçiren ve orada doğum yapan kreş öğretmeni Hatice Şahnaz’ın maruz kaldığı hukuksuzluklar bitmek bilmiyor.







Kamuoyu tepkisi nedeniyle Yargıtay kararıyla cezası ertelenen ancak 10 Aralık 2020’de 18 aylık kızı Safiye ile birlikte tutuklanan Şahnaz bu kez de 22 Mart 2023’te denetimli serbestlik hakkı kazanmasına rağmen tahliye edilmiyor.



Hatice Şahnaz’ın eşi Hüseyin Şahnaz da 23 Kasım 2021’den bu yana aynı cezaevinde tutuklu bulunuyor.



Kronos’a konuşan bir aile yakını, “Hatice, Hüseyin ve kızları Safiye Serra, 3,5 yıldır aynı cezaevinde tutuklu. Anne-baba tutuklu olduğu için 0-6 yaş grubunda çocuğu olan annelere 1 yıl deneyimli serbestlik verilmekte fakat bunun kesin kararı cezaevlerine bırakılmış. Şu anda Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi bu kararı uygulamıyor. Kayseri Bünyan Cezaevinde uygulanıyor. Bu ailenin başına gelmeyen kalmadı, Hatice’nin çıkacağız diye ümidi vardı, hakları elinden alındı.” dedi.



Şu anda 4 yaşında olan Safiye Şahnaz, cezaevinde büyüyen çocuklardan sadece biri.



KREŞTE ÇALIŞIYORDU



Edinilen bilgilere göre Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi mezun olan Hatice Şahnaz, 4 Eylül 2018’de Antalya’da tutuklandı. Hapse girdiğinde henüz 1,5 aylık evli olan Şahnaz, 3 haftalık hamile olduğunu cezaevinde öğrendi.



Kanunlara aykırı olmasına rağmen tahliye edilmeyen Şahnaz, hamileliğinin 9 ayını Antalya Döşemealtı L Tipi Cezaevinde geçirdi. Doktor kontrolüne kelepçeyle götürülen Şahnaz, 24 Mayıs 2019’da doğuma cezaevi aracında götürüldü. Jandarmalar eşliğinde refakatçisiz olarak doğum yapan Şahnaz, bebeğiyle birlikte hastanedeki mahkum odasına konuldu. Bir gün sonra ise tekrar hapse gönderildi.



Yeni doğmuş bir bebek ve lohusa annenin tutuklanması sosyal medyada büyük tepki çekince Yargıtay, Şahnaz’a verilen 6 yıl 10 aylık cezayı erteleyip genç anneyi 17 Haziran 2019’da tahliye etti. Fakat Şahnaz kızı Safiye 18 aylık olunca 10 Aralık 2020’de tekrar tutuklandı. Aynı soruşturmalar kapsamında iki ayrı davadan ceza verilen eşi Hüseyin Şahnaz da 23 Kasım 2021’de Antalya L Tipi Cezaevinde bulunuyor.



“BOŞUNA ÜZÜLMEYİN, 6 AYLIK OLUNCA İSTİNAF BIRAKIR”



8 Kasım 2018’de Antalya Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk mahkemesine çıkan Şahnaz ile hakim arasında şu diyalog geçmişti:



Hakim: Hamile imişsin. Hakkında itirafçılar var. Etkin pişmanlıktan yararlanmak istiyor musun?



Hatice Şahnaz: Adımı söyleyenleri ben tanımıyorum. Ben hiçbir suç işlemedim.



Hatice Şahnaz, 7 aylık hamileyken eşiyle bir görüş gününde. Altalya L Tipi, Mart 2019



Antalya L Tipi Cezaevi, Mart 2019Avukat: Hakim bey müvekkilim hamile, biz tutuksuz yargılanır diye ek süre de istemedik.



Hakim: Bize bir şey anlatmadı, bırakamayız. Ek süre alsanız da tutuklu kalır. Boşuna üzülmeyin, hamile olduğunuz için 6 aylık olunca istinaf bırakır.

Son güncelleme: 15:00 10.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı