• Turkhane Logo

Hani KHK’lılar göreve iade edilecekti! KHK’lı hakim ve savcılara CHP’li üyeden ret

Her platformda KHK’lıların göreve iade edileceklerine yönelik sözler veren CHP, HSK’da bu vaadine muhalif çalışmalarını sürdürüyor.

11:13 12 Şubat 2022 Cumartesi
Hani KHK’lılar göreve iade edilecekti! KHK’lı hakim ve savcılara CHP’li üyeden ret
Her platformda KHK’lıların göreve iade edileceklerine yönelik sözler veren CHP, HSK’da bu vaadine muhalif çalışmalarını sürdürüyor.


HSK, KHK’lı 8 hakim ve savcının itirazlarını oybirliği ile reddetti. Karara CHP’li ve İyi Partili üyelerin de destek vermesi dikkat çekti. 

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Gülen Hareketi ile irtibat ve iltisak iddiasıyla 15 sonrası KHK ile meslekten ihraç edilen 8 hakim ve savcının itirazlarını görüştü. İtirazları oy birliği ile reddeden HSK’nın bu kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.


AİHM TÜRKİYE’Yİ MAHKUM ETTİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz’dan sonra görevlerinden alınan ve tutuklanan 427 hakim ve savcının başvurusunda Türkiye’yi mahkum etti. Yüksek Mahkeme, hakim ve savcıların tutuklulukların hukuksuz olduğuna hükmetti. Oybirliğiyle alınan ihlal kararına, Türkiye’nin atadığı Saadet Yüksel de katıldı. Türkiye, herbir hakim ve savcıya 5 bin euro tazminat ödeyecek. Kararın görevden alınan diğer hakim ve savcıları da kapsaması bekleniyor.

HSK GÖREVE İADEDE DİRENİYOR

AİHM’in bu kararına rağmen HSK, KHK’lı hakim ve savcılara yönelik katılığını sürdürüyor. 15 Temmuz sonrası KHK ile meslekten ihraç edilen 8 hakim ve savcının itirazları HSK’da ele alındı. HSK kararına göre; İzmir Vergi Mahkemesi Üyesi Kemal Babaoğlu, Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Şeref Murat Erkılıç, Yargıtay Tetkik Hakimi Mehmet Uçar, Kayseri Cumhuriyet Savcısı Tuğba Yeter Aydın, Zonguldak Cumhuriyet Savcısı Erdem Burak Bakırcı, Sakarya Cumhuriyet Savcısı Şerif Fidan, Elbistan Cumhuriyet Savcısı Ömer Arslan ve Fethiye Cumhuriyet Savcısı Aykut Keser hakkında verilen meslekten çıkarılma kararının değiştirilmesine yer olmadığı ve yeniden inceleme talebinin esastan reddine karar verildi.

CHP VE İYİ PARTİLİ ÜYELERDEN AKP’YE DESTEK

Her platformda KHK’lıları görevlerine iade edeceğine yönelik sözler veren CHP, HSK’da bu sözüne muhalif kararlar alınmasına ses çıkarmıyor. CHP kontenjanından HSK’ya seçilen Yargıtay Üyesi Ömür Topaç ile İYİ Parti kontenjanından seçilen Prof. Dr. Cumhur Şahin ile Doç. Dr. Sinan Esen 8 hakim ve savcının itirazlarını redddeden üyeler arasında yer aldı. Bu üyeler 4 ay önce de herhangi bir yargı kararı olmadan 13 hakim ve savcının ihraçlarına onay vermişti.

Son güncelleme: 11:13 12.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı