• Turkhane Logo

Hamile Uygur kadından yardım çağrısı: Türkiye bizi Çin'e sınır dışı etmek istiyor

Avrupa'ya ulaşmak amacıyla 6 Ağustos'ta Bosna Hersek'e giden ancak bu ülkenin kabul etmemesi nedeniyle İstanbul'a gönderilen Uygur Rena Yaermaimaiti ve kızı 2015 doğumlu Asma'nın Türkiye'den Çin'e sınır dışı edileceği iddia edildi.

21:17 07 Ağustos 2019 Çarşamba
Hamile Uygur kadından yardım çağrısı: Türkiye bizi Çin'e sınır dışı etmek istiyor
Avrupa'ya ulaşmak amacıyla 6 Ağustos'ta Bosna Hersek'e giden ancak bu ülkenin kabul etmemesi nedeniyle İstanbul'a gönderilen Uygur Rena Yaermaimaiti ve kızı 2015 doğumlu Asma'nın Türkiye'den Çin'e sınır dışı edileceği iddia edildi.

Avrupaya ulaşmak amacıyla 6 Ağustosta Bosna Herseke giden ancak bu ülkenin kabul etmemesi nedeniyle İstanbula gönderilen Uygur Rena Yaermaimaiti ve kızı 2015 doğumlu Asmanın Türkiyeden Çine sınır dışı edileceği iddia edildi.

Havaalanına indiğinde kendisine Çine sınır dışı edileceğini söyleyerek ağlayan ve bir video çekerek durumunu anlatan 1985 doğumlu Rena Yaermaimaiti, Türk yetkililer şimdi bizi Çine iade etmek istiyor. Ben altı aylık hamileyim, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bosnadan pasaportunuz sahte diye bizi geri gönderdiler. Kızım Esma çok korkuyor, lütfen bize yardımcı olun ifadelerini kullandı.
  İstanbul Havaalanında tutulan hamile Uygur kadından yardım çağrısı: Türkiye bizi Çine sınır dışı etmek istiyor


▶️ https://t.co/y9dbGaxIEa pic.twitter.com/G2vIKGWQ1n — euronews Türkçe (@euronews_tr) August 7, 2019
Bu videonun paylaşılmasından kısa bir süre sonra ise Yaermaimaiti İstanbul Havaalanındaki sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Rena Yaermaimaitinin havaalanı polisi tarafından sorguya çekildiğini belirten euronewsin ulaştığı akrabası, Rena Yaermaimaitinin son 1 yıldır Türkiyede yaşadığı ve Türkiyede oturumunun bulunduğunu söyledi.

İstanbul Havaalanına indiğinde ağlıyordu, telefonla beni aradı, beni Çine deport (sınırdışı) edeceklerini söylediler dedi. Ancak Bosnalı yetkililer yengemi havaalanından içeri almamışlar ve eşiyle, yani benim erkek kardeşimle de görüştürmeden geri göndermişler. Türkiye sınır dışı etmesin, tedirgin bekleyişimiz devam ediyor. diyen akrabası, Rena Yaermaimaitinin eşinin halen Bosnada bulunduğunu dile getirdi.

Doğu Türkistan Milli Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk: Uygurlar kendini Türkiyede güvende hissetmiyor

Rena Yaermaimaitinin Bosnadan geri gönderildiğini ve halen İstanbulda havaalanında bulunduğunu belirten Doğu Türkistan Milli Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk, Bosnadan geri çevrildi, Uygurlar artık kendilerini Türkiyede huzurlu hissetmiyorlar, korkuyorlar. dedi.

Euronewse konuşan Tümtürk, Son bir yılda 3 bin Uygur Türkiyeden ayrılıp Avrupa ülkelerine gitti. Reina saldırganının Uygur olduğunu yaydılar halbuki o şahıs Tacikistan vatandaşı bir Özbekti. Ancak o terörist üzerinden Uygurları etiketleyenler var. değerlendirmesinde bulundu.

Uygurların zor bir süreçten geçtiğine işaret eden Doğu Türkistan Milli Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk, Türkiyedeki Uygurların evlerine gece yarısı baskınları düzenlendiğini dile getirdi.

Ayrıca hak ihlalleri olduğunu kaydeden Uygur politikacı, Rena Yaermaimaiti gibi çok sayıda hadisenin yaşandığını ifade etti.

Bosna yönetimi, geçen hafta Pakistandan gelen ve Avrupaya gitmek isteyen Abulikemu Yusufu isimli bir başka Uyguru Katara sınır dışı etmişti.

Katar yönetiminin kendisini Çine iade edeceğini belirten Yusufu, 4 gün mahsur kaldığı Dohada insan hakları örgütlerinin devreye girmesinin ardındna ABDye götürülmüştü.

Son güncelleme: 21:17 07.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı