• Turkhane Logo

Hamas, Tel Aviv saldırısını kınayan Türkiye'ye tepkili

Filistinli örgüt Hamas'ın Türkiye ve Bahreyn'i Tel Aviv saldırısına tepkilerden ötürü kınaması tartışılıyor. İsrail basını Hamas'ın, Türkiye'nin İsrail'le yakınlaşmasından rahatsız olduğunu yazdı.

15:13 10 Nisan 2022 Pazar
Hamas, Tel Aviv saldırısını kınayan Türkiye'ye tepkili
Filistinli örgüt Hamas'ın Türkiye ve Bahreyn'i Tel Aviv saldırısına tepkilerden ötürü kınaması tartışılıyor. İsrail basını Hamas'ın, Türkiye'nin İsrail'le yakınlaşmasından rahatsız olduğunu yazdı.


İsrailin başkenti Tel Avivin Dizengoff Caddesinde 7 Nisanda düzenlenen silahlı saldırıyı Türkiye ve Bahreyn hükümetlerinin kınamasına Gazze merkezli Filistinli örgüt Hamas tepkili.

Filistin halkının direnişinin uluslararası yasalarla garanti edilen bir hak olduğu açıklaması yapan Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, Türkiye ve Bahreynin söz konusu saldırıya ilişkin tepkilerini kınadığını açıkladı. Kasımın açıklamasında saldırıyı kınayan bir diğer ülke Birleşik Arap Emirliklerine (BAE) değinmemesi ise dikkat çekti.


TÜRKİYE-İSRAİL YAKINLAŞMASI HAMASI RAHATSIZ ETTİ

İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesi ise Hamasın kınama açıklamasının Türkiye-İsrail arasında iyileşen ilişkilerle ilgili olduğuna dikkat çekti. Hamasın birçok yetkilisi ve eylemcisinin Türkiyede yaşadığı belirtilen haberde, Türkiyeye dönük eleştiriler, İsrail ile Türkiye hükümeti arasındaki yakınlaşmanın ardından Hamas ile Ankara arasındaki gerilimin işareti yorumuna yer verildi. 

Haberde, Filistinli birçok grubun Tel Avive saldırıları kınayanlara tepkili olduğu iddiasına da yer verildi. Buna göre, söz konusu gruplardan Bu ülkelerin kınamalarını geri çekmelerini ve halkımızdan özür dilemelerini talep ediyoruz şeklinde açıklamalar yapıldı.

ABBASTAN UYARI: FİLİSTİNLİLERE SALDIRILAR ARTABİLİR

Türkiyenin Tel Aviv Büyükelçiliği saldırının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Tel Aviv’de 7 Nisan gecesi gerçekleştirilen terör saldırısını kınıyoruz. Bu tür saldırıların son dönemde artış göstermesini endişeyle karşılıyoruz demişti. Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise saldırının terör operasyonu olduğu ifade edilerek, Terör saldırıları ve şiddetin her türlüsüne karşıyız mesajı verilmişti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da saldırıyı kınayan bir açıklama yapmıştı. Abbas, Filistin resmi haber ajansı WAFAya yaptığı açıklamada Filistinli ve İsrailli sivillerin öldürülmesinin daha fazla kötüleşmeye yol açtığını belirtmişti. Abbas, İsrailli yasadışı yerleşimcilerin söz konusu saldırıları gerekçe göstererek Filistinlilere saldırıları artırabileceği uyarısı yapmıştı.

İSRAİLDE PEŞ PEŞE SALDIRILAR

İsrailin farklı kentlerinde 22-29 Mart tarihlerinde yaşanan üç ayrı saldırıda 11 İsrailli hayatını kaybetti. Ülkenin güneyindeki Birusseba kentinde 22 Martta düzenlenen bıçaklı saldırıda 4 İsrailli öldürüldü. İsrailli yetkililer, saldırganın IŞİD sempatizanı olduğu ve güvenlikle ilişkili suçlardan hapis yattığını açıkladı. Hadera şehrinde de 27 Mart akşamı iki saldırganın ateş açması sonucu iki polis hayatını kaybetti, 3 polis yaralandı. İsrail polislerini hedef alan saldırıyı IŞİD üstlendi. Tel Avivin doğusundaki Beni Barak kentinde 29 Mart akşamı düzenlenen silahlı saldırıda ise biri polis 5 kişi hayatını kaybetti.

En son saldırı ise 7 Nisanda Tel Avivde yaşandı, silahlı saldırıda iki kişi hayatını kaybetti. Raad Fathi Hazem adlı saldırgan ise çıkan çatışmada öldürüldü, İsrailli yetkililer saldırganın Batı Şerianın kuzeyindeki Cenin mülteci kampından geldiğini açıkladı. 

Son güncelleme: 15:13 10.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı