• Turkhane Logo

Hamas, Neden Şimdi Saldırdı? Masada yoksan, yemeği zehirle!

13:25 08 Ekim 2023 Pazar
Hamas, Neden Şimdi Saldırdı? Masada yoksan, yemeği zehirle!





Hamas, konunun uzmanlarına göre İsrail’e son dönemin en büyük saldırısını düzenledi. Can kaybı an itibariyle 600’e dayanmış durumda. Kamuoyunun en merak ettiği konulardan biri de saldırının zamanlaması. Neden şimdi?



Reuters, bu konuyla ilgili kapsamlı bir analiz yayınladı. Analizde konunun uzmanlarını görüşlerine de yer verildi.



Saldırının, ‘Suudi Arabistan’ı Washington ile Riyad arasında bir savunma anlaşması karşılığında İsrail’le ilişkileri normalleştirmeye iten ABD destekli hamlelerle aynı zamana denk geldiği’ aktarıldı.



Gazze’yi yöneten Hamas’ın lideri İsmail Haniye, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, “Sizin (Arap devletlerinin) İsrail ile imzaladığınız tüm normalleşme anlaşmaları bu çatışmayı sona erdirmeyecek.” ifadelerini kullanmıştı.



NORMALLEŞMEK İSTEYENLERE MESAJ VERİLDİ



İran’ın ve İran destekli Lübnanlı Hizbullah grubunun düşüncelerine aşina olan bölgesel bir kaynak şunları söylüyor: “Bu, İsrail’e doğru sürünen Suudi Arabistan’a ve normalleşmeyi ve İsrail’i destekleyen Amerikalılara bir mesajdır. Filistinliler denklemin dışında bırakıldığı sürece tüm bölgede güvenlik yok. Olanlar her türlü beklentinin ötesinde. Bugün çatışmada bir dönüm noktasıdır.”



İLGİSİZLİK HAMAS’I KIZDIRDI



Gerilim aylardır sürüyordu. Bu arada Suudi Arabistan ve İsrail, normalleşme anlaşmasına yaklaştıklarını belirtti. Analizde Washington’daki Johns Hopkins İleri Uluslararası Araştırmalar Okulu’ndan Orta Doğu analisti Laura Blumenfeld’in de görüşlerine yer verildi. Hamas’ın, daha geniş İsrail-Arap ilişkilerine yönelik çabalar ilerledikçe ilgisizlikle karşı karşıya olduğu hissinden dolayı sert bir şekilde saldırmış olabileceğini söyleyen Blumenfeld, “Hamas, İsraillilerin ve Suudilerin anlaşmaya yaklaşmasını izlerken karar verdiler: masada yer yok mu? Yemeği zehirleyin.” dedi.



BARIŞ İÇİN ÖNCE İŞGAL SONA ERECEK



Lübnan’daki Hamas lideri Usame Hamdan Reuters’e Cumartesi günkü operasyonun Arap devletlerinin İsrail’in güvenlik taleplerini kabul etmenin barış getirmeyeceğini anlamasını sağlaması gerektiğini söyledi. Hamdan, “Bölgede istikrar ve barış isteyenler için başlangıç noktası İsrail işgalinin sona erdirilmesi olmalıdır. Bazıları (Arap devletleri) ne yazık ki İsrail’in Amerika’nın kendi güvenliklerini savunması için bir kapı olabileceğini hayal etmeye başladı.” diyor.



Hamas yetkilisi Ali Baraka’ya göre İsrail gafil avlandı: “Düşmanın dikkati ziyafetlerle meşgulken, direniş liderliğinin uygun zamanda bir karar alması gerekiyordu.”



İRAN HAMAS’I DESTEKLİYOR



Cumartesi günkü saldırılara yanıt olarak Suudi Arabistan, her iki taraf arasında “şiddetin derhal durdurulması” çağrısında bulundu. İran, Hamas’ı desteklediğini, grubu ve bir diğer Filistinli militan örgüt Isla’yı finanse ettiğini ve silahlandırdığını gizlemedi.

Son güncelleme: 13:25 08.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı