• Turkhane Logo

Halkın Hukuk Bürosu: Birsen Kars’ın cenazesi kaçırılmak isteniyor

Büro yaptığı açıklamada "Birsen Kars için Türkiye’de otopsi yapılması hukuki ve bilimsel bir gereklilik değildir. Cenazenin yakınlarına ve tarafımıza verilmemesi defin hakkının, cenaze hakkının gasp edilmesidir" denildi.

10:57 10 Şubat 2022 Perşembe
Halkın Hukuk Bürosu: Birsen Kars’ın cenazesi kaçırılmak isteniyor
Büro yaptığı açıklamada "Birsen Kars için Türkiye’de otopsi yapılması hukuki ve bilimsel bir gereklilik değildir. Cenazenin yakınlarına ve tarafımıza verilmemesi defin hakkının, cenaze hakkının gasp edilmesidir" denildi.



Halkın Hukuk Bürosu’nca yapılan açıklamada hayatını kaybeden Birsen Kars’ın cenazesinin yakınlarına verilmediği ifade edildi. Avukatlar yaptığı açıklamada “Birsen Kars’ın vekaletnameli avukatı var, buna rağmen cenaze kaçırılmak isteniyor.” dedi.

19 Aralık 2000’de açlık grevi yapan tutuklu ve hükümlülere yönelik “Hayata Dönüş Operasyonu”ndan ağır yaralı olarak kurtulan Birsen Kars, kanser hastalığı nedeniyle vefat etti. Kars’ın cenazesi çarşamba günü Almanya’dan İstanbul’a getirildi.


Halkın Hukuk Bürosu’nun Twitter hesabından yapılan açıklamada, Stuttgart Savcılığı tarafından verilen defin onayına karşın, Kars’ın cenazesinin otopsi için Adli Tıp Kurumu’na götürüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, “Birsen Kars için Stuttgart Savcılığı tarafından verilen Defin Onayı, Nakil Onayı’na rağmen Türkiye’de otopsi yapılması hukuki ve bilimsel bir gereklilik değildir. Cenazenin yakınlarına ve tarafımıza verilmemesi defin hakkının, cenaze hakkının gasp edilmesidir” denildi.



“CENAZE KAÇIRILABİLİR”

“Gömme, gömülme hakkı halkların en kadim hakkıdır. Birsen Kars’ın cenazesini vasiyetine uygun şekilde defnetmek istiyoruz. Cenaze kaçırmak, habersiz gömmek faşizmin ahlaksızlığıdır” diyen avukatlar, Adli Tıp Kurumu önünde yaptıkları açıklamada, cenazenin verilmediğini, karşılarında muhatap bulamadıklarını ve cenazenin kaçırılabileceğini söylediler.

Avukatlar, “Biz şu anda hiçbir yetkiliyi bulamıyoruz Adli Tıp Kurumunda. Kapıya gittiğimiz zaman siyasi polis bekliyor ve diyor ki bize ‘Devlet isterse gömebilir’. Böyle bir hakkı yok devletin. Burada yetkili avukatı var, Birsen Kars’ın akrabalarının bizzat çıkardığı vekaletnameli avukatı var, buna rağmen cenaze kaçırılmak isteniyor. Şu anda hazırlık yapılıyor, çevik kuvvet arabaları getiriliyor. İçeriye onlarca cenaze arabası girdi, bu kaçırma hazırlığıdır. Bunu Ebru Timtik’e yaptıklarından biliyoruz. Biz buradayız, Birsen Kars’ın, müvekkilimizin cenazesine sahip çıkıyoruz” dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi de Kars’ın cenazesinin ailesinden kaçırılarak Adli Tıp Kurumu’na getirildiğini belirtti: Açıklamada, “Kanser hastalığı sebebi ile hayatını kaybeden Birsen Kars’ın naaşı Almanya’dan Türkiye’ye getirilmesi akabinde otopsi yapılması için ailesi ve avukatlarından kaçırılarak adli tıp kurumuna getirildi. Birsen Kars, Hapishaneler Katliamında diri diri yakılan bir devrimci tutsaktı.” denildi.

Twitter hesabından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Adli Tıp Kurumu’na çağrı yapan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise “Birsen Kars’ın cenazesine ve yakınlarına zulmetmeyin! Bu da yeni adet! Cenaze kaçırılıyor! Kanser hastası vefat etmiş, yakınlarına verin cenazesini! Bir cenaze niye ailesine teslim edilmez?” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 10:57 10.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı