• Turkhane Logo

Halkbank aleyhine ifade verdi, şimdi de adı CIA başkanlığı için geçiyor

Halkbank davasında aleyhte ifade veren ABD Hazine Bakanlığı eski yetkisili David Cohen'in, seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden tarafından ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) başına atanabileceği belirtildi.

14:11 04 Aralık 2020 Cuma
Halkbank aleyhine ifade verdi, şimdi de adı CIA başkanlığı için geçiyor
Halkbank davasında aleyhte ifade veren ABD Hazine Bakanlığı eski yetkisili David Cohen'in, seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden tarafından ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) başına atanabileceği belirtildi.

ABD merkezli The New York Times Gazetesinden aktardığı habere göre, ABDde devam eden ve Ekim 2019’da hazırlanan iddianame ile banka dolandırıcılığı, komplo ve kara para aklama dahil altı suçlama yöneltilen Halkbank davasında bilirkişi olarak ifade veren Cohenin CIA Başkanı olarak atanmasının kuvvetle muhtemel olduğu ve Cohenin Bidenin en öncelikli tercihi olduğu belirtildi.
ETKİN KONUMA YÜKSELDİ
David Cohen, Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) 2021de kurulacak yeni kabinede yer alması beklenen Antony Blinken (Dışişleri Bakanı) ve Michele Flournoyun (Savunma Bakanı) kurduğu WestExec şirketinde halen yöneticilik yapıyor.

Cohen aslında CIA Direktör yardımcılığı ve Hazine Bakanlığı Müsteşarlığı yapmış, Demokrat Partide şu an etkin olan bir isim.
HAKAN ATİLLANIN ALEYHİNE İFADE VERDİ
Halkbank Davası olarak da bilinen ve ABDde görülen mahkemeye de katılan Cohen, 2017 yılındaki duruşmalarda Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın aleyhine ifade vermişti.
Tanık sandalyesinde olan David Cohen, (o dönemde Hazine Bakanlığı Müsteşarlığı görevindeydi) Halkbank yetkilileriyle 2014’te Ankarada ve İstanbulda bir araya geldiğini belirterek, “Türkiye ile İran arasındaki ticarette asıl olarak kullanılan banka Halkbanktı.” demişti.
Cohen duruşmalarda savcılık ve Atilla’nın savunma avukatlarının sorularını cevap vererek 2012 yılının eylül ayında Türkiyede Halkbankı ziyaret ettiğini ifade etti. 
ABDnin yeni yaptırım sisteminden ve İranın bu sistemden kurtulmak için neler yapmaya çalışabileceğini konuştuklarını söyleyen Cohen, toplantıda Halkbank yetkililerinin ABDnin İran yaptırımlarını uygulamak istedikleri ve bunu yapabilecekleri konusunda kendisine güvence verdiğini söylemişti.
HALKBANK YÖNETİCİLERİNE SUÇA BULAŞTIKLARINI SÖYLEDİ
Atilla’nın avukatı Victor Rocco Cohen’e, “Halkbank’ın ambargoyu delmesiyle ilgili herhangi bir uyarınız oldu mu?” diye sorarken Cohen, “Halkbank’ın İran ile yapılan altın ticaretiyle ilgili endişelerim oldu, fakat hiçbir zaman açık bir şekilde suça bulaşmış olduklarını onlara söylemedim.” ifadelerini kullanmıştı.
Cohen, bir görüşmede Atilla’nın kendisine Reza Zarrabı kara listeye alıp almayacağını sorduğunu, ancak bu soruya olumlu yada olumsuz bir cevap vermediğini de kaydederken Atilla ile o dönemde altı kez bir araya geldiğini vurgulamıştı.

Son güncelleme: 14:11 04.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı