• Turkhane Logo

Halkbank, ABD’den gelen dava tebligatını kabul etmedi

Halkbank hakkında ABD'de açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Halkbank Hukuk İşleri Daire Başkanlığı ise savcılık tarafından gönderilen tebligatı kabul etmedi.

10:52 06 Kasım 2019 Çarşamba
Halkbank, ABD’den gelen dava tebligatını kabul etmedi
Halkbank hakkında ABD'de açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Halkbank Hukuk İşleri Daire Başkanlığı ise savcılık tarafından gönderilen tebligatı kabul etmedi.



ABD’de görülen Halkbank davasında tebligat tartışması yaşandı. İran’a yönelik yaptırımları delme suçlamasıyla Halkbank aleyhine açılan davanın usulle ilgili ikinci duruşmasına, bankaya ABD’de danışmanlık ve temsilcilik yapan hukuk firmasının avukatlarının “gözlemci” olarak katılma talebine Hakim Berman tepki gösterdi.

New York Güney Bölge Savcılığı ise Halkbank’ın kendisine yöneltilen suçlamalardan haberdar olduğunu ve gönderilen tebligatı kabul etmeyerek davadan kaçmaya çalıştığını savundu.


Mahkemeye New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’na bağlı savcı yardımcılarıyla, bir dönem Halkbank soruşturmasıyla ilgili bankaya danışmanlık ve ABD’de hukuki temsilciliğini yapan King & Spalding hukuk firmasına bağlı dört avukat katıldı.

HALKBANK’A TEBLİGATI ALMAMA GEREKÇESİ İÇİN SÜRE

Duruşma, savcılık tarafından elektronik sisteme yeni yüklenen Halkbank’a iletilen tebligatla ilgili belgeler Hakim Richard Berman tarafından incelendiği için yarım saat gecikmeli olarak başladı.

King & Spalding hukuk firması avukatları, mahkeme hakimine dün yaptıkları yazılı başvuruyla ilgili taleplerini sözlü olarak aktardı.

Hakim Berman, Halkbank’ın yapılacak yeni bir duruşmada sınırlı ve özel katılım şartıyla katılabileceğiyle talebiyle ilgili King & Spalding hukuk firmasından ayrıntılı yeni bir başvuru dilekçesi istedi. Hakim Berman, Halkbank’ın bir dönem temsilciliğini yürüten ancak yetkileri olmadığı için tebligatı almayan avukatlara, argümanlarını sunmaları için 19 Kasım’a kadar süre verdi.

Hakim Berman Halkbank’ın avukatlardan ayrıca iddianamenin geri çekilmesi ve reddi hakim taleplerini gerekçelerini de detaylarıyla sunmalarını istedi.

HAKİM: KABUL EDİLEMEZ

Hakim Berman, savcılığa da avukatların iddiaları ve savunmaları yanıtlamaları için 26 Kasım’a kadar süre verdi. Savcılığın yazılı başvurusundan sonra King & Spalding hukuk firmasına da 2 Aralık’a kadar savcılık tarafından sunulan dilekçeye cevap vermesi için süre tanıdı.

Hakim Berman, King & Spalding hukuk firması avukatlarının mahkemede gözlemci olarak bulunma talebinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Burada hem varsınız hem de yoksunuz” yorumunu yaptı.

Halkbank’ın bir kurum olduğunu hatırlatan Hakim Berman, davayla ilgili herhangi bir tutuklanma olmayacağı için tebligatı reddedip duruşmaya neden katılmadıklarını anlayamadığını ifade etti.

‘HUKUKİ ŞARTLARA UYGUN OLMADIĞI’ GEREKÇESİYLE …

Gazeteci Adam Klasfeld, savcılık makamı tarafından dava dosyasına bugün sunulan bir belgeyi Twitter hesabından paylaştı.

Buna göre, Halkbank Hukuk İşleri Daire Başkanlığı, savcılık tarafından gönderilen bir tebligatı kabul etmedi.

Gerekçe olarak da tebligatın “ABD ile Türkiye arasında imzalanan sözleşmelerdeki hukuki tebligat şartlarına uygun olmayan şekilde gönderilmesi” gösterildi.

Tebligatta şu ifadeler yer aldı: “ABD New York Güney Bölge Başsavcılığı tarafından 8563 5166 0162 0402 takip numaralı FedEx aracılığıyla gönderilen belgeler ABD ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan sözleşmelerdeki hukuki tebligat şartlarına uygun olmayan şekilde gönderildiği için Bankamız tarafından kabul edilmeden iade edilmiştir.”

Belgede bir kişinin imzası bulunsa da adı yer almıyor ve Halk Bankası Hukuk İşleri Dair Başkanlığı ifadeleri yer alıyor. 

Kaynak: SputnikTürkiye, Amerikanın Sesi

Son güncelleme: 10:52 06.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı