• Turkhane Logo

Halikarnas Balıkçısı anma töreninde ‘Saray’ krizi

Bodrum’da Halikarnas Balıkçısı, Cevat Şakir’i anma etkinliklerinde emekli öğretmen Hatice Yücel’in sarf ettiği sözlere anma etkinliğinde siyaset yapıldığını ifade ederek tepki gösteren Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, etkinliği terk etti.

18:24 13 Ekim 2021 Çarşamba
Halikarnas Balıkçısı anma töreninde ‘Saray’ krizi
Bodrum’da Halikarnas Balıkçısı, Cevat Şakir’i anma etkinliklerinde emekli öğretmen Hatice Yücel’in sarf ettiği sözlere anma etkinliğinde siyaset yapıldığını ifade ederek tepki gösteren Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, etkinliği terk etti.


Muğlanın Bodrum ilçesinde sürgüne gönderilen ve 48 yıl önce yaşamını yitiren dünyaca ünlü edebiyatçı, şair yazar ve doğa tutkunu Halikarnas Balıkçısı, Cevat Şakir Kabağaçlıyı Anma Törenleri bu sabah saatlerinde Balıkçının Gümbet Mahallesi Gönül Tepedeki Müzesi ve Mezarında başladı.

Törene Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tutkun, Balıkçının torunu Sibel Kabaağaçlı, şairler, yazarlar, ilk ve ortaokul öğrencileri ve Bodrumlular katıldı.


4 öğrenci Halikarnas Balıkçısının ressam, şair, yazar ve balıkçı rollerine girerek ünlü edebiyatçıyı anlattı.

Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlunun öncülüğünde düzenlenen törende konuşmalar yapıldı, şiirler okundu.

BALIKÇI SÜRGÜNÜ MAVİYE ÇEVİRMİŞTİ

Anma törenlerinde yıllardır konuşma yapan emekli öğretmen 78 yaşındaki Hatice Yücel bu yıl da bir konuşma yaptı ve şöyle konuştu:

* Sözlerimi çok uzatmayacağım çünkü 48 yıldır beni dinliyorsunuz. Bugün değişik sesler, yüzler görünce mutlu oldum.

* Bunun gerçekten el değiştirmesi gerekir. 1966da Bodrum Ortaokuluna 20 yaşında Türkçe öğretmeni olduğumdan bugüne, Gönül Tepeye kadar geldiğimiz zaman Bodrumun, Bodrumlunun ona saygı gösterdiğine inanıyorum. Ama hiçbir şey yeter değildir Halikarnas Balıkçısı için.

* 30 kitabı, mavi yolculuğu, arkeologluğu, kültür mirasçılığı, düşünsel mirasçılık, yaşam sevinci, yaşam direnci nedir sürgünlük ki? Büyüttün masmavi yaptın. Evet, masmavi yaptı o.

*Şimdi sıra bizde arkadaşlar, gençler, çocuklar… Onun için hâlâ bu yaşta didiniyorum.

*Bodrumun eleştirilmesi kolay. Nedenleri de belli. Öyleyse bakalım biraz çevremize. Eğitim ne yaptı şimdiye kadar?

* Yöneticiler ne kadar sevgiyle yaklaştı? Balıkçısı yaklaştı, gitti onun arkasından. Mavi yolculuklara açıldı.

*Ama o gün süngerde, denizde vurgun yiyenler vardı, bugün ise teknelerle kıyılarımızı kirletiyor.

* Kıyılarımızı sabote ediyor. Saraylar yaptırıyor. Bunu söylemek zorundayız. Çünkü bu zincirin halkalarını yaşadım

“BİR SAATTİR SİYASET YAPIYORSUNUZ”

Töreni Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tutkun ile birlikte izleyen Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ise izlediği yerden Hatice Yücelin konuştuğu tören alanının ortasına gelerek “Ben Kaymakam olarak geldim buraya, 1 saat oldu siyaset yapıyorsunuz. Burada halen konuşuyorsunuz. Ben duamı yapıp gideceğim. Ben buraya anmaya ve bir fatiha okumaya geldim. Bulunduğunuz ortamda devlet adamlarını suçlamalar, sarayları suçlamalar, yapmayın bunları, gerek yok yani!” dedi.

Hatice Yücel ise “Ben öyle bir şey yapmadım genel konuştum, bunlar Balıkçının düşünceleri ve görüşleri” diyerek yanıt verdi.

Kaymakam Bayar ardından Halikarnas Balıkçısının mezarı başına giderek dua etti ve törenden ayrıldı.

Balıkçı’nın torunu Sibel Kabağaçlı’nın yaşananlar karşısında üzüntülü olduğu görüldü.

 

Son güncelleme: 18:24 13.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı