• Turkhane Logo

Hakan Fidan’ın cevap veremediği 15 Temmuz soruları

18:50 21 Kasım 2023 Salı
Hakan Fidan’ın cevap veremediği 15 Temmuz soruları





15 Temmuz’un kilit isimlerinden olan ve dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan, 15 Temmuz’u Araştırma Komisyonuna çağrılmasına rağmen gitmemişti. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bütçe görüşmeleri sırasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a, “15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu’na gelmediniz, Komisyona siz mi gelmediniz yoksa sayın Recep Tayyip Erdoğan mı gitmenize izin vermedi” diye sordu.



Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na katıldı.



15 Temmuz sonrası TBMM’de kurulan komisyona katılmayan dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan, milletvekillerinin darbe girişimiyle ilgili sorularına maruz kaldı.



CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba komisyonda şunları söyledi:



“Sayın Bakan, 15 Temmuz kanlı darbe girişiminde MİT Müsteşarı idiniz, bu kapsamda birkaç soruyu sormak istiyorum: 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu’na gelmediniz, Komisyona siz mi gelmediniz yoksa sayın Recep Tayyip Erdoğan mı gitmenize izin vermedi? Komisyon size darbeyle ilgili yazılı sorular sordu, siz de yazılı olarak cevap verdiniz. Şimdi, bir soru soruluyor, deniliyor ki: ‘Darbeyle ilgili istihbaratı nasıl almadınız?’ diye soru soruluyor; dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ‘Darbe girişiminin başladığını biz hemen hemen on beş dakika sonra öğrendik. Kimden öğrendik? Yakın korumamızdan, vatandaştan, eşimizden, dostumuzdan öğrendik’ dedi. Sayın Cumhurbaşkanı ‘Darbeyi eniştemden öğrendim’ dedi. Böyle köklü bir kurum nasıl olur da darbe yapılacağına yönelik bir istihbarat almaz, hakikaten kafamıza çok takılıyor. MİT’in Komisyona gönderdiği raporda, MİT Müsteşarı’nın saldırı ihbarında bulunduğu belirtiliyor” dedi.



AKAR İLE NE KONUŞTUNUZ?



Ağbaba, darbe öncesi Genelkurmay Başkanı sayın Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı sayın Hakan Fidan’ın görüştüğü iddialarını da Fidan’a sordu: “Yine Kara Havacılık İddianamesi’nde darbeden bir iki gün önce Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın yemin töreninde Genelkurmay Başkanı sayın Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı sayın Hakan Fidan’ın gözlerden uzak sohbet ettiği söyleniyor. Acaba ne konuştunuz? Darbe konuşuldu mu, darbeyi konuşmak hiç aklınıza geldi mi, bunu da merak ediyorum.

Son güncelleme: 18:50 21.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı