• Turkhane Logo

“Hakan Fidan Kasım Süleymani’ye hayrandı, şimdi bölgede onun rolünü oynuyor”

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin eski istihbarat şefi Lahur Talabani, MİT Başkanı Hakan Fidan'ın İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü eski komutanı Kasım Süleymani'ye hayran olduğunu ve Süleymani'nin ABD'nin düzenlediği suikastla ölümünden sonra onun rolünü oynadığını söyledi.

19:00 05 Kasım 2022 Cumartesi
“Hakan Fidan Kasım Süleymani’ye hayrandı, şimdi bölgede onun rolünü oynuyor”
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin eski istihbarat şefi Lahur Talabani, MİT Başkanı Hakan Fidan'ın İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü eski komutanı Kasım Süleymani'ye hayran olduğunu ve Süleymani'nin ABD'nin düzenlediği suikastla ölümünden sonra onun rolünü oynadığını söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin eski istihbarat şeflerinden Lahur Talabani,  Milli İstihbarat Başkanı Hakan Fidan hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.



Al-Monitor haber sitesinden gazeteci Amberin Zaman’a konuşan Talabani, “Hakan Fidan, yeni Kasım Süleymani mi?” sorusuna “Hakan çok iyi eğitim almış ve bölgede çok etkili. Bence o bu rolü oynuyor. Kasım Süleymani’yle çok iyi dosttu. Süleymani’ye hayrandı. Bunu bana kendisi söyledi. Bana bir keresinde “Keşke Süleymani daha iyi eğitim almış olsaydı İran’ı yönetebilirdi” demişti.” yanıtını verdi.



İran’ın yurt dışı askeri ve istihbarat operasyonlarından sorumlu İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı olan Kasım Süleymani, 1998 yılından beri sürdürdüğü bu görevi sırasında 2020 yılında ABD’nin SİHA ile Bağdat’ta düzenlediği bir suikast sonucu hayatını kaybetmişti.



Talabani mülakatta ayrıca Suriye’deki gelişmelere ilişkin soruları da şöyle cevaplandırdı:



Zaman: Suriye’de Rojava idaresinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?



Talabani: Daha önce de söylediğim gibi, Suriye Kürtlerinin Suriye hükümetiyle bir yol bulamadan, [Cumhurbaşkanı Beşar] Esad ile ya da Esad’ın ötesinde bir geleceği yok, onların geleceği Suriye’de. Türkler Suriye yapısı dışında hiçbir kuruluşa izin vermeyecektir çünkü bu Türkiye için Suriye içinde başka bir Irak Kürdistanı modelinin inşa edilmesine izin vermek intihar olur. Bunun şu an zor olduğunu ve Suriye hükümetinin (Kürtlerle) müzakereye istekli olmadığını biliyorum ama bu umudunuzu kaybetmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Amerikalılar hala oradayken bunun yapılması gerekiyor. Suudiler, Körfez ülkeleri Suriye’deki Kürtlerin temel haklarının temini için bir miktar baskı uygulayabilir ve (bunun için) para verebilir. Suriye’nin paraya ihtiyacı var. Bunu ayarlamak için kullanılabilecek birçok araç var.”



Zaman: Ama Kürtler biraz zor durumda değil mi? Rejimle ilişkilerinde Amerikalılara dayanmaya ihtiyaçları var, ancak Amerikalılar Esad’la her türlü anlaşmaya karşı.



Talabani: Sanmıyorum. Amerikalıların rejimle diyaloğu açık tutmaları ve taleplerini iletmeleri gerektiğini söylediklerini defalarca duydum. Çünkü Amerikalılar sonsuza kadar buralarda olmayacaklar ve bu konuda çok açık sözlüler.



Zaman: O zaman neden hiçbir şey olmuyor?



Talabani: Sanırım [Suriye Demokratik Güçleri komutanı] Mazlum Kobani, şu anda Suriye rejimiyle işleri götürmeyi çok zor buluyor. Eski kafa Baasçılar, eski tüfekler, Esad’ın anlaşma yapmasını bile engelliyor. Müzakerelere katılan [Suriye istihbarat şefi] Ali Memluk gibi kişiler herhangi bir ilerlemeyi engelliyor.



Al-Monitor: Bu arada Memluk, Hakan Fidan ile konuşuyor.



Talabani: Evet, tabii ki Hakan Fidan ile görüşmeler var. Türkiye pragmatiktir. Sınırlarında büyük bir sorun olduğunun farkındalar. Orada kendilerinin [Erdoğan hükümetinin] güçlendirdiği aşırılıkçılar var ve onlar gelecekte Türkiye için de çok büyük bir sorun haline gelecek.

Son güncelleme: 19:00 05.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı