• Turkhane Logo

Güney Afrikalı Hukuk Topluluğu: Türkiye'de hukukçular işkenceye maruz kalıyor

Güney Afrikalı Hukuk Topluluğu, Türkiye'de hukukçuların işkence, baskı ve korkutmaya ilişkin tepki gösterdi.

11:58 16 Mart 2018 Cuma
Güney Afrikalı Hukuk Topluluğu: Türkiye'de hukukçular işkenceye maruz kalıyor
Güney Afrikalı Hukuk Topluluğu, Türkiye'de hukukçuların işkence, baskı ve korkutmaya ilişkin tepki gösterdi.

Güney Afrika’nın Cape eyaletinde Yasal Temsilcilik Kanunu’nu yürüten The CAPE Hukuk Toplulu’ğu (CLS), Türkiye’de yargı mensuplarına yönelik baskıların, gözaltıların, tutuklamaların son bulması adına uluslararası topluma çağrıda bulundu.

CLS’nin, Türkiye’de avukat ve hakimlere yönelik tutuklama ve hapis cezalarının endişeyle izlendiğine vurgu yapılan açıklamasında, 1525 avukat hakkında soruşturma başlatıldığı, 578 avukatın mahkemeye çıkarılmadan tutuklandığı ve 99 avukatın hapis cezasına çarptırıldığı bilgilerine yer verildi.

Bununla birlikte 4400’den fazla hakim ve savcı hakkında sorusturma açıldığı, 2400’den fazlasının ise mahkemeye dahi çıkarılmadan tutuklandığı bildirilen açıklamada, hukuk alanında görev yapmış kişilerin kötü muamele, iskence ve aşırı tecrit uygulamalarına tabi tutulduğu kaydedildi.


CLS açıklamasında, “Sivillere yargı muafiyeti” getiren düzenleme anımsatılarak, uluslararası norm ve standartların “bu düzeyde” ihlalinin, yargi bağımsızlığının ihlali anlamına geldiği aktarıldı. 

Bu durumun, Türkiye’de hukuk yönetiminin erozyona uğradığını gosterdiği ve Güney Afrika hukuk çevrelerini ileri derecede endişelendirdiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“The Cape Hukuk Topluluğu, Türkiye’de avukat ve hakimlere yönelik yaygın ve sistematik keyfi tutuklama ve hapis cezalarını endişe ile izlemektedir.

Güvenilir raporlara göre, Temmuz 2016’dan itibaren: Yaklaşık 1525 avukat hakkında soruşturma başlatılmış, 578 avukat mahkemeye çıkarılmadan tutuklanmış ve 99 avukat hapis cezasına çarptırılmıştır.

4400’den fazla hakim ve savcı hakkında sorusturma açılmış; 2400’den fazlası mahkemeye dahi çıkarılmadan tutuklanmıştır.

Hukuk alanında görev yapmış kişiler kötü muamele, iskence ve aşırı tecrit uygulamalarına tabi tutulmaktadır; ve Olağanüstü Hal kapsamında devlet görevlilerine kötü muamele ve işkence hususunda dokunulmazlık tanınmıştır.

Uluslararası norm ve standartların bu düzeyde ihlali, yargi bağımsızlığının ihlali anlamına gelmekte ve Türkiye’de hukuk yönetiminin erozyona uğradığını gostermekte olup; Güney Afrika hukuk çevrelerini ileri derecede endişelendirmektedir.

Söz konusu durumu olası en güçlü biçimde kınaadığımızı belirtiyor ve Türkiye hükümetini bu hukuk dışı uygulamalarını derhal sonlandırmaya davet ediyoruz.

The Cape Hukuk Topluluğu, uluslararası yasalarca da teminat altına alınmış temel insan haklarını bahsi gecen uygulamalarıyla açıkça ihlal eden Türkiye hukumeti karşısında uluslararası toplumu da rahatsızlığını ifade etmeye davet etmektedir.”

Son güncelleme: 11:58 16.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı