• Turkhane Logo

GSM şirketleri ‘tek yürek’ Sesinizi duyan olmayacak

GSM şirketi yetkilileri, depremde kesintisiz iletişimin garantisini veremeyeceklerini belirterek yüksek tutarlı yatırım çağrısı yaptı. Lojistik sorunlarının çözülmemesi halinde olası İstanbul depreminde de aynı sorunun yaşanabileceği bildirildi.

09:50 30 Mart 2023 Perşembe
GSM şirketleri ‘tek yürek’ Sesinizi duyan olmayacak
GSM şirketi yetkilileri, depremde kesintisiz iletişimin garantisini veremeyeceklerini belirterek yüksek tutarlı yatırım çağrısı yaptı. Lojistik sorunlarının çözülmemesi halinde olası İstanbul depreminde de aynı sorunun yaşanabileceği bildirildi.





TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplandı. Komisyona, deprem felaketinin ardından iletişimin kesilmesine engel olamayan GSM şirketlerinin yetkilileri katıldı. Toplantıda konuşan Türk Telekom Kurumsal Risk ve İş Sürekliliği Başkanı Ali Gürsoy, iletişim altyapısının çökmesi konusunda, “İletişimde kesintinin olmaması, böyle bir garanti vermemiz çok zor bir şey yani çok fazla yatırım gerektiren bir şey. Aslolan şey, kesinti sonrasında ne kadar kısa sürede tekrar ayağa kalkabildiğiniz” diye konuştu.



Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel de nüfus yoğunluğunun bulunduğu yerlerde kule baz istasyonları yerine bina üstü baz istasyonlarının tercih edilmek zorunda olduğunu anlattı. Süel, iletişimin akmasına da yıkılan binalardaki bu baz istasyonlarının yol açtığını iddia ederek, “Bu işte elektrik, lojistik ve yakıt konusunu çözemediğimiz sürece sürdürülebilir bir çözüm mümkün değil. Bir de eğer biz hangi binanın potansiyel hasarlı olabileceğini önceden bilsek tabii ki o zaman baz istasyonumuzu ona göre riskini yöneterek koyardık ama böyle bir bilgimiz yok” dedi.



GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜMÜZ YOK



Baz istasyonlarını yeniden devreye alamamalarının nedenlerini de anlatan Süel, “Burada bizim yol, trafik, yakıt bulamama, sahalara ulaşamama problemimiz oldu ve elektrik kesintisi çok uzun sürdü. Araç ve personel geçişinde maalesef öyle bir önceliğimiz olmadı” diye konuştu. Olası İstanbul depreminde daha kötü süreçlerin yaşanmaması için taleplerini açıklayan Süel, “Enerji önceliği sağlanabilirse böyle bir anda, özel hat, farklı bir tedbir olabilir. Geçiş yolu önceliği çok basit. Bir İstanbul depreminde muhakkak geçiş yolu önceliği getirmeliyiz. Bunu göz ardı edersek diğer temennilerimizi yerine getiremeyiz” dedi.



İKİ İSTASYONDAN BİRİ KESİK



Turkcell Network Bölge Operasyonları Direktörü Abbas Ülgen Ünal da depremin ardından her iki baz istasyonundan birinin devre dışı kaldığını söyleyerek, “Toplam 3 bin 200 baz istasyonumuzdan bin 600 tanesi o gün içerisinde bir şekilde kesildi” dedi. İlk üç günün sonunda yaşanan sorunları büyük oranda çözdüklerini söyleyen Ünal, ancak yüzde 13’lük kısmın tamir edilemediğini ve bu bölgelerde iletişim kurulamadığını anlattı.



YAKIT VE ULAŞIM SORUNU



Deprem bölgesine sevk edilen jeneratörlerin yakıt ve ulaşım sorunu nedeniyle istenilen sonucu yaratamadığını bildiren Ünal, tüm bunlara ulaşılsaydı bile yeterli olamayacağını iletti. Ünal, “Keşke yakıt olduğunda, jeneratör olduğunda işler çözülebilse. Bu büyüklükteki deprem için çok sürdürülebilir bir durum gerçekten değil. İstanbul’da böyle bir deprem olur ise istersek 5 bin tane, 10 bin tane portatif jeneratör taşıyalım biz o işin altından kalkmayız” diye konuştu.

Son güncelleme: 09:50 30.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı