• Turkhane Logo

Graham Fuller: AKP mağdurları, Erdoğan kaybederse nefes alacak

Tanınmış Ortadoğu uzmanlarından Graham Fuller, Türkiye’deki seçimi ve muhalif kesimin yaşadığı zulümleri yazarak, Hizmet Hareketi mensuplarına yapılan zulme dikkat çekti.

16:25 22 Mayıs 2023 Pazartesi
Graham Fuller: AKP mağdurları, Erdoğan kaybederse nefes alacak
Tanınmış Ortadoğu uzmanlarından Graham Fuller, Türkiye’deki seçimi ve muhalif kesimin yaşadığı zulümleri yazarak, Hizmet Hareketi mensuplarına yapılan zulme dikkat çekti.









Dünyanın sayılı Ortadoğu uzmanlarından Graham Fuller, Türkiye’deki seçimi ve AKP rejminin maruz kaldığı muhalif kesimin yaşadığı zulümleri yazdı. Türkiye’nin önemli bir seçime gittiğini belirten Graham Fuller, adil bir sandık yarışının olmadığını hatırlattı. ‘Türkiye seçimleri: Tehlikede olan nedir?’ başlıklı yazısında Fuller, Erdoğan’ın kendisine muhalif yüzlerce kişiyi tutukladığının altını çizerek, başta Kürtlere, Hizmet Hareketi mensuplarına  ve diğerlerine yapılan baskılara dikkat çekti. Fuller’in yazdığı ve  https://responsiblestatecraft.org/ yayınlanan İngilizce  makalesinde, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’de muhaliflere yaptığı hukuksuzlukları yazdı.



 ERDOĞAN KAYBEDERSE TÜRKİYE’DE ZULÜM GÖRENLER NEFES ALACAK



Kemal Kılıçdaroğlu ile yarışan Erdoğan’ın seçimi kaybetme ihtimaliyle ilgili Türkiye’de meydana gelecek tabloya dikkat çeken Fuller, “Erdoğan kaybederse, ülke içinde birçok insanın, özellikle de son derece kontrollü bir basın ortamında rejim karşıtı görüşlerini ifade ettikleri için hapse atılan yüzlerce kişinin içini rahatlatacaktır. Elbette, herhangi bir adil hükümet, siyasi düzeni liberalleştirmek, çok sayıda siyasi mahkûmu serbest bırakmak ve daha fazla basın özgürlüğü sağlamak için harekete geçecektir. Ancak Türkiye’nin karşı karşıya olduğu ekonomik sorunlar devam edecek ”dedi.



 AKP’Lİ SOYLU’NUN STESİNDEN RAKAMLAR



 Öte yandan Graham Fuller’in AKP ve Erdoğan rejiminin tutukladığı, soruşturduğu ve  cezalandırdığı mağdurları “yüzlerce” kişi olarak yazması üzerine Charles Sturt Universitsi Öğretim yelerinden Doç. Dr. SalihYücel,  Fuller’e,  bir düzeltme  mailini yolladı. AKP’li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendi sitesinde yer alan, “Cemaatle mücadele” başlığı altında yayınladığı rakamları  Fuller’le paylaştı. Doç. Dr. Yücel, Erdoğan’ın, muhalif yüzlerce kişi değil, yüzbinlerce kişiye soruşturma  on binlerce kişiyi ise tutukladığını ifade ederek; “Erdoğan’ın yüzlerce değil içinde 18 bin bayanın ve beş bin bebeğin bulunduğu  94.975  bin kişinin tutukladığı, 597.783  kişi hakkında soruşturma açıldığını AKP’li  İççileri Bakanı Süleyman Soylu kendi sitesinde yayınladı. Bu rakamlar sözde darbeden önce ve 2021 den sonra tutuklananları ile diğer muhalif kesimler dahil  değiyldir.”dedi.



 GRHAM FULLER ÖZÜR DİLEDİ:



Graham Fuller  verdiği cevabi  Dünya İslam Sosyoloji Akademisyenleri  ile paylaşarak bu konuda çok tutuklu olduğunu duyduğunu ancak bu kadar kişinin olduğunu bilmediğini yazarak özür diledi. Bu detaylı rakamlar üzerine Fuller şu ifadeleri kullandı:



“Salih, siyasi tutuklu sayısındaki önemli düzeltmeniz için teşekkür ederim. Açıkçası, yazıda rakamların çok altında yazmışım, hatadan dolayı özür dilerim.Özellikle Hizmet Hareketi  tutuklularıyla ilgili herhangi bir rakam görmemiştim, ancak çok sayıda olduğunu biliyordum ”dedi.  (ZAMAN Avustralya)



Not: Fuller’in yayınlanan İngilizce makalesine buradan ulaşabilirsiniz: https://responsiblestatecraft.org/2023/05/13/turkeys-elections-whats-at-stake/

Son güncelleme: 16:25 22.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı