• Turkhane Logo

Gözaltı yok, tutuklama yok, suçlu yok! 'KPSS skandalının üzerini kapatmak istiyorlar'

İptal edilen KPSS ile ilgili soruşturmada somut bir gelişme kaydedilmedi. Hukukçular, soruşturmayla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini isterken, siyasilere göre konunun üzeri kapatılmak isteniyor.

10:26 31 Ağustos 2022 Çarşamba
Gözaltı yok, tutuklama yok, suçlu yok! 'KPSS skandalının üzerini kapatmak istiyorlar'
İptal edilen KPSS ile ilgili soruşturmada somut bir gelişme kaydedilmedi. Hukukçular, soruşturmayla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini isterken, siyasilere göre konunun üzeri kapatılmak isteniyor.


2022 KPSS’de bazı soruların, Yediiklim Yayınevi’nin daha önce yaptığı deneme sınavındaki sorularla aynı olduğu iddiaları üzerine başlatılan idari ve adli soruşturma sürüyor.  

Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 3 Ağustos’ta başlatılan soruşturmada şu ana kadar herhangi bir somut gelişme kaydedilmedi.  


Gazete Duvardan Müzeyyen Yücenin haberine göre, hukukçular, Kamu Personel Seçme Sınavının (KPSS) iptal edilmesiyle sonuçlanan ve milyonlarca adayı ilgilendiren soruşturmanın akıbeti hakkında herhangi bir açıklama yapılmamasının kafalarda soru işareti oluşturduğunu ifade ederken, siyasilere göre olayın üzeri sessiz sedasız kapatılmak isteniyor. 

DDK ÖN RAPORUNDA 3 SORUNUN AYNI OLDUĞU TESPİT EDİLDİ 

31 Temmuzda yapılan KPSS oturumları, sınavda çıkan bazı soruların Yediiklim Yayınlarının deneme sınavlarında da çıktığı iddiaları üzerine iptal edildi. Yeni sınav takvimine göre Genel Yetenek - Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumları 18 Eylülde, 2022-KPSS Alan Bilgisi oturumları 24–25 Eylülde yapılacak.

İptal kararı öncesinde ise polis, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının KPSS ilgili açtığı soruşturma kapsamında Yediiklim Yayınlarında arama yaptı. Dijital materyallere, KPSSye ilişkin kitapların ve testlerin birer örneğine el konuldu. Yediiklim Yayınevi ve soru uzmanları ile ÖSYM çalışanlarının telefon arama ve baz kayıtları da mercek altına alındı. Sınav öncesi, şüpheli görüşme olup olmadığı araştırıldı. 

Soruşturma çerçevesinde, ön raporunu açıklayan Devlet Denetleme Kurulu (DDK) 3 sorunun birebir aynı, 10 soruda ise benzerlik olduğunu tespit etti. Soruların sızdırıldığı iddiasını reddeden Yediiklim Yayınları yetkilileri ise ÖSYM’nin, daha önceki sınavlarda da benzer sorularını kullandığını, mağdur tarafın kendileri olduğunu öne sürdü.

YEDİİKLİM YAYINEVİ: ŞİRKET YETKİLERİ HAKKINDA BİR SORUŞTURMA YOK 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca jet hızıyla başlatılan soruşturmanın üzerinden geçen bir ayda henüz somut bir gelişme kaydedilmedi. Söz konusu iddialara ilişkin şu ana kadar herhangi bir gözaltı ve tutuklama kararı verilmezken, bir iddianame hazırlanıp dava da açılmış değil.  

İddiaların odağındaki Yediiklim Yayınevi avukatı Mustafa Serdar Gözüküçük, soruşturma sürecine ilişkin Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada şu ana kadar taraflarına yapılan bir suç isnadının bulunmadığını, şirket yetkilileri hakkında da bir soruşturmanın yürütülmediğini ifade etti. Bu süreçte yayınevinde yapılan aramalarda el konulan dijital materyallerin kendilerine teslim edildiğini söyleyen Gözüküçük, hiçbir şirket yetkilisinin ifadesinin alınmadığını, sadece benzer sorulara ilişkin üç öğretmenin ifadesine başvurulduğunu kaydetti. Gözüküçük “Biz soruşturmanın kovuşturmaya bile dönüşmeyeceğini düşünüyoruz” dedi.  

SORUŞTURMANIN SÜRÜNCEMEDE KALMASI SORU İŞARETLERİNİ ARTIRIR 

Ankara Barosu avukatı Ayhan Çağrı Şenel’e göre soruşturmada şu ana kadar herhangi bir gelişmenin yaşanmaması, kamuoyuna soruşturmanın akıbeti hakkında bilgi verilmemesi akıllarda soru işareti bırakıyor.  

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren, ÖSYM Başkanı Halis Aygün’ü görevden aldırtan, ’sınav iptaline’ yol açan geniş çaplı bir soruşturmada kamuoyunu  bilgilendirmenin zorunluluk olduğuna dikkat çeken Şenel, Aynı zamanda bu kadar yankı uyandıran bir konuda da hızlı hareket edilmesi gerekirdi. Eylül ayının 18’inde iptal edilen sınavın yenisi yapılacak ve adayların aklındaki soru işaretlerinin giderilmesi bu aşamada önemli. Yediiklim Yayıncılık aramasında alınan materyaller geri verilmişse demek ki bir suç unsuruna rastlanılmadı. Peki, o zaman sınav neden iptal edildi? ÖSYM Başkanı neden değiştirildi? Soruşturmanın sürüncemede kalması akıllarda soru işaretini artırır. Savcılık makamının bir an önce soruşturma ile ilgili net adımlar atması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

ÖSYM BAŞKANI DEĞİŞTİ, SINAV İPTAL EDİLDİ AMA ORTADA SUÇLU YOK

KPSS sorularının sızdırıldığı iddialarına karşı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da şikâyetine ilişkin herhangi bir gelişme yaşanmamasını eleştirdi. Soruşturmanın çok yavaş ilerlediğini, işin temelinde olayın üzerinin kapatılmak istenmesi olduğunu kaydeden Kaya, şunları söyledi:

“Şu ana kadar tek bir gözaltı yok, tutuklama yok. ÖSYM’de soruları hazırlayan hocaların birçoğu ile konuştum. Onların da henüz ifadelerine dahi başvurulmamış. Yaptığım suç duyurusu karşısında da herhangi bir işlem başlatılmadı. Verdiğim üç ayrı soru önergesine cevap dahi verilmedi. Şu ana kadar soruşturma hakkında bir ilerleme yoksa samimiyet de yok demektir. ÖSYM başkanı değişti, sınav iptal edildi ama ortada suçlu yok. Olayın üzerini kapatmak istiyorlar. ”

ŞİKÂYET DİKKATE BİLE ALINMADI

Konuya ilişkin suç duyurusunda bulunan bir diğer isim olan İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem de yaptıkları şikâyetin dikkate bile alınmadığını kaydetti.  

“Bu olayın üzeri şu an kapatılmak isteniyor. Eğer aksi olsaydı bu kadar zaman zarfında çoktan harekete geçilirdi” şeklinde konuşan Erdem, “Bu ülkede bir sanatçı 4 ay önce vuku bulan bir olayla ilgili delilleri karatma şüphesi ile tutuklanıyor ancak milyonları ilgilendiren bir skandalla ilgili yürütülen soruşturmada hala somut bir adım atılmıyor. Bir an önce soruşturmanın akıbeti hakkında kamuoyu bilgilendirilmeli” dedi.

Son güncelleme: 10:26 31.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı