• Turkhane Logo

'Göçmenlerin rotası Erdoğan’ın ellerinde'

'Erdoğan şimdi de başka bir güçlü şantaj silahına sahip oldu'

15:17 23 Ekim 2020 Cuma
'Göçmenlerin rotası Erdoğan’ın ellerinde'
'Erdoğan şimdi de başka bir güçlü şantaj silahına sahip oldu'

İtalyan basını, Türkiyenin Libya Silahlı Kuvvetlerine Sahil Güvenlik Eğitimi vermeye başlamasını, Libya üzerinden Avrupaya yönelik göç rotasının Ankaranın kontrolüne geçmesişeklinde yorumladı. Bazı yorumlarda ise bu gelişme İtalyaya atılmış bir tokat olarak nitelendirildi.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından Libya Silahlı Kuvvetlerine verilen eğitim desteği hafta içinde yapılan açıklamalarla duyurdu. Bakanlık tarafından 20 Ekimde sosyal medyada yapılan açıklamada Askeri Eğitim, İşbirliği ve Danışmanlık Anlaşması kapsamında Libya Silahlı Kuvvetlerine yönelik eğitimlere devam ediyoruz. Yerel unsurlarla sağlanan koordine sonucu Libyalı askerlere Sahil Güvenlik Eğitimi verilmeye başlandı denildi.
Orta Akdenizde Afrikadan Avrupaya yönelik göç rotasının ağırlıkla Libya-İtalya hattından geçmesi nedeniyle bu anlaşma İtalyan basını tarafından göç akışına olası etkileri üzerinden ele alındı.
Erdoğan şimdi de başka bir güçlü şantaj silahına sahip oldu
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayez el Sarrac ve İçişleri Bakanı Fethi Başağanın son iki günde Romayı ziyaretleri de bu bağlamda değerlendirildi.
Avvenire gazetesi bugün baş sayfasından verdiği haberde, Türkiyenin Libya Sahil Güvenlik güçleri üzerinde kontrol sahibi olması, Ankaranın Avrupa Birliği ile yaptığı göç anlaşmasıyla kıyaslandı. Gazete, Avrupadan doğu rotasındaki göç akışının yönetimi için anahtarları alan Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdi de başka bir güçlü şantaj silahına sahip oldu: Libyanın sözümona sahil güvenlik güçlerinin kontrolü diye yazdı.Il Manifesto gazetesi de haberi baş sayfasından Göçmenlerin Libya rotası Erdoğanın ellerinde başlığıyla duyurdu. Haberde, Türklerin amacı Libya dosyasında üstünlüklerinin altını çizmek ve İtalyanlara bir tokat atmak idiyse, Libya Sahil Güvenliğinin kontrollerinde olduğunu duyurmaktan daha iyisini yapamazlardı denildi.
Il Manifesto, Türkiye Savunma Bakanlığının açıklamasına eşlik eden fotoğrafların da rastgele seçilmediğini iddia etti ve Fotoğraflarda, Ankaranın silahlı güçleri, İtalyanın 2018de Trablusa hediye ettiği 2 devriye botunun üzerinde görülüyor diye yazdı. Gazete, bu görüntünün alaycı bir şekilde, Romanın Libyada hiçbir ağırlığı olmadığını hatırlatma amacı taşır gibi göründüğünü belirtti.
Haberde, Ankaranın Libya Ulusal Mutabakat Hükümetinin kurtarıcısı olmanın karşılığını almaya başladığı da belirtildi. Ankara, savaş sonrası dönem için inşaat ve enerji alanlarındaki anlaşmalardan sonra şimdi de Akdenizin güneyindeki göçmen akışını kontrol etmede rol üstleniyor denildi.
Türkiyenin Libyalı askerlere Sahil Güvenlik Eğitimi vermeye başladığı yönündeki açıklamasının, Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağanın Romada görüşmelerde bulunduğu saatlerde geldiğine de dikkat çeken Il Manifesto şu ifadeleri kullandı:
Türklerin bu mesajı, (Ankaraya yakın görülen) Libya İçişleri Bakanı Başağanın Romada mevkidaşı Lamorgese ile görüştüğü ve insan kaçakçılığı ağlarıyla mücadeleyi yoğunlaştırmayı kabul ettiği saatlerde gelmesi nedeniyle daha da alaycı bir tona bürünüyor.


İtalyanın nüfuzuna yeni bir darbe
La Repubblica gazetesi de Türkiye Libya Sahil Güvenliğinin kontrolünü ele geçirdi başlıklı bir haber yayımladı. Haberde, Türk Silahlı Kuvvetleri, Libya Sahil Güvenliğini eğitmeye başladı. Bu bizim Trablus üzerindeki nüfuzumuza yeni bir darbe teşkil ediyor, çünkü şimdiye kadar bunu İtalyan askeri misyonu gerçekleştiriyordu denildi.
La Repubblica da, Türkiyenin bu eğitimleri İtalyanın hediye ettiği devriye botları üzerinde verdiğini gösteren görüntüleri alay etmek olarak yorumladı.
Haberde şu ifadeler yer aldı:
Bu girişim, Sicilya Kanalındaki durum üzerinde kayda değer etkiye yol açabilir. Erdoğanın birlikleri böylece göçmen akışı üzerindeki kontrolü etkilemeye çalışabilir: Pratikte, göçmen teknelerini durdurmaya ya da gitmelerine göz yummaya karar verme kapasiteleri gittikçe artıyor.
Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa geçen Çarşamba günü, Başbakan Fayez el Sarrac da dün Romaya gelerek mevkidaşlarıyla görüştü. İtalya tarafından yapılan açıklamalara göre görüşmelerde, göç akışının kontrolü ve insan kaçakçılarıyla mücadele de ele alındı. İtalya, 3 yıllık süresi geçen Şubatta dolan göç akışını durdurmaya yönelik ikili mutabakatın yenilenmesine verdikleri önemi de vurguladı.

Son güncelleme: 15:17 23.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı