• Turkhane Logo

'Gizemli para akışı Türkiye'nin döviz açığını kapatıyor'

Bloomberg'in,

15:54 13 Eylül 2022 Salı
'Gizemli para akışı Türkiye'nin döviz açığını kapatıyor'
Bloomberg'in,

Türkiyeye giren kayıt dışı paralar, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.
Bloombergin yayınladığı, Gizemli para akışları, Türkiyenin genişleyen döviz açığının kapatılmasına yardımcı oluyor başlıklı haber analiz de Türk ekonomisine yönelik kaynağı bilinmeyen para girişlerindeki artışa ışık tutuyor.
Analize göre, Türk ekonomisine yönelik gizemli para akışları, sadece Temmuz ayında 5,5 milyar dolar artarak rekor seviyelere tırmandı ve 2022nin ilk 7 aylık döneminde 24,4 milyar dolara ulaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçmişte, söz konusu esrarengiz nakit akışlarının, Türk vatandaşlarının, likit varlıklarını turizm gelirleri nedeniyle döviz cinsinden biriktirmesi nedeniyle oluştuğunu öne sürmüştü.
Analizde, turizm faaliyetinden elde edilen gelir Temmuz ayında 4.5 milyar dolar ve Ocak-Temmuz döneminde ise 16.4 milyar dolar olarak kaydedildi. 
Bu durumda turizm gelirleri, nakit girişlerindeki bu türden artışları haklı çıkarmak için yeterli değil. Mevcut durumda söz konusu gizemli girdiler, menşei bilinmeyen kayıtlı gelirlerin yüzde 70ine tekabül ediyor.
Bloomberg, Rusyanın Ukraynayı işgalinden sonra Türkiyenin bütçe açığının genişlediğini ve Temmuz ayında 4 milyar dolara ulaşarak 3,7 milyar dolarlık tahminleri aştığını belirtirken, bu açığı kapatmanın, yüzde 80 seviyelerine ulaşan bir enflasyon ortamında Erdoğan için oldukça zor olduğuna işaret etti.
Bloomberg son olarak, gizemli sermaye girişlerinin, Merkez Bankasının Türk lirasını nispeten istikrarlı tutmasına yardımcı olduğuna dikkat çekti.

Son güncelleme: 15:54 13.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı