• Turkhane Logo

Gezi Davası'nın tartışmalı ismi AKP'li Murat Bircan ‘son yılında’ hakim olmuş

Gezi davasında karar çıktı. AKP’den milletvekili adayı olduğu için tepki çeken hâkim Murat Bircan’ın avukat olarak görev yaparken yaş sınırına 1 sene kala, 2019 yılında hâkim olduğu ortaya çıktı.

21:08 25 Nisan 2022 Pazartesi
Gezi Davası'nın tartışmalı ismi AKP'li Murat Bircan ‘son yılında’ hakim olmuş
Gezi davasında karar çıktı. AKP’den milletvekili adayı olduğu için tepki çeken hâkim Murat Bircan’ın avukat olarak görev yaparken yaş sınırına 1 sene kala, 2019 yılında hâkim olduğu ortaya çıktı.


Gezi davasının karar duruşmasında hâkim Murat Bircan’ın geçmişte AKP’den Samsun Milletvekili aday adayı olması tepki topladı.

Davanın avukatları dosya kapsamında AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mağdur olduğunu belirterek davaya bakan üye hâkim Bircan’ın aynı zamanda AKP geçmişini eleştirdi.


Gazete Duvardan Serkan Alanın haberine göre, Gezi davasının tartışmalı hâkimi Bircan, 2018 yılında Samsun Bafra ilçe binasında açıklama yaparak AKP’den aday adaylığını kamuoyuna duyurdu. Bircan burada yaptığı konuşmada, Ben Avukat Murat Bircan 1974 Bafra doğumluyum. İlkokulu Almanya’da, orta öğrenimi 1992 yılında Bafra İmam Hatip Lisesinde tamamladım. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1998 yılında mezun oldum. Avukatlık stajının ardından askerlik hizmetimi Kars/Kağızman’da yaparak terhis oldum. 2000 yılında evlendim ve serbest avukat olarak çalışmaya başladım. 2006 yılında ise Bafra Belediyesi’nde kurum avukatı olarak çalışmaya başladım. 2013 yılından bugüne kadar Bafra Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü olarak görevime devam ettim ifadelerini kaydetti.

AKP tarafından aday gösterilmeyen Bircan, 9 Ekim 2019 yılında ise sosyal medya hesabından paylaşım yaparak Bafra Belediyesi’ndeki görevinden ayrıldığını duyurdu. Çok sayıda yerel haber sitesinde yer alan haberlere göre Bircan bu tarihte Hâkim-savcı adaylığı” nedeniyle istifasını duyurdu, Bircan, Hâkim-Savcı adaylığı nedeniyle 20 yıllık avukatlık mesleğimden ve 14 yıllık Bafra Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü görevimden bugün itibariyle ayrılmış bulunuyorum. Rabbim hakkımızda hayırlı eylesin. Hakkınızı helal edin” dedi.

AVUKATLIKTAN HÂKİM OLMANIN SON YAŞ SINIRI 45

Adli ve idari yargı hâkim ve savcı adayı olma şartları 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 8’inci maddesinde düzenleniyor. Türk vatandaşı kriteriyle başlayan kurallar, Giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak şartıyla devam ediyor.

Avukatlık mesleğinden adaylığa geçmek isteyenler için ise mesleklerinde fiilen en az üç yıl çalışmış, giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle kırk beş yaşını doldurmamış ve kendi aralarında yapılacak olan yazılı yarışma sınavında ve mülâkatta başarılı olmak şartı aranıyor.

Avukatlık mesleğinden hakimliğe geçen Gezi’nin tartışmalı hâkimi Murat Bircan, 2019 yılında yani tam kırk beş yaşında hâkim oldu. Bircan, 2020 yılında mevzuat gereği bu hakkını kullanamayacaktı.

CHP’Lİ BAŞARIR: AKP’Lİ AVUKATLAR HÂKİM YAPILDI DERKEN ŞAKA YAPMIYORDUK

Gezi davasında karar veren, yaş sınırından 1 yıl önce hâkim olan Bircan’ın hâkim olmasına tepki gösterenler arasında CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da yer aldı. Başarır sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gezi Davasında karar verecek hakimlerden biri olan Murat Bircan, AKP Milletvekili Aday Adayıydı. Yargı bağımsızlığını siz düşünün! 2018 döneminde AKPli avukatlar, hâkim yapıldı derken şaka yapmıyorduk! ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 21:08 25.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı