• Turkhane Logo

Gezeravcı’nın TSK’dan ihracı: Bir durum varsa muhatabı görevde

Türkiye’nin ilk astronotu pilot Albay Alper Gezeravcı’nın, 2012 yılında İzmir’deki askeri casusluk soruşturmasına dahil edilerek TSK’dan atıldığı iddialarının yalan olduğu ortaya çıktı. Gezeravcı, ‘TSK’nın itibarını sarsacak şekilde ahlak dışı hareketlerde bulunduğu’ gerekçesiyle, üçlü kararnameyle ihraç edilmiş.

14:50 19 Ocak 2024 Cuma
Gezeravcı’nın TSK’dan ihracı: Bir durum varsa muhatabı görevde
Türkiye’nin ilk astronotu pilot Albay Alper Gezeravcı’nın, 2012 yılında İzmir’deki askeri casusluk soruşturmasına dahil edilerek TSK’dan atıldığı iddialarının yalan olduğu ortaya çıktı. Gezeravcı, ‘TSK’nın itibarını sarsacak şekilde ahlak dışı hareketlerde bulunduğu’ gerekçesiyle, üçlü kararnameyle ihraç edilmiş.





KHK mağduru askeri hakim albay Cemil Çelik, pilot Albay Alper Gezeravcı’nın TSK’dan ihracıyla ilgili karar metnini yayınladı. Çiçek, X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:



”Uzaya gidecek Alper Gezeravcı askeri casusluk sanığı mı? İlgili haberlerde hem yanlışlıklar hem de saptırmalar var.



1. Bu kişi hakkında yapılan bir idari soruşturma sonrasında düzenlenen “ayırma sicili” üzerine sıralı amirlerince ve sonrasında MSB, Başbakan ve Cumhurbaşkanı imzasıyla/onayıyla 2012 yılında TSK’dan ihraç edilmiş.



2. Kişiye kumpas kurulmamış, tamamen vermiş olduğu ifade dikkate alınmış ve ifadesinde belirttiği hususlar gerekçe gösterilmiş. Hakkında AYİM tarafından verilen kararın atılmayla ilgili maddi vakasının olduğu bölümü aşağıda.”




UZAYA GİDECEK Alb. ALPER GEZERAVCI ASKERİ CASUSULUK SANIĞI MI?

İlgili haberlerde hem yanlışlıklar hem de saptırmalar var.

1. Bu kişi hakkında yapılan bir idari soruşturma sonrasında düzenlenen “ayırma sicili” üzerine sıralı amirlerince ve sonrasında MSB, Başbakan ve… pic.twitter.com/R1TVrb0hIJ— Hakim Albay Dr. Cemil Çelik (@DrCemilCelik_25) January 18, 2024








Gazeteci Adem Yavuz Arslan da KaranlıktakiAydınlık’te yayımlanan ‘Alper Gezeravcı, dönüşte sizi sopayla kovalar!’ başlıklı yazısında Gezeravcı’nın TSK’dan ihracıyla ilgili süreci yazdı:



”Meğerse ‘ Cemaat mağduru’  olarak gösterilmek  istenen Alper Gezeravcı’nın TSK’dan ihracı tamamen özel hayatıyla ilgiliymiş.  Eğer sosyal medyaya yayılmasa, kişinin ‘özel hayatı’ diyerek detaylara girmeyecektim ama herkes kararı gördüğü için ben de bahsedebilirim.



Alper Gezeravcı, yurtdışı görevdeyken evli, yabancı bir subay ile ilişki yaşıyor . Siciline yansıyan başka detaylar da var. Nitekim ilgili kararın küpürü sosyal medyada yayıldı. Normal şartlarda “Hiç kimsenin  özel hayatı bizi ilgilendirmez.”  deyip geçmemiz gereken bir konu  Odatv’ciler sayesinde kamuoyuna  mal oldu.



Ben de o dönem Ankara’da bulunan kaynaklarımı yokladım. Başka detaylar da öğrendim.  Gezeravcı’nın çalkantılı özel hayatı yanında şikayete konu başka icraatları da  olmuş. Bana göre  soruşturma konusu bile olmayabilir . Sonuçta  kışla dışında yaptığı şeyler onun özel hayatı sayılmalı. 



Ancak  TSK’nın kendine özgü bir disiplin yönetmeliği  var. Özellikle de yabancı  ülkelerde görevli ya da yabancı kadınlar-erkeklerle ilişkisi olanlara karşı çok katı kuralları  var.



Alper Gezeravcı ile ilgili idari soruşturma sonrası ‘ ayırma sicili’  yazılıyor ve  üçlü kararname ile TSK’dan ihraç ediliyor.  2012 yılında alınan kararda dönemin  Milli Savunma Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanının onayı var. 



İşte burda  enteresan bir trafik  dönüyor.



Yurtdışında bulunduğu sürede  yabancı bir subayla yakınlaşması  ile ilgili bilgi Hava Kuvvetleri’ne geldiğinde, Alper  Gezeravcı ‘Pergin’ kategorisine  alınıyor. ‘ Pergin’ şüpheli-dikkat edilmesi gereken personel için kullanılan bir tabir . Bu aşamada  Genelkurmay ile Hava Kuvvetleri arasında görüş ayrılıkları  yaşanıyor.



Dönemin Genelkurmay Personel Başkanı  Korgeneral Kamil Başoğlu   Gezeravcı’nın ihracında ısrarlı  oluyor. Hava Kuvvetleri’ndeki ilgili  subaylar ise istihbaratın ihraç için yeterli olmadığını, bir süre takip edilmesinde fayda olduğunu  söylüyorlar.



Ancak dönemin İstihbarat Başkanı Tümgeneral Ziya  Kadıoğlu “Yukarıdan gelen emir böyle, ihraç edilsin!” d eyip dosyasını hazırlatıyor. Daha sonra da üçlü kararname ile TSK ile ilişiği kesiliyor.



İhracının kararının altında dönemin Savunma Bakanı  İsmet Yılmaz ve Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın da  imzası var. Yani; Alper Gezeravcı’nın ihracı ile ilgili bir durum varsa  muhatabı görevde , kendisinden sorulabilir.



Enteresan bir detay daha öğrendim. Gezeravcı ile ilgili istihbarat geldiğinde bir mağduriyete mahal vermemek için ‘ ihraç için yeterli veri yok, bir süre izlemeye alalım’  diyenler de TSK’dan ihraç edilmiş.”

Son güncelleme: 14:50 19.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı