• Turkhane Logo

Geri çekilen fişleme önergesi ‘torba’ ile Meclis’e geldi

"Cumhuriyet tarihinin en büyük fişlemesi" olarak nitelenen ve dernek üyelerinin bildirilmesini zorunlu kılan önerge bu kez torba yasa içinde yeniden Meclis’e getirildi.

12:10 18 Şubat 2020 Salı
Geri çekilen fişleme önergesi ‘torba’ ile Meclis’e geldi
"Cumhuriyet tarihinin en büyük fişlemesi" olarak nitelenen ve dernek üyelerinin bildirilmesini zorunlu kılan önerge bu kez torba yasa içinde yeniden Meclis’e getirildi.



AK’nin  tepkiler üzerine bir ay önce komisyondan geri çekmek zorunda kaldığı, “Cumhuriyet tarihinin en büyük fişlemesi” olarak nitelenen önerge yeniden Meclis’e getirdi. Teklif ile derneklere üyeleriyle, üyeliği sona erenlerin bilgilerinin mülki amirlere bildirilmesi zorunluluğu getiriliyor

Geçen Kasım ayında hazırlanan, Ocak ayında İçişleri Komisyonu’na getirilen ancak tepkiler üzerine görüşmeler sırasında geri çekilen dernek üyelikleri ile ilgili düzenleme teklifi yeniden TBMM Başkanlığı’na sunuldu. “Cumhuriyet tarihinin en büyük fişlemesi” olarak nitelendirilen teklif AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök ve arkadaşlarının imzasıyla sunulan 38 maddelik Torba Teklif’in içine eklendi.


Çok sayıda kanunda değişiklik öngören “Torba Teklif’te 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 23’üncü maddesinde yapılması öngörülen değişikliğe göre, dernekler, yeni üyeleri ile üyeliği sona erenlerin kimlik bilgilerini 30 gün içinde mülki idare amirlerine bildirecek.

Madde gerekçesinde bu düzenlemenin kişilerin rızası ve bilgisi dışında derneklere üye kaydedilmesi veya dernek üyeliğinden istifaların kayıtlara işlenmemesi gibi durumları ortadan kaldırmayı amaçladığı savunuldu. Gerekçede, yurttaşların üyelik ya da istifalarını sorgulayamadıkları da ifade edildi.

BirGün‘den Burcu Cansu’nun haberine göre gerekçede, katılımcı demokrasinin gereği olarak sivil toplum kuruluşlarının karar süreçlerine dahil edilebilmesinin istendiği ancak üye sayıları ile ilgili bilgilere ulaşmakta güçlük yaşandığı için bunun hayata geçirilemediği savunuldu. Ayrıca feshedilen derneklerin para, mal ve haklarının en fazla üyeye sahip derneğe devredilmesini sağlamak için de güncel üye sayılarına ihtiyaç duyulduğu bildirildi. Teklifin yasalaşması durumunda altı ay içinde bu zorunlulukları yerine getirmeyen dernek yöneticilerine 500 TL ceza verilecek. Teklifle derneklerle ilgili her türlü kayıtlar ile işlemlerin elektronik ortamda yapılması da öngörülüyor.

“DERNEKLERE ÜYE OLAN HERKESİ FİŞLEMEK İSTİYORLAR”

CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, konu hakkında şunları söyledi:

“Bu düzenleme daha önce Meclis gündemine geldiğinde gerekli tepkimizi ortaya koyarak çekilmesini sağlandı. Madem geri getirilecekti, neden çekildi? Tam bir üçkağıtçılıkla toplum kandırılıyor. Derneklere üye olan herkesi fişlemek istiyorlar. Bu Anayasa’ya aykırı. Dernek yöneticilerinin bilgisinin alınması kısmen makul karşılanabilir fakat bütün üyeler hakkında bilgi istemenin bir izahı yok. İnsanlar derneklere üye olmaktan korksun istiyorlar. AKP’nin tek amacı kendisinin adres gösterdiği Ensar, TÜRGEV gibi dernekler dışında hiçbir derneğe üye olunmasın. Sivil toplum derneklerine üye olunmasını istemiyor. Bunun için de fişleme yönetimini seçiyor.Biz Anayasa’ya aykırı bu düzenlemenin uygulanmaması için direneceğiz. Uygulamaya geçerse de AYM’ye taşırız.”

Son güncelleme: 12:10 18.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı