• Turkhane Logo

Gergerlioğlu: Hakkımda bir 'suç' bulmuşlar, onu da doğru bulamamışlar

Mahkeme, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun paylaştığı haberi kendisinin yazdığı bir makale saydı, ceza verdi.

17:28 10 Mart 2018 Cumartesi
Gergerlioğlu: Hakkımda bir 'suç' bulmuşlar, onu da doğru bulamamışlar
Mahkeme, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun paylaştığı haberi kendisinin yazdığı bir makale saydı, ceza verdi.

İnsan hakları savunucusu, Artı Gerçek yazarlarından Ömer Faruk Gergerlioğlunun Kocaeli 2nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Örgüt propagandası suçlamasıyla 2 buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin gerekçeli karar açıklandı.

Kararda, Gergerlioğlunun paylaştığı bir haber, kendisinin yazdığı makale olarak kabul edildi ve bu da örgüt propagandası sayıldı.
1 Eylül Dünya Barış Gününde sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajda, Çocuklarımızın tabutu yan yana duracağına, dirileri yan yana dursun, eşitçe, kardeşce ve omuz omuza yazdığı için yargılanan Hak ve Adalet Platformu Sözcüsü Gergerlioğluna ceza başka bir iddia ile verildi. Mahkeme gerekçeli kararında Gergerlioğlunun T24 haber sitesinde 20 Ağustos 2016da yayınlanan ve PKKnin bir açıklamasına yer verilen Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir başlıklı haberi sosyal medya hesabından paylaşmasını örgüt propagandası saydı. Ancak mahkeme bu habere, Gergerlioğlunun yazdığı bir makale muamelesi yaptı. Üstelik, söz konusu habere ilişkin, haberi yayınlayan siteye herhangi bir dava ya da soruşturma açılmış değil.
Kararı trajikomik ve skandal olarak niteleyen Gergerlioğlu, Ceza vermek için bir tane suç bulmuşlar onu da doğru bulamamışlar. 2 buçuk yıl hapis cezası veriyorsunuz ama o yazıyı benim yazmadığımı dahi bilmiyorsunuz. Bu kadar sorumsuzca cezalar veriliyor dedi.


MAHKEME PAYLAŞTIĞI HABERİ YAZDIĞI MAKALE KABUL ETTİ

Mahkemenin gerekçeli kararında Gergerlioğlunun suçlandığı habere ilişkin şu ifadeler yer alıyor: 20 Ağustos 2016 tarihinde www.t24.com.tr isimli internet sitesinde yazmış olduğu yazıyı paylaştığı, bu paylaşım incelendiğinde 3 adet teröristin elinde AK-47 uzun namlulu tüfekleriyle fotoğrafı ve bu fotoğrafın yanında PKK: Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir sözünün yazılı olduğu anlaşılmaktadır. Belirtilen paylaşımın içeriği ve yanındaki görsel dikkate alındığında sanığın PKK/KCK terör örgütünün propagandası mahiyetinde fotoğrafa yer vererek, silahlı terör örgütü PKKnin şiddet, cebir içeren yöntemlerini övücü ve teşvik edici şekilde propagandasını yaptığı açıktır.

SUÇLAMALARIN HEPSİ KOMEDİ

Kararı Artı Gerçek’e değerlendiren Gergerlioğlu, Benim 9 Ekim 2016’da  ‘Çocuklarımızın tabutu yan yana duracağına, dirileri yan yana dursun, eşitçe, kardeşce ve omuz omuza’ paylaşımını yapmama ilişkin dava açıldı. Bu paylaşım sonrası benim makalelerimi, paylaşımlarımı incelemeye almışlar ve suç çıkarmaya çalışmışlar. 6 tane böyle hukuki olarak inanamayacağınız şeyler var suç diye niteledikleri. Mesela Kolombiyada barış gerçekleşti Türkiyede niye olmasın? yazmam PKK övgüsü olarak değerlendirilmiş, İMC TVde programlara sık sık çıkmam suç olarak yorumlanmış. Programda ne konuştuğum değil suçlama konusu, sık sık gitmiş olmam. Darbe girişimi sonrası Öcalanın kardeşi vasıtasıyla yolladığı bir mesaj vardı; Eğer devlet bir adım atarsa barış sağlanabilir demişti. Ben bunun üzerine Öcalanın mesajıyla barış gelir mi? diye bir makale yazmıştım. Yazıda içinden geçilen dönemde bu mesajın başarılı olamayacağını, bu koşullarda barışın mümkün olamayacağını yazmıştım. Bu bile terör örgütü propagandası sayılmış. Hepsi komedi dedi.

SAVCI SUÇLAMALARIN 5İNDEN VAZGEÇTİ

Bunlar dışında bir de T24ün yer verdiği haberi barış için bir imkan diyerek paylaştığını söyleyen Gergerlioğlu, Mahkeme 6 tane böyle suç diye niteledikleri paylaşımlardan yargılamıştı beni. Ben de savunmamı yapmıştım. Suçlamalar o kadar gülünçtü ki duruşma savcısı 5’inden vazgeçti zaten. Bunlardan vazgeçince bu haberi gösterdiler. Ben de bu haberin benim olmadığını, bunu sadece paylaştığımı söyledim. Haberde kullanılan fotoğrafta silahlı insanların yer almasını suçlama konusu yaptılar. Böyle bir haberde ne kullanılsın, tatil beldesi fotoğrafı mı? Savcı bir tek buradan ceza istedi. Ben de bunu benim makalem olmadığını anlattım. Üstelik bu habere ilişkin bir yargılama da yok. T24e sordum yok dediler. 2 hafta sonra gerekçeli karar açıklandı. O kadar basmakalıp, özensiz hazırlanmış ki T24ün girdiği haber, benim makalem olarak yer alıyor. Bu gerçekten büyük bir skandal dedi.

İNSANLARIN HAYATLARIYLA İLGİLİ KARARLAR BU KADAR ÖZENSİZCE ALINIYOR

İstinaf mahkemesine başvuracaklarını söyleyen Gergerlioğlu, Ülkede azıcık hukuk varsa bunun bozulması lazım. 2 buçuk yıl hapis cezası veriyorsunuz ama o yazıyı benim yazmadığımı dahi bilmiyorsunuz. Bu kadar sorumsuzca cezalar veriliyor. Bu hukuk tarihine geçecek bir skandal. Üzücü bir durum. Böyle basit hatalar nasıl yapılıyor. Türkiye’de maalesef bu işler bu kadar basit. İnsanların hayatıyla ilgili bu kararları böyle alabiliyorlar. Bir paylaşımım nedeniyle açılıyor dava, ceza vermek için başka şeyler ekleyip bir çorba yaparak suç çıkarmaya çalışıyorlar. Sonuçta bir tane bulmuşlar ama onu da doğru bulamamışlar. Fıkralık işler gerçekten, Levent Kırca parodilerine konu olacak bir mesele. Ben başka izah bulamıyorum. Dünya hukuk tarihine kara harflerle yazılacak kararlar bunlar şeklinde konuştu.
 
 

Son güncelleme: 17:28 10.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı