• Turkhane Logo

Gergerlioğlu: Anne-baba tutukluluk bir nesli mahvediyor

İnsan Hakları Savunucusu, HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kırıkkale’de bulunan Keskin Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti.

14:30 16 Nisan 2020 Perşembe
Gergerlioğlu: Anne-baba tutukluluk bir nesli mahvediyor
İnsan Hakları Savunucusu, HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kırıkkale’de bulunan Keskin Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti.



Gergerlioğlu, TBMM’de yaptığı konuşmada Hükümlü ve Tutuklu Alt Komisyonu olarak Keskin Cezaevi’nde yaptıkları ziyareti anlattı. Keskin Cezaevi’nde sekiz-10 kişilik bir kadın koğuşunda 21 kadın ve bir çocuk kaldığına dikkat çeken Gergerlioğlu, “Kadınlar bizi koğuşun üst kattaki yatak odasına çıkardı. Üst kata çıktık, üst katın iki duvarında da bir su sızıntısı vardı, rutubet vardı ve akıyordu, hatta yataklarının üstüne su damlıyormuş, yatakları çekmişler. Keskinde geceleri çok soğuk olmasına rağmen içerisi çok kalabalık olduğu için camları mutlaka açıyorlarmış. Camın dibindeki hasta oluyormuş, camı kapattığı zaman odadakiler havadan boğuluyormuş; bunu anlattılar” dedi.

İnfaz yasası kapsamında cezaevi gözlem kurullarının yetkilerinin artırıldığını hatırlatan Gergerlioğlu, şunları anlattı:


“Belki siz, o koğuşları görmeyen vekiller olarak bunun ne anlama geldiğini çok bilemediniz ama biz o kadınlardan, erkeklerden dinlediğimizle cezaevi gözlem kurulunun yetkilerinin artırılmasının ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Bakın, kadınlar şunu söylüyordu bize, ağlayarak anlatıyorlardı: ‘Jandarmalar baskın yaptıklarında, içeri girdiklerinde, arama yaptıklarında adeta bir düşman koğuşu ararmış gibi muamele yapıyordu ve biz koğuşumuza aramadan sonra geri döndüğümüzde, yerde iç çamaşırlarımızı buluyorduk, askılıklarımızın kırık olduğunu buluyorduk, kitaplarımızın yerlere atıldığını görüyorduk. Biz ne yaptık ki bunu bize reva gördüler’ diyorlardı. Bu dediklerine itiraz etmeyin çünkü bunlar raporlarımızda da var. Diyarbakır raporunda, Elâzığ raporunda, Silivri raporunda tüm bu ihlaller var, hiç itiraz etmeyin, hepsi var.”

 Cezaevlerinde 800den fazla bebek ve çocuk olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, şöyle devam etti:

“Cezaevlerinde 800ünü aşkın bebek, çocuk var, herkes bunu biliyor ama ben daha çoğunu biliyorum. Nedir biliyor musunuz? Anne ve babası birlikte mahpus olduğu için üç-dört çocuklu ailelerin perişan olduğunu, çocukların akrabaları yanında sersefil olduğunu, silme, hepsinin psikolojilerinin bozuk olduğunu çok yakından biliyorum.

Bu, gerçekten sadece o aileleri değil, bizim neslimizi mahveden bir durumdur arkadaşlar, bu konuya böyle bakalım. Yarın öbür gün bu çocuklar psikolojik sorunlar yaşadığında belki milyarlar dökeceğiz bu sorunları halletmek için. Şu anda çok basitti bu çocukların anne, babalarına özgürlük yolu açmak. Hatta evde hapis ve benzeri yollarla, adli tedbirlerle bir yol açabilmek çok çok önemliydi ama maalesef bu fırsat kaçırıldı.”

 

Son güncelleme: 14:30 16.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı