• Turkhane Logo

Gergerlioğlu: 4. evre kanser, 8 aydır hastaneye gidememiş; kabul edilecek iş değil!

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Meclis'te düzenlediği basın toplantısında cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlallerini gündeme taşıdı.

16:27 22 Ağustos 2021 Pazar
Gergerlioğlu: 4. evre kanser, 8 aydır hastaneye gidememiş; kabul edilecek iş değil!
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Meclis'te düzenlediği basın toplantısında cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlallerini gündeme taşıdı.


Kandıra Cezaevinde tutuklu bir kanser hastasının 8 ay sağlık hizmetlerinden mahrum edildiğini belirten Gergerlioğlu, “Adalet Bakanlığı’nı göreve çağırıyorum. Bu kişinin tedavisinde 8 aylık çok önemli bir kopukluk var. Ocak ayından beri en son 13 Ağustos’ta doktora gidebilmiş. Ben bir doktorum olacak iş değil, kabul edilecek bir iş değil bunun mutlaka sorgulanması gerekiyor.” dedi.

“AĞIR HAK İHLALLERİ YAŞANIYOR”


Cezaevlerinde hasta ve hamilelerin olduğuna dikkat çeken Gergerlioğlu, “Ahmet Dizlek, ocak ayında kemoterapi alması gerekirken nasıl bir aksama olmuş bilemiyoruz, 8 ay boyunca hastaneye gidememiş. 4. evre kanser, metastazlar ilerlemiş. Cezaevi ile görüştük. Meseleyi hızlandırmaya çalıştık ama büyük bir mağduriyet yaşatılmış. Niye gecikme oldu diye Adalet Bakanlığı’na soru önergesi de verdik! Mahpuslar kimsesiz, yalnız, çaresiz oldukları için önemli hak ihlallerine uğruyorlar, biz müdahil olup konuyu anlamaya çalıştığımız zaman gerçekten çok ağır hak ihlalleri olduğunu anlıyoruz.” diye konuştu.

DENETİMLİ SERBESTLİK AYRIMCLIĞI

Cezaevlerindeki önemli hak ihlallerinden birinin denetimli serbestlik hakkının verilmemesi olduğunu ifade eden Ömer Faruk Gergerlioğlu, özellikle Afyon T Tipi Cezaevinde kalan mahpusların ailelerinden çok şikayet geldiğini belirtti. Gergerlioğlu, “Adalet Bakanlığı’na Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne buradan tekrar hatırlatıyoruz. Afyon T Cezaevi’nde çok keyfi işler yapılıyor. Gerçekten zulme varan işler yapılıyor, denetimli serbestlikler verilmiyor! Bu uygulamalar konusunda hassasiyetlerini istiyoruz!” dedi.

Konuyu önümüzdeki hafta daha etkin bir şekilde gündeme getireceğini belirten Gergerlioğlu kendisine başvuran örnekleri şöyle sıraladı:

* Afyon T Tipi Cezaevi uyduruk gerekçeler ile insanların denetimli serbestliğini vermiyor. “Eşim Afyon T1 Nolu Cezaevinde denetimlisi beş ay geçti. Kendim bipolar hastasıyım tedavi görüyorum ve artık çocuklarıma bakmakta zorlanıyorum.” diyor bir kadın.

* Yine Düzce Cezaevinde de denetimli serbestlikler verilmiyor. “İzmir de 4 küsur sene yattıktan sonra Düzce’ye nakil gelen birisinin, Düzce Cezaevi’ne yeni nakil geldiği için, yattığı süreleri saymıyorlar, yeni giriş yapmış gibi uygulama yapıp mağdur ediyorlar.” diye başvurular var!

* Tokat Çamlıbel Cezaevindeki yeni gelen infaz hakiminin hukuksuz uygulamalar yaptığına yönelik yoğun şikayetler alıyoruz. KHK mağduru mahkumların denetimli serbestlikten yararlandırılmadığı şikayetleri yoğun bir şekilde geliyor.

AİLE BOYU KANSER

* Yusuf Kurt matematik öğretmeni. 5 yıldır Afyon Bolvadin Cezaevinde. Bu kişinin ailesi büyük mağduriyetler yaşıyor. Oğlu ile görüştüm. Maddi manevi sıkıntılardan dolayı annesi meme kanseri olmuş. Mahpusun babası yine kanser olmuş üzüntülerden dolayı, teyzesi meme kanseri olmuş. Aile boyu kanser hastası. Yusuf Kurt’un 6 Haziran 2021’de denetimli serbestliği gelmiş ve yine çıkarmamışlar.

*Düşünün ailenizde kanser hastaları var. Denetimli serbestliğiniz gelmiş, eşiniz kanser hastası ve sizi yine allem edip kallem edip cezaevinden çıkarmıyorlar. 3 kardeşler, 2 kız 1 erkek. “Ben bu süreçte mücadele vermeye çalışıyorum. Umarım siz de mücadeleme destek verirsiniz sayın vekilim.” demiş. Bunlar gerçekten kabul edilecek hadiseler değil. Eşinin engelli raporu var ama 6 Haziran’dan beri denetimli serbestliği verilmiyor.

* Yine Afyon T Tipi Cezaevi. Diyor ki: “Denetimli serbestlik keyfi olarak verilmiyor. Eşim Ramazan Ateş de burada hükümlü. Psikolojik tedavi görüyor. Artık gerçekten kötü ve zor durumda. 23 Ağustos’ta denetimli serbestliği hak ediyor ama halen bu konuda bir gelişme yok. Afyon Cezaevi zaten denetimli serbestlikleri vermiyor.”

* Yine Yargıtay’da bekleyen çok dosya var. Yavuz Üstebay’ın Yargıtay’da süresi dolmak üzere. Yatarının dolmasına 2,5 ay gibi bir süre kalmış ama hala bu kişinin cezası ile ilgili bir işlem yapılmamış. Düşünün 5-6 yıldır bu insanlar cezaevinde ve Yargıtay işlem yapmadığı için beklemek zorunda. Yargıtay işlem yapsa çıkacak ama ülkede çarklar dönmüyor maalesef.

“BEŞ YILDIR CEZAEVİNDE BU NASIL İRTİBAT?”

* Afyon T Tipi, Muhammet Döşer, denetimli serbestlikten yararlanamayan bir mahpus. Onun abisi Yasin Döşer’in bize başvurusu var. Örgütle irtibatı devam ediyor diye kardeşinin denetimli serbestliği verilmemiş. Kardeşi diyor ki: “5 yıldır cezaevinde bu nasıl bir irtibat? Bir insan suçlu olsa ve etkin pişmanlıktan yararlansa baştan olur ve 5 yıl cezaevinde niye yatsın o zaman? Tüm bunları dilekçe ile cezaevini şikayet için yazdığında kendisini tehdit ediyorlar ve bu şikayetlerinin kardeşim hakkında kötü sonuçların olacağını cezaevi yönetimi tehditle kardeşime söylemişler.” Hem haksızlığa uğruyorsunuz hem de bu konuda dilekçe verdiğiniz zaman cezaevi yönetimi sizi tehdit ediyor maalesef.

* Afyon T Tipi Cezaevi’nde Ertuğrul Yalçınkaya’nın denetimli serbestliği 4 ay geçmiş onun da verilmiyor. Çok ağır mağduriyetler.

* Yine başka cezaevlerinden de geliyor. Kocaeli Cezaevi’nde bir Mustafa Onur Yalçın’ın yine denetimli serbestliğinin verilmediği ile ilgili başvurular var.

Ömer Faruk Gergerlioğlu basın toplantısında ayrıca cezaevlerindeki su kesintilerini, devam eden çıplak arama dayatmasını, gardiyanlar tarafından darp edilen mahpusları, pandemi dönemiyle birlikte başlayan açık ve kapalı görüş kısıtlamalarını da gündeme getirdi.
  Afyon T Tipinden çok yoğun başvurular geliyor. Diyor ki: “Denetimli serbestlik keyfi olarak verilmiyor. “Eşim Ramazan Ateş’te burada hükümlü pisikolojik tedavi görüyor artık gerçekten kötü ve zor durumda 23 Ağustos’ta denetimli serbestliği hak ediyor ama halen gelişme yok. pic.twitter.com/YPwn5Efrxm — Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) August 21, 2021  

Son güncelleme: 16:27 22.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı