• Turkhane Logo

Gergerlioğlu: 28 Şubat generallerine tanınan hakların aynısı diğer mahpuslara da tanınsın

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu 28 Şubat generallerine uygulanan hakların 83 yaşında elleri kelepçe ile hastaneye götürülen Mehmet Emin Özkan’a da uygulanmasını istedi.

22:18 31 Ağustos 2021 Salı
Gergerlioğlu: 28 Şubat generallerine tanınan hakların aynısı diğer mahpuslara da tanınsın
HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu 28 Şubat generallerine uygulanan hakların 83 yaşında elleri kelepçe ile hastaneye götürülen Mehmet Emin Özkan’a da uygulanmasını istedi.


Türkiyede cezaevlerindeki tutuklulara yönelik çifte standart uygulama yeniden gündeme geldi. 26 yıldır cezaevinde bulunan 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, ağır sağlık sorunları nedeniyle, Diyarbakır D Tipi Cezaevinden 10 günde 7 kez hastaneye kaldırılmış ve hastaneye elleri kelepçeli olarak yürürken çok zorlandığı görüntüler sosyal medyada tepkiye yol açmıştı. 28 Şubat davasında yargılanan generallerin sevklerinin anında yapılması bu çifte standart yeniden gündeme getirdi.

Konuya dair Artı Gerçek’e konuşan HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Biz hasta mahpus Mehmet Emin Özkan’ın durumunu defalarca gündeme getirdik. Bugün generallere sevk yapılıyor ama Mehmet Emin Özkan elleri kelepçeli bir şekilde hastaneye götürülüyor. Biz sevk yapılmasın demiyoruz ama herkese eşit şartlar sağlansın diyoruz” dedi.


İNSANLARIN MAĞDURİYETİ DUYULMUYOR

Cezaevlerinde sevklerde büyük sorunlar yaşandığını ve özellikle kadın ve çocukların zor durumda olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, cezaevleri ziyaretlerinde insanların büyük sorunlar yaşadığını söyledi. Gergerlioğlu, “Son dönemlerde cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinde artışlar yaşanıyor. İnsanlar cezaevinde bulunan yakınlarını görmek için türlü zorluklarla boğuşmak durumunda kalıyor. Cezaevine gidip gelen ailelerin en çok kaza geçirdiği yıllar oldu. Cumhuriyet tarihinde en çok cezaevi ziyareti esnasında bu kadar kaza yaşanıyor. Çünkü insanlar ailelerinden uzak cezaevlerinde bulunuyor ve sevkleri yapılmıyor. İnsanların bu mağduriyete duyulmuyor. İnsanlar itiraz etmesine rağmen maalesef saçma gerekçelerle reddediliyor” dedi. 

DEVLET YASAYI ÇİĞNİYOR

Muhalefet partisi vekilleri olarak insanların durumlarını gündeme getirmeye çalıştıklarını belirten Gergerlioğlu, “Kapalı görüşler bir buçuk saate çıkarıldı ama insanlara yarım saat ya da en uzun 45 dakika görüş izni veriliyor. Devlet yasayı çiğniyor. On binlerce insanın hakkı çalınıyor. Kapalı görüş üç olması gerekirken ikiye indirildi. Pandemi buna gerekçe olarak gösteremezsiniz. Arada camın olduğu bir görüşte nasıl pandemi ile ilgili olarak bunu engelleyebilirsiniz. Hiç mi vicdanınız yok? İnsanların cenazelerine dahi katılmalarına izin vermiyorlar. Bir bütün olarak hak ihlalleri cezaevlerinde devam ediyor” dedi. 

CEZAEVLERİNDE ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR

Cezaevinde bulunan insanların beşinci sınıf insan olarak görüldüğünü söyleyen Gergerlioğlu, cezaevlerinde çifte standart uygulandığını söyledi. AKP’li ya da MHP’li tanıdığı olan insanların sevklerinin hemen gerçekleştiğini söyleyen Gergerlioğlu sözlerine şöyle devam etti:

“28 Şubat davasından yargılanan paşaların sevkleri hemen gerçekleşirken, 80 yaşını aşmış kronik hastalıkları bulunan hastalara aynı muamele yapılmıyor. Örneğin 80 yaşındaki Mehmet Emin Özkan yıllardır cezaevinde sağlık sorunları ile boğuşuyor. Üstelik uyduruk gerekçelerle cezaevinde bulunuyor. Suçsuz, günahsız birisine bırakın infaz ertelemesi hastaneye ulaşımında bile türlü eziyetlerle karşı karşıya kalıyor. Elbette 28 Şubattan yargılanan generallerin sevkleri yapılsın ama diğer mahpuslara da aynı haklar tanınsın. Herkese eşit hak tanımak zorundasınız.”

Son güncelleme: 22:18 31.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı