• Turkhane Logo

Geçinemeyen üniversite öğrencisi, okul yemekhanesinde intihar etti

16:25 17 Ekim 2023 Salı
Geçinemeyen üniversite öğrencisi, okul yemekhanesinde intihar etti





Eskişehir’de bir üniversite öğrencisi, okul yemekhanesinde kendini asarak intihar etti. Öğrencinin cebinden, geçinemediği için intihar ettiğini anlatan bir not çıktığı belirtiliyor.



Eskişehir Anadolu Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Resul A., yemekhane binasında kendini asarak yaşamına son verdi.  Geçim sıkıntısı çektiği için sürekli çalışmak zorunda kaldığı belirtilen Resul A.’nın ölümünden sonra arkadaşları eylem yaptı.



Gazete Duvar’ın aktardığına göre; kampusteki eylem öncesinde buluşan öğrenciler, 21 yaşındaki Resul A.’yı intihara sürükleyen nedenler ve öğrencilerin sorunlarını anlattı.



Resul A.’nın bölümden arkadaşı olduğunu ifade eden bir öğrenci şunları söyledi: “Arkadaşımız derslere 2 yıldır doğru dürüst gelememiş, birkaç gün önce kayıp ilanı verilmiş ama biz bilmiyorduk. Bilseydik başka türlü olabilirdi. Aynı bölümde okuduğumuz birinin yaşadığı sorunlardan hiç haberimiz olmamış. En son cumartesi günü gördük onu, her zaman bize selam verirdi ama çok donuktu bize selam vermeden geçti. Onun son hali bende çok vicdan azabı yaşatıyor.”



SÜREKLİ ÇALIŞTIĞI İÇİN DERSLERE GİREMİYORDU



Resul A.’yı intihara sürükleyen nedenler hakkında konuşan başka bir arkadaşı ise “Evde kalıyordu, sürekli çalıştığı için derslere gelemiyordu. Borçları vardı, onun için bankadan yüklü bir meblağ kredi çekmişti, onu ödeyemedi. Cebinden çıkan 3 sayfalık mektubunda borçları yüzünden intihar ettiğini anlatmış.” iddiasında bulundu.



KAYIP İLANINA RAĞMEN BULUNAMADI



Üniversite yönetiminin, akademisyenlerin bu konuda hiçbir açıklama yapmamasını eleştiren Sosyoloji öğrencisi Zehra Ceylan, “Resul için bir kayıp ilanı var ortada ama güvenlik içeri girerken buna dikkat etmiyor. İntihar ettiği yer güvenliğe çok yakın ama bulan yine güvenlik görevlileri değil. Güvenlik okuldaki eylemleri bastırmak için değil bizim güvenliğimiz için mesai yapmalı.” dedi.



‘ÖĞRENCİLER SORUNLARINI PAYLAŞAMIYOR’



Psikoloji öğrencisi Eylül Öztürk de öğrencilerin çoğunun okulda sorunlarını paylaşabileceği bir olanağa sahip olmadığını ifade etti: “Ekonomik sorunlar her öğrenci için var. Biz Resul’ün olduğu noktanın bir adim gerisindeyiz. Üniversite bu konuda bize yeterince destek olmuyorsa biz öğrenciler bir birlik kurup kendi aramızda psikolojik destek verebiliriz arkadaşlarımıza.”



‘EKONOMİK SORUNLAR ÖĞRENCİLERİ NEFES ALAMAZ HALE GETİRDİ’



Hukuk Fakültesi öğrencisi Deniz Tepe ise “Üniversiteden bu konuda aydınlatıcı bir bilgi alamadık, açıklama bekliyoruz. Ekonomik sorunlar öğrencileri nefes alamayacakları bir noktaya getirdi. Bir üniversite öğrencisini, borçları ve geçinemediği için canına kıyacak kadar çaresiz bırakan kapitalist sistemden, alacağımız bir gelecek var.” diye konuştu.



Öğrenciler konuşmaların ardından ortak karar alarak önce arkadaşlarının intihar ettiği yemekhane önüne, sonra da rektörlük önüne yürüyerek olayı alkışlarla ve sloganlarla protesto etti. Öğrenciler adına yemekhane önünde bir basın açıklamasını okuyan Zehra Ceylan, şunları söyledi: “Sıra arkadaşımız Resul’ün bize dayatılan hayat yüzünden geçinemediği, geleceğe umutlu bakamadığı ve borçlarını ödeyemediği için intihar ettiği haberini üzülerek aldık. Gençler geçinemiyorken, barınacak bir yer bulamıyorken kaybettiğimiz sıra arkadaşımız ne yazık ki son kaybımız olmayacaktır. Maddi bir güvencemizin olmadığı her dakika huzursuz ve güvensiz yaşadığımız bu ortamda öğrencinin mücadelesi geçinmek olmamalıdır.”



Anadolu Üniversitesi Dayanışma Ağı tarafından yapılan basın açıklamasında ise, Taylan Ferhat Adıgüzel şu ifadeleri kullandı: “Dün, eğitim fakültesinden arkadaşımız Resul’ü kaybettik. Dün, bu ülkedeki herkesin farkında olduğu yönetememe krizinin en ağır faturası kesildi. Öfkeliyiz, çünkü bizler bir öğrencinin hayatta kalabilmek için nelerle boğuştuğunun farkındayız. En temel haklarımızdan biri olan barınma hakkımız için bin bir çaba ve zorluk çekiyoruz. Yaşanan olaydan saatler sonra dahi hiçbir şey olmamış gibi davranmaya çalışan üniversite yönetimine karşı öfkeliyiz. Bu düzene verecek hiçbir şeyimiz kalmadı. Bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemiyoruz!”

Son güncelleme: 16:25 17.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı