• Turkhane Logo

Gazze'de geçici ateşkes: 4 ülke anlaştı

Hamas ve İsrail arasında, ateşkes ve esir takasına ilişkin yeni gelişmeler yaşanıyor.

20:30 25 Şubat 2024 Pazar
Gazze'de geçici ateşkes: 4 ülke anlaştı
Hamas ve İsrail arasında, ateşkes ve esir takasına ilişkin yeni gelişmeler yaşanıyor.

Hamas ve İsrail arasında, ateşkes ve esir takasına ilişkin yeni gelişmeler yaşanıyor. 142 gündür silah seslerinin durmadığı Gazze Şeridinde 6 haftalık aşamalı bir ateşkes olacağı iddia edildi. Mısır basını ise Dohada ateşkes müzakerelerinin yeniden başladığını duyurdu. Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu, Hepimiz rehine anlaşması üzerinde çalışıyoruz. Anlaşmaya varıp varamayacağımızı söyleyemem açıklamasını yaptı. Son olarak Beyaz Saray, I·srail, Mısır, Katar ve ABD, geçici ateşkes için rehine anlaşmasının temel hatları konusunda anlaştı dedi.
Hamas ile İsrail arasında, arabulucuların müzakere ettiği Gazze Şeridinde ateşkes ve karşılıklı esir takası konusunda art arda açıklamalar yapılıyor.
Arapça yayın yapan Londra merkezli Şark el-Avsatın Filistinli kaynaklara dayandırdığı haberde, taraflar arasında Pariste taslağı oluşturulan uzlaşıya göre ateşkesin ilk aşamada 6 hafta süreyle devreye gireceği bildirildi.
Ateşkesin birinci aşamasında, Gazze Şeridindeki 35 kadar İsrailli rehine serbest bırakılacak, İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinli esir de salıverilecek.
Taraflar arasında karşılıklı serbest bırakılacak esir listeleri, İsrail ordusunun Gazzenin kuzeyinden çekilmesi, Filistinlilerin buraya yeniden dönmesi, savaşın kesin biçimde sonlanması gibi konular, anlaşmanın ikinci ve üçüncü aşaması için yeniden müzakere edilecek.
İsrail devlet televizyonu KAN ise İsrail ordusunun çatışmalara ara vermeye hazır olduğunu, bu süreyi sahadaki güçlerin takviyesi, tedarik, Gazzenin kuzeyi ve güneyine saldırıya hazırlık olarak kullanacağını bildirdi.
İsrailden yayın yapan Kanal 12 televizyonu, ateşkes müzakerelerinin ilerleyen günlerde Kahire ya da Dohada bir anlaşmayla sonuçlanabileceğini ve ramazan ayında uygulamaya girebileceğini aktardı.
Ayrıca İsrail gazetesi Yedioth Ahranotun bildirdiğine göre, Tel Aviv yönetiminin savaş kabinesi, Hamas ile rehine takası anlaşmasına ilişkin müzakere ilkelerini onayladı.
Hamasın bu ilkeleri kabul etmesi halinde, İsrailin, görüşmelere devam etmek üzere Katara bir heyet göndermesi bekleniyor.
NETANYAHU: ANLAŞMA ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da gelişmelere ilişkin bir açıklama yaptı. ABD merkezli CBS kanalına konuşan Netanyahu, Hepimiz rehine anlaşması üzerinde çalışıyoruz. Anlaşmaya varıp varamayacağımızı söyleyemem dedi.
Hamasın makul bir duruma gelmesi gerektiğini belirten Netanyahu,Gazzedeki Filistinli sivillerin tahliyesini ve Hamasın kalan taburlarının yok edilmesine yönelik bir operasyonu içeren ikili bir askeri planı gözden geçirmek üzere kurmaylarıyla bir araya geleceğini de sözlerine ekledi.
İsrail başbakanı, Eğer bir anlaşma yaparsak, bu biraz gecikecek ama gerçekleşecek. Anlaşma olmazsa da yine de yapacağız dedi.
ABD: TEMEL HATLAR ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARILDI
Beyaz Saray Ulusal Güvenlikk Danışmanı Jake Sullivan, I·srail, Mısır, Katar ve ABDnin, geçici ateşkes için rehine anlaşmasının temel hatları konusunda mutabakata vardığını açıkladı. Sullivan, anlaşmasının hala müzakere aşamasında olduğunu ve Katar ile Mısırın Hamas ile dolaylı görüşmeler yapması gerekeceğini bildirdi.


HAMASIN ÇEKİNCELERİ
Öte yandan Hamas Siyasi Büro Üyesi Gazi Hamid, el-Gad televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrailin ateşkes anlaşmasını bir esir takası anlaşmasına dönüştürmek istediğini ve içeriğini boşaltmaya çalıştığını belirtti.
İsrail basınının aktardığının aksine müzakerelerin olumlu bir atmosferde geçmediğine işaret eden Hamid, Hamasın Gazzeye saldırıların sonlandırılması, İsrail ordusunun gerekirse aşamalı olarak Gazzeden çekilmesi talebine karşı Tel Avivin ret yanıtında inatçı davranmasının görüşmeleri zorlaştırdığını kaydetti.
Hamasın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyyenin basın danışmanı Tahir en-Nunu, Mısırın el-Vatan gazetesine yaptığı açıklamada, Tel Aviv yönetiminin Hamasın taleplerinden taviz verdiğini açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
İsraili anlaşmaya varılmasını engellemekle suçlayan en-Nunu, Hamasın anlaşma için savaşın bitmesi, İsrail ordusunun Gazzeden çekilmesi, ablukanın kaldırılması ve Gazzenin yeniden inşası şartlarına bağlı olduğunu vurguladı.Sullivan ayrıca şunu ekledi: Sivilleri koruma planı olmadıkça, Refah operasyonun devam etmesi gerektiğine inanmıyoruz.

29 BİN 606 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ
İsrailin 7 Ekimden bu yana Gazze Şeridine düzenlediği saldırılarda en az 12 bin 660’ı çocuk, 8 bin 570’i kadın olmak üzere 29 bin 606 Filistinli öldürüldü, 69 bin 737 kişi yaralandı.
Enkaz altında hala binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
Çatışmalara 24 Kasım 2023te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan insani arada 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

Son güncelleme: 20:30 25.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı