• Turkhane Logo

Gazetecinin mektubu eşi benzeri görülmemiş bir şekilde sansürlendi

Tekirdağ'daki Cezaevinde yatan bir gazeteciye gönderilen mektup daha önce görülmemiş bir yöntemle sansürlendi.

12:12 20 Aralık 2017 Çarşamba
Gazetecinin mektubu eşi benzeri görülmemiş bir şekilde sansürlendi
Tekirdağ'daki Cezaevinde yatan bir gazeteciye gönderilen mektup daha önce görülmemiş bir yöntemle sansürlendi.

Hak ihlallerinin her geçen gün daha da arttığı cezaevlerinde artık kara mizah olarak nitelendirilecek örnekler yaşanıyor. 

En son örnek Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevinden geldi.

Cezaevindeki mahpuslardan Ümit Akgümüş tarafından gazeteci-yazar Hüseyin Aykol’a gönderilen mektup, daha önce hiç görülmemiş bir yöntemle sansürlendi..

Yaklaşık 25 yıldır cezaevlerinde hak ihlallerini köşesine taşıyan Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi yazarı Hüseyin Aykola gönderilmek istenen mektup, cezaevi okuma komisyon üyeleri tarafından makasla kesilerek sansürlendi. Komisyon, mektuptan geriye kalan İyi olmanızı diliyor saygı ve selamlarımı yolluyorum. Durumunuz sağlığınız her açıdan iyi olsun öncelikle. Yaşam ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum” kısmını  zarfın içine koyarak postaya verdi. 

‘SANSÜRÜN ZİRVE YAPTIĞI ÖRNEK’

Mektubu açtığında gördüğü mansara karşısındaki şaşkınlığını dile getiren gazeteci- yazar Akyol, ilk defa böyle bir sansür uygulamasıyla karşı karşıya kaldığını söyledi:

“Mektuplar cezaevleri komisyonu ya da eğitim komisyonu denilen bir kurul tarafından okunur. Sonra içinde uygunsuz ifadeler var ise geri gönderilir. Bu uygunsuz ifadeler hakkında soruşturma açılır göndericiye. Ya da sadece mektubun içinde birkaç cümlenin üstü karalanır. Ama bugün gelen bu mektupta, selam faslı dışında mektubun tüm ifadeleri uygun görülmemiş ki, makasla mektup yüzde 90 oranında iptal edilmiş. Sadece iki ya da üç satırın gönderilmesi şimdiye kadar ki uygulanan sansürlerin zirve yaptığı  bir durum.”

HUKUK SÜRECİNİ KESMİŞLER

Mektupta komisyona göre uygunsuz ifadeler olması durumunda bir hukuk süreci başlatılması gerektiğini belirten Akyol,  “Normalde mektubu gönderdiğinde olduğu gibi göndermek  gerekiyor. Göndermediğinde de göndermemeni gerektiren soruşturmayı başlatman lazım. Bu soruşturma yüzde 100 disiplin cezasıyla sonuçlanacak da değil. Sonuçlansa dahi itiraz edilecek. Bu anlamda hukuk süreci başlar. Yani bu hukuk sürecine de girmemek için büyük ihtimalle de bu hukuk sürecini de kaybedeceklerini düşündüklerinden olsa gerek böylesi bir uygulamaya gitmişler” diye konuştu.

(Mezopotamya Ajansı)

Son güncelleme: 12:12 20.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı