• Turkhane Logo

​Gazetecilerin kabusu haline gelen 'MİT Tırları' haberlerinde AYM kararını açıkladı

Anayasa Mahkemesi (AYM), çok sayıda gazetecinin yargılandığı MİT Tırları davasına gerekçe kılınan haberlere getirilen yayın yasağını Anayasa'ya aykırı buldu.

16:43 25 Ekim 2019 Cuma
​Gazetecilerin kabusu haline gelen 'MİT Tırları' haberlerinde AYM kararını açıkladı
Anayasa Mahkemesi (AYM), çok sayıda gazetecinin yargılandığı MİT Tırları davasına gerekçe kılınan haberlere getirilen yayın yasağını Anayasa'ya aykırı buldu.





Yüksek Mahkeme, MİT Tırları ile ilgili haberlerin yayın yasağı kapsamına alınmasının Anayasa ile çeliştiğine ve bundan sonra mahkemelerin Basın Kanununun üçüncü maddesine dayanarak yayın yasağı vermemeleri gerektiğine hükmetti.


Medyascopeda yer alan habere göre, Anayasa Mahkemesinin kararı 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması haberlerini de kapsıyor. 

Yayın yasaklarına itiraz Cumhuriyet Gazetesi tarafından yapılmıştı.

Cumhuriyet Gazetesinin avukatı Tora Pekin, kararı geç kalmış bir karar olarak yorumlarken, mahkemelerin bundan sonraki süreçte Basın Kanununun üçüncü maddesine dayanarak yayın yasağı kararı alamayacaklarını belirtti. 

AYM kararında demokratik bir sistemde başvurucuların ifade ve basın özgürlüklerine yönelik bir müdahalede bulunulduğu anlaşılmaktadır ifadelerini kullandı.

Yüksek Mahkeme, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 17-25 Aralık soruşturması haberlerine getirdiği yayın yasağı ve Adana 2 no’lu Hakimliği’nin MİT Tırları haberlerine getirdiği yayın yasağını, Cumhuriyet Gazetesi adına yapılan başvuruyla görüştü ve kararında, anayasanın “Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti” ve “Basın Hürriyeti” maddelerine atıfta bulundu. 

Oy birliğiyle alınan kararı değerlendiren Pekin, Davanın değindiği konulara (17-25 Aralık, MİT Tırları ve Musul Konsolosu’na dinleme yapılmıştı) ilişkin yayın yasakları birkaç gazete dışında bütün gazeteleri, radyoları, televizyonları bu konularda haber yapmaktan alıkoymuştu. Basın kuruluşları ‘tamam biz bu mayın tarlasından uzak duracağız’ demişti. Birkaç gazete bu karara uymayacağını ilan etti ve bence gazeteciliğe uygun olan da oydu. Üstüne gitti bu meselenin. Bir tanesi de Cumhuriyet Gazetesi’ydi. 2014’den bu yana davalardan başını kaldıramadı Cumhuriyet Gazetesi’nin o dönemki çalışanları. O anlamda geç kalmış bir karar. Ancak bu karar o dönem bu haberleri yapan gazetecilerin doğru bir şey yaptığını gösterdi, o anlamda kıymetli ifadelerini kullandı.

Akademisyen Yaman Akdeniz de kararla ilgili şu yorumu yaptı:

AYM sessiz sedasız, sitesinde duyurmadan, RGde yayınlamadan önemli bir kararını yayınladı. Yenigün Haber Ajansı & Diğerleri kararı HalkTV kararının devamı niteliğinde ve 17-25 Aralık & MİT Tırları haberlerine yayın yasağı konmasını Anayasaya aykırı buldu.

Son güncelleme: 16:43 25.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı