• Turkhane Logo

Gazetecileri Koruma Komitesi’nden AKP rejimi ve yandaş medyaya uyarı: Sürgündeki gazetecilerin adreslerini yayınlamayı d

MİT'in yayın organı haline gelen Sabah, İsveç'te yaşayan gazeteci Bülent Keneş'i gizlice fotoğrafladı. Sabah, daha önce de Cevheri Güven ve Abdullah Bozkurt'u fotoğraflayarak hedef göstermişti.

09:00 27 Ekim 2022 Perşembe
Gazetecileri Koruma Komitesi’nden AKP rejimi ve yandaş medyaya uyarı: Sürgündeki gazetecilerin adreslerini yayınlamayı d
MİT'in yayın organı haline gelen Sabah, İsveç'te yaşayan gazeteci Bülent Keneş'i gizlice fotoğrafladı. Sabah, daha önce de Cevheri Güven ve Abdullah Bozkurt'u fotoğraflayarak hedef göstermişti.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) dün yaptığı açıklamada, Türk yetkilileri ve hükûmet yanlısı medya kuruluşlarını uyardı. CPJ, gazetecileri büyük risk altına soktuğu için sürgündeki gazetecilerin adreslerinin ifşa edilmesine son verilmesi gerektiğini söyledi.



Amacı basına yönelik ihlalleri izlemek ve dünya çapında basın özgürlüğünü teşvik etmek olan New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, hükûmete ve yandaş medyaya sürgün gazetecileri rahat bırakma çağrısında bulundu.



CPJ tarafından yapılan incelemeye göre, Türkiye’nin önde gelen hükûmet yanlısı gazetesi Sabah, Eylül ve Ekim aylarında ayrı ayrı yayınladığı haberlerde yurtdışında yaşayan en az 3 sürgündeki Türk gazetecinin adreslerini ifşa etti ve bu gazetecileri firari suçlular olarak gösterdi.



CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said, “Sürgündeki Türk gazetecilerin adreslerinin hükûmet yanlısı medya tarafından yayınlanması, ciddi zararlara yol açabilecek etik dışı ve sorumsuz bir eylemdir” dedi ve ekledi: “Hükümet yanlısı medyayı kullanarak gazetecileri hedef haline getirmek, özellikle de sürgünde yaşayan bazı Türk gazetecilere yönelik fiziksel saldırıların geçmişi göz önüne alındığında, hayatları büyük risk altına sokan kabul edilemez bir harekettir.”



Sabah gazetesi gazetecileri hedef gösteriyor



“Sabah gazetesi Eylül ayı sonunda sürgündeki Türk gazeteci Cevheri Güven’le ilgili eleştirel bir haber yayınlamış, haberde Güven’in Almanya’daki evinin açık adresi yer almamış, ancak binanın bulunduğu şehir ve bölgeden bahsedildi. Haberde Güven, hükümeti eleştirmek için propaganda videoları hazırlamakla suçlanıyor ve Güven’in evinin yakınında çekilmiş fotoğraflarının yanı sıra binanın fotoğraflarına da yer verildi. Türk makamları bu ay Alman mevkidaşlarından Güven’in yargılanmak üzere Türkiye’ye iade edilmesini istedi.



Ekim ayı başında yayınlanan bir başka kritik haberde ise Sabah, İsveç’te yaşayan sürgündeki Türk gazeteci Abdullah Bozkurt’un açık adresini ifşa etti. Haberde Bozkurt, Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov’a 2016 yılında Ankara’da düzenlenen suikastın “planlayıcısı” olmakla suçlandı ve gazetecinin Rus istihbaratından kaçtığı iddia edildi. Haberde, Bozkurt’un sokakta çekilmiş fotoğraflarının yanı sıra yaşadığı yer ve dükkanlarına ilişkin ayrıntılara da yer verildi. Bozkurt, Eylül 2021’de sona eren suikast davasında hiçbir zaman şüpheli olmadığını söyledi. İsveç merkezli haber sitesi Nordic Monitor’ün yöneticisi olan Bozkurt, Eylül 2020’de İsveç’te fiziksel saldırıya uğramıştı.



Geçtiğimiz hafta Sabah gazetesi, kapatılan İngilizce gazete Today’s Zaman’ın eski genel yayın yönetmeni, sürgündeki Türk gazeteci Bülent Keneş’in sokak adresini, sokaktaki fotoğraflarını ve “sık sık alışveriş yaptığı yerlerle” ilgili ayrıntıları içeren başka bir haber yayınladı. Sabah’ın haberinde Keneş darbeci olmakla suçlanıyor ve İsveç’te “lüks bir hayat” yaşadığı belirtildi. Keneş 2016 darbe girişimine karıştığını ve İsveç’te lüks içinde yaşadığını reddetti.”



CPJ’nin incelemesine göre, bu haberler A Haber ve Sabah gazetesinin İngilizce versiyonu gibi diğer önde gelen hükümet yanlısı medya kuruluşlarında da yer aldı.



CPJ yorum için Sabah’a bir e-posta gönderdiğini ancak herhangi bir yanıt alamadığını belirtti.

Son güncelleme: 09:00 27.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı