• Turkhane Logo

Gazetecilere ‘şafak operasyonu’: Kaybetme korkusu yaşıyorlar

Mezopotamya Ajansı İmtiyaz Sahibi Ferhat Çelik, gazeteci Abdurrahman Gök ve Yeni Yaşam ile Xwebun gazetelerinin müdürleri Osman Akın’la Kadri Esen’in evlerine baskın düzenlendi. Aynı dosya kapsamında avukatların ve HDP’li siyasetçilerin evlerine de baskın düzenlendiği öğrenildi.

09:25 25 Nisan 2023 Salı
Gazetecilere ‘şafak operasyonu’: Kaybetme korkusu yaşıyorlar
Mezopotamya Ajansı İmtiyaz Sahibi Ferhat Çelik, gazeteci Abdurrahman Gök ve Yeni Yaşam ile Xwebun gazetelerinin müdürleri Osman Akın’la Kadri Esen’in evlerine baskın düzenlendi. Aynı dosya kapsamında avukatların ve HDP’li siyasetçilerin evlerine de baskın düzenlendiği öğrenildi.





MA’nın aktardığı bilgilere göre, evlerde arama yapan polis, gazetecilere ait kitap ve bilgisayar gibi dokümanlara el koydu.



Baskınlarda MA editörü Abdurrahman Gök, MA muhabiri Ahmet Kanbal, Yeni Yaşam Gazetesi Yazıişleri Müdürü Osman Akın, Xwebûn gazetesi imtiyaz sahibi Kadri Esen; Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şube Eşbaşkanı avukat Halise Dakalı, avukatlar Özüm Vurgun, Bünyamin Şeker, Berdan Acun, Pirozhan Karali, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in basın danışmanı Sezen Mercan, Amed Şehir Tiyatrosu’ndan Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş ve Elvan Koçer Yıldırım ile siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.



Urfa’daki ev baskınlarında ise en az 4 kişi gözaltına alındı. Siverek’te ÖHD üyesi avukat Metin Özbadem’in yanı sıra siyasetçi Halil Delen, Havva Bildik, Habat Mimkara da gözaltında. Aynı dosya kapsamında Suruç ve Viranşehir’de de baskınlar yapıldığı ve gözaltılar olduğu belirtildi.



MA’nın sahibi Ferhat Çelik ise baskın yapılan ikamet adresinde olmadığı için gözaltına alınamazken, birçok adreste aramalar sürüyor. 



”150’nin üzerinde gözaltı var”



Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, “Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile 150’ye yakın gözaltı var. Operasyon halen devam ediyor. Gözaltılar devam ediyor. Birçok avukat arkadaşımızın bürolarında aramalar sürüyor. Şu ana kadar bir gerekçe belirtilmiyor. Bize sunulan bir gerekçe yok. Farklı meslek gruplarına yönelik bir operasyon. Aralarında sanatçı, siyasetçi, STK temsilcileri ve avukatlar var. Genel yürütülen bir soruşturma” ifadelerini kullandı.



”24 saat görüşme kısıtı var”



Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Diyarbakır, Batman ve Urfa’da gazeteci, sanatçı, siyasetçi ve yurttaşların da gözaltına alındığı bilgisini paylaştı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:



“Bu sabah saatlerinde Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında, birçok üyemizin evi basılarak gözaltına alındı. Dernek binamızda aramalar devam etmektedir. Seçim sürecinde derneğimize ve üyelerimize yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyona karşı susmuyoruz!



Aynı dosya kapsamında üyelerimiz ile birlikte Diyarbakır Batman ve Urfa illerinden gazeteci, sanatçı, siyasetçi ve yurttaşların da gözaltına alındığı bilgisine ulaştık. Derneğimize ve diğer demokratik kurumlara karşı yürütülen siyasi operasyona karşı susmayacağız!



Gözaltına alınan üyelerimiz ve müvekkillerimiz hakkında 24 saat avukat ile görüşme kısıtlaması var. Siyasi operasyonlar, meşru olmayan kısıtlamalar, baskılar bizi yıldıramaz. Savunma susmayacak! Üyelerimizin, meslektaşlarımızın ve müvekkillerimizin yanında olacağız!”



ÖHD Diyarbakır şubesi de yaptığı açıklamada “Şube yöneticilerimiz ve üyelerimizin de içinde olduğu birçok kişi evi basılarak gözaltına alınmıştır. Dernek binamızda ve evlerde aramalar devam etmektedir. Derneğimize ve diğer demokratik kurumlara karşı yürütülen siyasi operasyona karşı susmayacağız!” mesajını paylaştı.



Tayip Temel: Kaybetme korkusu



Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayyip Temel, gözaltılara tepki gösterdi ve sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: “Seçim arifesinde iktidar kaybetme korkusuyla yine gözaltı operasyonlarına sarıldı. Sabah partimizin MYK üyeleri, eşbaşkan yardımcıları, gazeteci, sanatçı ve avukatların içinde olduğu onlarca arkadaşımız Amed’te gözaltına alındılar…  Kaybetmekten kurtulamayacaksınız!”

Son güncelleme: 09:25 25.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı