• Turkhane Logo

Gazeteci Şahin Alpay'a yetki gaspı gerekçesiyle ikinci kez red

Gazeteci Şahin Alpay'ın tahliye talebini, perşembe günü AYM kararının kendilerine tebliğ edilmediği gerekçesiyle reddeden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, cuma günü kararı yeniden değerlendirerek ikinci kez reddetti.

10:56 13 Ocak 2018 Cumartesi
Gazeteci Şahin Alpay'a yetki gaspı gerekçesiyle ikinci kez red
Gazeteci Şahin Alpay'ın tahliye talebini, perşembe günü AYM kararının kendilerine tebliğ edilmediği gerekçesiyle reddeden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, cuma günü kararı yeniden değerlendirerek ikinci kez reddetti.

Gazeteci Şahin Alpayın tahliye talebini, perşembe günü AYM kararının kendilerine tebliğ edilmediği gerekçesiyle reddeden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, cuma günü AYM kararını değerlendirerek ikinci kez reddetti.
13. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinin ikinci ret kararında, 12 Ocak Cuma günü Anayasa Mahkemesinin internet sitesinde söz konusu tutuklu sanık ile ilgili verilen gerekçeli kararın yayımlandığının anlaşıldığı belirtildi ve Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı ve sanık müdafilerin dilekçesinin incelemeye aldığı ifade edildi.

Anayasa Mahkemesinin hak ihlalinin tespitine yönelik kararı için mahkememiz dâhil olmak üzere herkes için bağlayıcıdır ifadesinin kullanıldığı metinde, Anayasa Mahkemesi, hangi nedenle olursa olsun yerel mahkemelerin yerine geçecek delil değerlendirmesi ve yerindelik incelemesi yapamaz diyerek AYM kararı reddedildi. 

Anayasa Mahkemesi, kendini mahkememiz yerine koyarak özetle‚ dosyadaki delillerin tutukluluk için yeterli olmadığına karar vermiştir ifadesinin yer aldığı karar metninde Bu tespit dikkate alındığında mahkememizce sadece tahliye değil, aynı zamanda ve yargılama sonunda beraatına da karar vermek gerekir denildi. Karar mentinde Anayasa Mahkemesi dosyamızın esasına girerek karar vermesi görev gaspı niteliğindedir ifadeleri kullanıldı.

Avukat Ok: Mahkemeler arası çatışma ülkenin geleceğinde belirleyici olacak

Şahin Alpay ve Mehmet Altanın avukatı Veysel Ok, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 13. Ağır Cezanın ikinci ret yanıtını şöyle duyurdu:
  13. Ağır ceza mahkemesi yetki gasbı gerekçesi ile şahin Alpay’ın ikinci itirazını da red etti . — Veysel Ok (@shemmoshemmo) 12 Ocak 2018
DW Türkçeye yaptığı açıklamada da AYM kararına uyulması gerektiğini herkes biliyor diye konuştu. Türkiyede şu an bir sistem krizi olduğunu kaydeden OK, Anayasa Mahkemesi ve Ağır Ceza Mahkemesi arasında yaşanan bu çatışma, ülkenin geleceği için belirleyici olacak dedi.

Önderoğlu: Hukuk adına talihsiz günler

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, 13. Ağır Ceza Mahkemesi için hukuk adına talihsiz günler diyerek Yerel mahkeme resmen beraat kararı verme korkusunu dışa vurmuş değerlendirmesinde bulundu.
  RSF temsilcisi Erol Önderoğlu: Anayasa Mahkemesi “temelsiz tutuklama” tespitine, “güvenlik” & “ifade özgürlüğü” ihlal kararına delilleri tartmadan nasıl varabilir? Yerel mahkeme resmen beraat kararı verme korkusunu dışa vurmuş. Hukuk adına talihsiz günler! pic.twitter.com/WxDLkzCdPu — RSF Türkçe (@RSF_tr) 12 Ocak 2018
Anayasa Mahkemesi (AYM) perşembe günü tutuklu gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpayın bireysel başvurularını değerlendirip hak ihlali olduğuna hükmederek gazetecilerin tahliyelerine karar vermişti. Ancak karar, aynı gece önce Şahin Alpayın dosyasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi daha sonra da Mehmet Altanın dosyasına bakan 26. Ağır Ceza Mahkemesinden geri dönmüştü. Her iki mahkemede ret kararına AYM kararının kendilerine tebliğ edilmemiş olmasını göstermişti. Bunun üzerine AYMnin resmi Twitter hesabından kararın internet sayfasında yayımlanmış olduğu bildirilmişti.
(DW)

Son güncelleme: 10:56 13.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı