• Turkhane Logo

Gazeteci Mehmet Baransu: Sadece GDO’lu pirinç haberinden ceza aldım; adil yargılama istiyorum

01:00 20 Ekim 2023 Cuma
Gazeteci Mehmet Baransu: Sadece GDO’lu pirinç haberinden ceza aldım; adil yargılama istiyorum





Gazeteci Mehmet Baransu, sadece ‘GDO’lu pirinç’ haberi nedeniyle ceza aldığını ve tutuklu bulunduğunu, hakkındaki diğer davalardan bir mahkumiyetinin olmadığını söyledi. Mehmet Baransu, kendisini ziyaret eden YSP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na sadece ‘adil yargılanma’ istediğini belirtti.



Yaptığı haberlerle Ergenekon terör örgütü ve Balyoz darbe planını deşifre eden gazeteci Mehmet Baransu, 2015 yılının Mart ayında tutuklandı. Baransu, ‘Balyoz’ planı davasında yargılanan bazı sanıklara ‘kumpas’ kurmakla suçlanıyordu.



İnsan hakları savunucusu ve YSP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Baransu’yu ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Gergerlioğlu, “Marmara Kapalı Cezaevi’nde gazeteci Mehmet Baransu’yu ziyaret ettim. Kendisi adil bir şekilde yargılanmadığını ve GDO’lu pirinç ile ilgili bir gazete haberinden dolayı ceza aldığını; diğer hakkında süren mahkemeleri ile ilgili herhangi bir cezası olmadığını, tutuklamanın devam etme nedeninin sadece ve sadece bir haber olduğunu bize iletti. Adil bir yargılama olmadığını ayrıntısı ile anlattı.” ifadelerini kullandı.



GDO’LU PİRİNÇ HABERİNDEN ‘DARBE’ ÇIKARDILAR!



Mehmet Baransu hakkında ‘GDO’lu pirinç’ haberi gerekçesiyle ‘darbe’ davası açılmıştı. 2013 yılında kansere neden olan GDO’lu pirinç haberlerini yaptığı için açılan davada Baransu, ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak ve Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek’, ‘darbe yapmak’ iddiasıyla suçlanıyordu.



Yapılan haberle yabancı ülkelerin hükümeti eleştirerek, zor durumda bırakacakları, bu yolla yolsuzluğu kapattı algısının oluşturularak hükümetin istifa edeceğinin amaçlandığı kaydedildi. İddianamede, darbenin bu şekilde gerçekleşeceği ve ‘Devlet otoritesinin zaafa uğratılıp yıkılacağı’ ifadelerine yer verildi.



DAHA ÖNCE HÜRRİYET VE VATAN YAYINLAMIŞTI



Mersin Cumhuriyet Savcısı Talip Akgedik’in hazırladığı iddianamede büyük bir skandala imza atmıştı. İddianameye konu olan haberin Baransu’dan 4 ay önce kamuoyuna Hürriyet ve Vatan gazeteleri aracılığıyla duyurulduğu ortaya çıktı. Hürriyet gazetesinde ‘GDO bir var bir yok’, Vatan gazetesinde ise ‘GDO’lu pirincin Türkiye yolculuğu’ başlığıyla haber yayınlanmıştı.

Son güncelleme: 01:00 20.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı