• Turkhane Logo

Garibe Gezer’in öldüğü hücrede ‘acil butonları’ devre dışı bırakılmış

Kandıra Cezaevi’nde intihar ettiği açıklanan Garibe Gezer’in avukatı Veysi Eski, Gezer’in de bulunduğu hücre de dahil tüm hücrelerin acil butonunun devre dışı bırakıldığını açıkladı.

14:46 10 Aralık 2021 Cuma
Garibe Gezer’in öldüğü hücrede ‘acil butonları’ devre dışı bırakılmış
Kandıra Cezaevi’nde intihar ettiği açıklanan Garibe Gezer’in avukatı Veysi Eski, Gezer’in de bulunduğu hücre de dahil tüm hücrelerin acil butonunun devre dışı bırakıldığını açıkladı.



Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan ve sistematik şiddetin yanı sıra cinsel işkenceye de maruz kaldığı belirtilen tutuklu Garibe Gezer’in, bulunduğu hücrede şüpheli bir şekilde dün vefat ettiği açıklandı. Cezaevi yönetimi Gezer’in intihar ettiğini iddia ederken, otopsi işlemleri de avukatları olmadan yapıldı.

Gezer’in ön otopsi raporunda, ölüm nedeni belirlenmezken, avukatların Gezer’in ölümü sonrası cezaevine girmesi ise engellendi. Bunun üzerine avukatlar, tutanak tutarak yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Gelen tepkiler üzerine Kandıra Cezaevi’ne alınan avukatlar, diğer müvekkilleri ile görüştü.


Cezaevindeki ziyarete dair konuşan Gezer’in avukatlarından Veysi Eski, otopsinin avukatları olmadan yapıldığını öğrendikten sonra hastaneye gidip savcı ile konuştuklarını belirtti. Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Mehmet Aslan’a konuşan Eski, “Hastanede savcıya ‘neden avukatlar olmadan otopsi yaptınız’ dedik. Savcı da avukatların otopsiye katılma zorunluluğunun olmadığını söyledi. Doğru katılma zorunluluğu yok, ama katılmaması için de engel yok. Özellikle bu tarz şüpheli ölümlerde mağdur avukatın otopsiye katılması şüphenin giderilmesi açısından çok önemli” dedi.

KESİN RAPOR BEKLENİYOR

Daha sonra ön otopsi raporunu aldıklarını belirten Eski, raporda ölüm nedeninin belirtilmediğini ifade ederek, “Bu rapor geçici bir rapor. Henüz ölüm nedeni tam olarak tespit edilmedi. Ancak raporu incelediğimizde ası bulgu olduğunu gördük. Kesin rapor geldikten sonra kesin ölüm nedeni anlaşılacaktır” diye belirtti.

‘SESİNİ DUYURABİLECEĞİ ŞARTLAR YOKTU’

Daha sonra cezaevine gittiklerini, ancak saatin 23.00 olması gerekçesiyle içeri alınmadıklarını dile getiren Eski, oluşan kamuoyu baskısı ile cezaevine alındıklarını aktardı. Eski, Kandıra’da HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve diğer müvekkilleri ile görüştüklerini belirtti. Görüştükleri müvekkillerinin de üzüntü içerisinde olduklarını dile getiren Eski, “Böyle bir olayın yaşanmasında tek başına hücre sisteminin etkili olduğunu söylediler. Çünkü öyle bir yapısı var ki, bu hücrelerde insan hayatını kaybetse dahi kimse duyamaz. Böyle bir tecrit durumu var. Bu tecrit durumundan kaynaklı Garibe uzun zamandır tecritte tutuluyordu. Sesini duyurabileceği şartları yoktu” diye konuştu.

BUTONLAR DEVRE DIŞI

Eski, cezaevine gittikten sonra acil durum için hücrelerde bulunan butonların devre dışı bırakıldığını öğrendiklerini kaydederek, “Bu butonların devre dışı bırakılması ciddi anlamda bir ihmaldir. Çünkü herhangi bir acil durumda hücrede tek kalan bir kişinin o butonlarla idare ile gardiyanlarla iletişim kurması mümkünken, bu butonlar devre dışı bırakılmış. Belki de bu butonlar devre dışı bırakılmasaydı, böyle bir durum yaşanmayacaktı. Bu butonları adli mahkumların çok sık kullanması gerekçe gösterilerek devre dışı bırakılmış” diye belirtti.

1 SAAT SONRA FARKEDİLMİŞ 

Gezer’in arkadaşlarının 1 saat sonra durumu fark ettiklerini belirten Eski, “Bir saat sonra arkadaşları seslendiğinde Garibe’den ses gelmeyince idareye haber vermişler. İdare gelince Garibe’nin öldüğü anlaşılmış” dedi.

Son güncelleme: 14:46 10.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı