• Turkhane Logo

Füze rampasından bozma itfaiye araçları İstanbul'a sığmıyor!

AKP’nin yönetimde olduğu 2006 yılında İBB’ye teslim edilen 90 adet füze rampasından bozma itfaiye araçları büyüklükleri nedeniyle İstanbul sokaklarında kullanılamıyor.

22:08 02 Aralık 2020 Çarşamba
Füze rampasından bozma itfaiye araçları İstanbul'a sığmıyor!
AKP’nin yönetimde olduğu 2006 yılında İBB’ye teslim edilen 90 adet füze rampasından bozma itfaiye araçları büyüklükleri nedeniyle İstanbul sokaklarında kullanılamıyor.


Sosyal medyadan canlı yayın gerçekleştiren İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ve CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, İBB’de geçmiş dönemde yapılan usülsüz harcamalara dair açıklamalarda bulundu.

Şubaşı, AKP döneminde füze rampasından bozma itfaiye araçlarına milyonlarca lira ödendiğini söyledi.


Şubaşının bahsettiği araçlar, hacimlerinden dolayı İstanbul sokaklarında da kullanılamıyor, üstelik itfaiye istasyonlarının garajlarına da sığmıyor.

Şubaşı araçların rutin masraflarıyla ilgili de: “Yakıt tüketimi yüzde 100 ve tek bir firma ürettiği için bakım masrafı çok yüksek. Hiçbir ülkede de kullanılmıyor. Gerçekten akıl alır gibi değil” ifadelerini kullandı.

90 alınan ve tanesine AKP yönetimi döneminde 1.1 milyon dolar ödenen ‘Koca Yusuf’ adı verilen itfaiye araçlarının yerine yeni araçların alınması gündemde.

İŞLEVİNİ YERİNE GETİREMİYOR

Sözcü’de yer alan habere göre bu araçlardan 13’ünün büyüklüğü nedeniyle faal olarak kullanılamadığı, geniş alanlarda orman yangını gibi olaylara müdahale edebildiği bildirildi.

Araçların kullanım amacının fabrika yangınlarında duvar yıkmak, enkazdan yük kaldırmak olmasına rağmen satın alındıktan sonra yapılan testlerde beton kıramadığı anlaşıldı.

90 ADET ALINDI

İBB, 2004 yılında 21/b maddesine göre ilana çıkmadan davet usulü ile ihale düzenledi. Yabancı bir şirketten “6x6x6” denilen, adedi o dönemki kura göre 1 milyon 100 bin dolar olan 90 adet araç alındı.

Araçlar 2006 yılında itfaiyeye teslim edildi. Füze rampasından itfaiye araçlarına dönüştürülen bu araçların 45’inin ilk müdahale, 45’inin de arama-kurtarma aracı olarak kullanıldığı öğrenildi.

3 bin 600 litre su kapasitesi olan araçların Beyoğlu ve Fatih gibi dar sokaklı ilçelerde kullanılamadığı, her itfaiye garajına da giremediği kaydedildi. Bu tip araçlara sadece 3 personel binebiliyor.

Son güncelleme: 22:08 02.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı