• Turkhane Logo

Futbolda yeni kural: Hakeme itiraz eden oyuncu 10 dakika kenarda bekleyecek

18:50 17 Kasım 2023 Cuma
Futbolda yeni kural: Hakeme itiraz eden oyuncu 10 dakika kenarda bekleyecek





Futbolda hem oyuncuların hem de kenar yönetimlerinin kararlarından dolayı hakeme itiraz etmelerinin önüne geçmek için yeni bir kural üzerinde çalışılıyor. Rugby maçlarında uygulanan ve pilot bölgelerde denemesi yapılan yeni kurala göre, hakeme itiraz eden oyunculara “10 dakika kenarda bekleme cezası” verilecek.



Uluslararası Futbol Birliği Kurulu’nun (IFAB), futbolda hakemlere yapılan itirazların önüne geçmek ya da azaltmak için Rugby maçlarında uygulanan bir kuralı futbol sahalarına getirmeyi değerlendiriyor.



Yeni düzenleme ile sadece takım kaptanına hakeme itiraz etme yetkisi verilecek. IFAB, itiraz eden oyunculara da 10 dakika kenarda bekleme cezası kuralı getirecek.



Bu kural, Rugby maçlarında uygulanan bir kural ve IFAB tarafından İngiltere’de bazı pilot bölgelerde uygulandı. İngiliz Times gazetesinin haberine göre pilot bölgelerde uygulanan kenarda 10 dakika bekleme kuralı, hakemlere yönelik itirazları yüzde 38 azalttı. Oyuncuların yüzde 72’si, teknik direktörlerin yüzde 77’si ve hakemlerin yüzde 84’ü ise bu uygulamanın devam etmesi yönünde görüş bildirdi. Hakemlerin oyun içerisinde korunmasına gereksinim olduğu görüşü ağırlık kazandı.



Ayrıca bu kural, İngiltere’de alt yaş grupları maçlarında 2019’dan bu yana uygulanıyor. Hakemler, söz ve hareketleri aşırıya kaçan oyunculara 10 dakika kenarda bekleme cezası verebiliyor.



Şimdi IFAB bu kuralı hayata geçirmek istiyor. IFAB, hakemlere yönelik kötü davranışı büyük bir mesele olarak görüyor ve Oyunun Kuralları’na yönelik düzenlemelerle bunu çözmeyi amaçlıyor.



İki hafta içerisinde Londra’da biraraya gelecek IFAB’ın toplantısının öncelikli konularından birinin de bu kural olacağı belirtiliyor.

Son güncelleme: 18:50 17.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı