• Turkhane Logo

FT: ‘Balayı bitti, Türkiye ekonomisinde kırılma noktası yaşanabilir’

24 Haziran seçimleri sonuçları dış basında analiz edilmeye devam ediyor.

09:36 27 Haziran 2018 Çarşamba
FT: ‘Balayı bitti, Türkiye ekonomisinde kırılma noktası yaşanabilir’
24 Haziran seçimleri sonuçları dış basında analiz edilmeye devam ediyor.


Özellikle ekonomi yönüyle ele alınan değerlendirme yazılarında Financial Times dikkat çekiyorç İngilterede yayınlanan FT, seçimin ardından Türk lirası ve Borsa İstanbuldaki değer kaybının sürdüğünü ve Türkiye ekonomisinin kaldıramayacağı türden tepkilerin gelebileceği ve bir kırılma döneminin yaşanabileceği ihtimalini yazdı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın seçimi kazanmasının ardından yaptığı konuşmada 2023 hedeflerimize ulaşacağız dediğini hatırlatan gazetenin Türkiye muhabiri Laura Pitelın konuştuğu analistler, Erdoğanın büyük inşaat projelerine ekonomiye zarar vermeden devam edebileceğinden şüpheli.


Türkiyenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 6sı kadar bir cari açık ve iki hane enflasyona sahip olduğunu hatırlatan haberde şu ifadeler yer alıyor:

Erdoğan büyük inşaat projelerini inşa ederken devletin tek bir kuruşunun kullanılmadığını, bunların özel sektör eliyle yapıldığını söylüyor. Fakat PriceWaterhouseCoopersın Garanti Bankası ile birlikte hazırladığı bir rapora göre 2023e kadar yapılması öngörülen inşaatların maliyeti 325 milyar dolar olacak. Bu projelerin bir çoğu hükümet garantiyle yapılıyor ve yeterli gelir elde edememeleri durumunda gelirleri devlet tarafından ödeniyor. Bunlar genellikle değer kaybeden lira cinsinden değil, euro ve dolar cinsinden yapılan ödemeler. Şimdi esas soru Erdoğanın büyüme hedefleri yolunda mı, yoksa kemer sıkma ve reform yolunda mı yürüyeceği. Uyarılara kulak tıkamak piyasalarda, artık Türkiye ekonomisinin kaldıramayacağı türden tepkilere yol açabilir.

Gazetenin piyasalar ve yatırım ekinde de seçimin ardından piyasalardaki balayının yalnızca sabah saatlerinde sürdüğünü, sonrasında TL ve borsanın değer kaybettiği yer aldı.

Adam Samson imzalı analizde Erdoğanın aşırı ısınma belirtileri gösteren ekonomiyi daha fazla istikrarsızlaştıracağına yönelik endişelerin analistleri rahatsız ettiği belirtildi.

Samson, küresel ekonomideki gelişmelerin de Türkiye lehine olmadığını yazdı. Gazeteye konuşan Commerzbank analisti Esther Reichelt de Türkiye Merkez Bankası, gerektiği takdirde Erdoğanın düşük faiz talebine karşı koyma gücü ve isteği olduğunu henüz kanıtlayabilmiş değil dedi.

Türkiyede seçimin ardından yaşanan gelişmelere yer veren bir diğer gazete de The Timestı.

Gazetenin Türkiye muhabiri Hannah Lucinda Smith, seçimin ardından Gülen yapılanmasına yönelik operasyonlarda 132 kişinin gözaltına alınmasının Erdoğanın seçim vaatleri arasında yer alan olağanüstü hali kaldırma sözünü hayata geçirmeyi erteleyeceğinin işaretçileri arasında olduğunu yazdı.

Gazete Bekir Bozdağın İrade çok açık, OHALin kaldırılması iradesi var ve bu iradenin çerçevesi, zamanı belirlenecek, ona göre adım atacağız sözlerine yer verirken MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycının OHAL devam etmeli dediğini de belirtti.

Son güncelleme: 09:36 27.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı